Trendspaning – Ser stora utmaningar som måste undanröjas

Vad året har att bjuda på företagsmässigt är svårt att veta, men vi bad några väl utvalda personer sia om vad de tror blir 2017:s största snackisar, trender och frågetecken. I dag är det Enligt Günther Mårder, vd företagarna, som tar en titt i spåkulan.

Enligt Günther kommer 2017 att bli ett intressant år.
– Företagarnas Småföretagsbarometer visar att förväntningarna på både tjänste- och industrisektorn är höga. Tjänstesektorn utmärker sig dock med betydligt högre förväntningar, framförallt bland större tjänsteföretag samt företag verksamma i storstadsregioner.

Han berättar att exportnäringen ser ut att kunna gå starkt till följd av att den svenska kronan är historiskt låg.
– Andra sidan av myntet är att de företag som gör många inköp i euro eller dollar kommer att få det betydligt tuffare.
Han ser också att det finns stora utmaningar som måste undanröjas. Det främsta tillväxthindret hos småföretagen är bristen på lämplig arbetskraft, vilket nästan var fjärde företag uppger.
– Därför är det viktigt att underlätta matchning av jobbsökande och företag. Utbildningssystemets utformning samt landsbygdsföretagens tillgänglighet till större arbetsmarknadsregioner är avgörande i dessa avseenden.

Politiskt finns det också stora risker som kan slå hårt mot jobbskapandet.
– Höga arbetskraftskostnader utgör ett verkligt tillväxthinder och nästan var fjärde företag ser höjda arbetskraftskostnader som den största politiska risken då dessa kostnader slår direkt mot lönsamheten i företagen.

Nästan var femte företag är oroade över ökade skattekostnader och de ser med stigande oro på förslaget om försämringen av de så kallade 3:12-reglerna, där det nu föreslås en skattehöjning på 25 procent. Detta kommer leda till att det skapas färre jobb.
– Jag ser också med stor oro på debatten om vinster i välfärden. Regeringen vill bryta sig in i den fria företagsamheten och ställa krav på hur stora vinster företag i skola-, vård-, och omsorgsbranschen ska ha. Det är inte okej. Regeringen måste få en större förståelse för att det är småföretagen som utgör ryggraden, tillväxten och stabiliteten i ekonomin. De är motorn Sverige behöver för en bättre tillväxt och jobbskapande. 4 av 5 jobb skapas i småföretagen och mår de mindre företagen bra mår också Sverige bra.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Om författaren

Relaterat

KOMMENTERA MERA

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

X