Tuesday, June 18, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemTrygghetFörsäkringBaka in tryggheten från...

Baka in tryggheten från start

Affärsplaner, marknadsundersökningar, budgetar. Det är mycket att hålla koll på i företagsstarten. Men för att driva företag under trygga former måste man även ha koll på bland annat olika försäkringar. Andreas Holmbäck, ansvarig på Unionen Egenföretagare berättar hur man får de bästa förutsättningarna redan från start.

Att gå från anställd till egenföretagare är en omställning om man ser till tryggheten. Exempelvis om du blir sjuk.

– Som egenföretagare får du själv stå för sjuklönen om du har aktiebolag och det är ofta ingen som gör jobbet när du är borta. Du riskerar att förlora kunder, uppdrag och intäkter, säger Andreas HolmbäckUnionen Egenföretagare.

De flesta arbetsgivare pensionssparar åt sina anställda och som anställd behöver du inte hålla koll på att företaget har de rätta försäkringarna.

– Mycket ansvar läggs på egenföretagare och kunskapen hos dem som startar företag är rätt så låg när det kommer till de här bitarna. Man har fullt fokus på att företaget ska gå bra och skjuter upp trygghetsfrågorna.

Förutom att teckna försäkringar som skyddar entreprenören behöver även företaget skyddas.

– Många vet inte att man behöver en småföretagarförsäkring, det är bara cirka 50 procent av egenföretagarna som har det.

Förutom att ha försäkrings- och pensionsfrågor i bakhuvudet redan från start finns det andra parametrar som gör företagandet tryggare. Andreas tipsar om framför allt två saker.

– Juridisk hjälp är viktigt, exempelvis när man ska skriva avtal. Även kompetensutveckling. Många arbetsgivare prioriterar att utbilda personalen. Att gå en kurs i starten, exempelvis inom försäljning eller marknadsföring, kan ge väldigt mycket.

Andreas berättar att det är viktigt att skaffa sig information om vad som krävs och göra egna val. Vilka slags trygghetslösningar behöver just du?

– Har man tryggheten i grunden är det enklare att våga satsa fullt ut på företaget. Det är viktigt med fler och bättre företag, och vi vill bidra till det.

För medlemmar
Andreas berättar att en av de viktigaste förmånerna i Unionen Egenföretagares medlemskap är inkomstförsäkringen som kompletterar A-kassan med upp till 80 procent av lönen upp till 60 000 kronor.

– Även sjukvårdsförsäkringen är riktigt bra. Då får du vård snabbare om du blir sjuk eller skadad och kan komma tillbaka till arbetet fortare.

Det ingår även bland annat 10 timmar affärsjuridisk rådgivning per år och ett bidrag på
3?200 kronor per termin för kompetensutveckling. 

Påverkar politikerna
För att underlätta för egenföretagare driver Unionen Egenföretagare vissa frågor politiskt:

En fråga vi driver är att som egenföretagare är det svårt att få reda på vad den sjukpenninggrundande inkomsten blir. Villkoren mellan löntagare och egenföretagare måste jämnas ut.

En företagare som går på A-kassa får inte söka andra uppdrag under tiden, medan löntagare måste det. Det är en viktig fråga vi driver.

Det måste bli lättare att kombinera företagande med föräldraledighet. Det går inte att förbjuda föräldralediga att utföra det arbete som krävs för att hålla företaget vid liv under föräldraledigheten.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X