Saturday, April 27, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemNyheterAllt fler företag lånar

Allt fler företag lånar

Bankernas utlåning till företag fortsätter att öka. Hälften av bankkontoren uppger att utlåningen till företag ökade under årets tredje kvartal. Det är den högsta nivån som uppmätts på fem år.
Utlåning till företag fortsätter att öka. Det framgår av en färsk undersökning som genomförts på uppdrag av Almi Företagspartner. I septembermätningen uppgav 50 procent av bankcheferna en ökning. I motsvarande mätning för ett år sedan i uppgav 46 procent en ökning.

Små och medelstora företag lånar

Bankkontorens företagsutlåning går till största delen till små och medelstora företag. Nio av tio kontor uppger att mellan 80 och 100 procent av utlåningen går till företag med färre än 250 anställda.

Tror på fortsatt ökning

För det kommande kvartalet tror 60 procent av bankcheferna att utlåningen fortsätter att öka. Det är betydligt fler jämfört med mätningen för ett år sedan då 51 procent trodde på en fortsatt ökad utlåning. På ett års sikt har man en ännu mer positiv inställning då närmare 76 procent tror på ökad utlåning.

– Det är ovanlig många som är optimistiska om den kommande utlåningen. Det är en positiv konjunktursignal som visar att företagen tror på en god utveckling och vågar investera, säger Lars Mårdbrant, kommunikationsdirektör Almi Företagspartner AB, i ett pressmeddelande.

Konjunkturen stärks

För det kommande kvartalet tror 30 procent av bankcheferna att konjunkturen stärks. På ett års sikt är man mer positiv då 44 procent tror att konjunkturen kommer att stärkas. Jämfört med föregående mätning är bankcheferna nu något mer positiva.

– Överlag är det en mycket positiv inställning. Både från banker och från företag, vi får också samma signaler från Almis rådgivare över hela landet. Det är inte bara bankernas utlåning som ökar, vi ser också en kraftigt ökad efterfrågan i Almis utlåning till innovativa tillväxtföretag, säger Lars Mårdbrant.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X