Monday, February 26, 2024
spot_img

Utvalt:

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine...

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det...
HemCoronakrisenCoronakrisen – De nya...

Coronakrisen – De nya tillfälliga reglerna för a-kassan 

Coronautbrottet har slagit hårt mot Sveriges företagare och många har förlorat sina uppdrag. Regeringen har därför beslutat om tillfälliga förändringar i a-kassans regler och ersättning under 2020.

• Tillfälligt förkortat medlemsvillkor till a-kassan

Tidigare krävdes det att man har varit medlem i a-kassan i minst tolv månader för att blir berättigad inkomstbaserad ersättning. I och med de nya reglerna så räknas varje månad man har varit medlem som fyra månader under mars-december 2020. Det innebär att du redan efter att har varit med i a-kassan i tre månader kan ha rätt till inkomstbaserad ersättning, upp till 80 procent av din tidigare lön.

• Inget krav på aktivitetsrapport 
Arbetsförmedlingen har tillfälligt tagit bort kravet på aktivitetsrapportering som en del av stödpaket som regeringen har tagit fram.

I vanliga fall ska du som arbetssökande varje månad rapportera dina aktiviteter för att ha rätt till ersättning från a-kassan eller Försäkringskassa. Nästa gång man måste lämna rapporten är för juni och den ska lämnas  in senast den 14 juli 2020. För februari, mars, april och maj månader krävs dock ingen aktivitetsrapport. Tänk på att du måste ändå söka jobb som vanligt.

• Lättnad på a-kassan arbetsvillkor
Regeringen lättar på arbetsvillkoren att du måste ha jobbat ungefär halvtid under senaste halvåret för att vara berättigad till ersättning. Nu räcker det om du har arbetat minst 60 timmar per kalendermånad under sex av de senaste tolv månaderna, eller minst 40 timmar per kalendermånad och 420 timmar totalt under en sammanhängande period av sex månader.

• Ersättningstaket blir högre

För att öka den ekonomiska tryggheten för Sveriges företagare i och med den ökade arbetslösheten höjs den högst ersättningen från a-kassan tillfälligt. Takbeloppet höjs de första 100 dagar från 910 kronor till 1 200 kronor per dag. Efter 100 dagar föreslår regeringen att ersättningen ska höjas från 760 kronor till 1 000 kr per dag. Den högsta grundersättningen höjs tillfälligt från 365 kronor till 510 kronor/dag Ersättningens storlek beror bland annat på hur mycket du har jobbat, vad du har tjänat och hur länge du varit medlem i a-kassan. Höjningen är tillfällig och gäller mellan den 13 april 2020 och den 3 januari 2021

• Karensdagarna slopas tillfälligt

Det befintliga villkoret om sex dagar karens från första arbetslöshetsdagen slopas mellan den 30 mars 2020 och den 3 januari 2021. Du har nu rätt att få ersättning redan från första dagen som arbetslös.

• Ökad möjlighet till a-kassa vid vilande företag
Under 2020 kan du som driver företag ha din verksamhet vilande utan att det påverkar din rätt till ersättning i framtiden. Om du har haft ditt företag vilande för att få a-kassa så behöver du vanligtvis vänta minst fem år för att kunna göra det igen. Du har däremot alltid rätt till ersättning om du lägger ner ditt företag helt.

Läs mer här om hur a-kassa för företagare fungerar.

Läs om Coronakrisen – Alla stödpaket för företagare

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det är en ideell...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa som heter...
X
X