Friday, April 26, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemEntreprenörskapStyrelseStyrelseskolan #1 - Även...

Styrelseskolan #1 – Även små bolag behöver en styrelse

Entreprenörer är visionärer. De har stora drömmar och själva entreprenörskapet blir ofta därefter. Entreprenörer jobbar, får en vision, styr om skutan och kommer i slutändan inte framåt. Därför är det än mer viktigt att de små företagen tar in en kompetent styrelse. En styrelse som hjälper entreprenören att hålla sig på banan.

I många småföretag ser styrelsen ut som så att grundaren är ordinarie ledamot och en släkting eller vän är suppleant. En styrelse på papper som inte gör någonting praktiskt.
– Startups har en stark och driven entreprenör. De behöver hjälp av en styrelse för att hålla riktningen. Entreprenören har massor av idéer och ser möjligheter överallt hela tiden. Att driva ett företag handlar om att bestämma en riktning och ha uthållighet, säger Kalle Schultz, styrelseledamot i Styrelsebalans.
Entreprenören har fullt fokus med det dagliga arbetet, medan styrelsen tänker framåt.
– Styrelsens uppdrag är utveckling, strategiskt tänkande, titta på trender, ekonomi, vart ska vi. De lägger ut en räls som företaget ska hålla sig på, säger Lena Gustafsson, vd och grundare av Styrelsebalans.

Utveckling och strategier

Styrelsen har ett ansvar för företagets ekonomi, utveckling och strategier.
– Styrelsen ska inte känna sig överordnad och komma och smälla verksamheten på fingrarna. Det ska vara ett samarbete. Vill du bygga ett företag på riktigt måste du tänka på vem du ska ta in. Det är viktigt att välja personer som man funkar med och som berättar när du är på väg åt fel håll, säger Lena.
När man väl tagit beslutet att ta in en ny styrelsemedlem måste man hitta en person som är intresserad av just det du gör.
– Tänk på vem som kan bidra till verksamheten. Ta inte in kompisar som du gillar att prata med. Tänk på vad styrelsen kan bidra med till företagets tillväxt. Välj in olika kompetenser som du saknar. Då får du både nya perspektiv och ett kunskapslyft i företaget.

Hitta din styrelse

När du fattat beslut att ta in en professionell styrelse är det viktigt att plocka in styrelsemedlemmar som vill vara med och bygga upp ditt företag.
– Du måste hitta en personer med en egen motor, inte någon som bara vill sitta i en styrelse och åka med, säger Kalle.
Tillit är en viktigt aspekt. I och med att man kommer att tillbringa mycket tid tillsammans måste man även gilla varandra.
– Du måste känna att du kan fråga personen vad som helst, hur korkat det än låter. Ofta väljer entreprenörsbolag in en styrelsemedlem för att det låter bra på papperet istället för att tänka på vad man kan göra tillsammans. Man blir fartblind av varumärket. Det är bättre att ta in en person som är intresserad av vad du gör och vill bidra än ett känt namn, säger Lena.
Tar man in en styrelse måste man också vara öppen och ta in vad den har att säga.
– För en entreprenör kan det kännas svårt att ta in någon som tittar på sin idé. Tankar som tänk om det inte duger uppkommer ofta. Men det är just därför man tar in en styrelse. Du får inte känna att det är dig de kritiserar. Du är en människa och företaget är en juridisk person. Se till att skilja på det

En djävulens advokat

För att ta verksamheten framåt behövs en mångfald av människor att bolla med. Men också en djävulens advokat som kan säga ifrån när man är helt fel ute.
– Ta inte in någon som bara säger ja, våga ta in någon som ifrågasätter på ett schysst sätt och kommer med nya och friska perspektiv, säger Lena.
När styrelsen fungerar som bäst får man hjälp att vara systematisk och metodisk.
– Någon som säger stopp och belägg, tänk på det här. Någon som kan hjälpa företagaren att se saker från olika håll. Det mäktar man inte med själv och det ska man inte behöva heller. 

Ersättning

Ett normalt arvode till en styrelsemedlem ligger någonstans mellan ett till tre basbelopp. Ett belopp som justeras beroende på hur det går för företaget.
Något som förändrats är att du inte längre får fakturera styrelsearvode utan måste ta ut det som lön.
– Det gör att det blir svårare att hitta duktiga människor som redan har hög lön och vill jobba i en styrelse. Lägger de på arvodet som extra lön blir det maximal skatteeffekt, säger Kalle.

Så säger reglerna

  • Ett aktiebolag ska ha en styrelse på minst en ledamot och en suppleant. Har man tre ledamöter behövs ingen suppleant.
  • Det är styrelsen som tillsätter och avsätter företagets vd.
  • Styrelsens uppgift är att leda verksamheten framåt, kalla till bolagsstämma, ansvara för att skatter betalas in och se till att skicka in årsredovisning och revisionsberättelse om det krävs.
  • En styrelseledamot måste vara 18 år, får inte vara i konkurs, inte ha förvaltare och inte ha näringsförbud.
  • En styrelseledamot har personligt betalningsansvar om inte årsredovisningen skickas in till Bolagsverket inom 15 månader från räkenskapsårets utgång eller om en kontrollbalansräkning inte upprättas.

Vill du veta mer om styrelsearbete och få höra företagare gått från visioner och konkreta resultat? 18 oktober arrangerar Lena Styrelsebalansdagen. Med koden startaochdriva2018 får du 200 kronor rabatt på biljetten. 

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X