Thursday, July 18, 2024
spot_img

Utvalt:

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...
HemCoronakrisenCoronakrisen – Stödpaket genom...

Coronakrisen – Stödpaket genom utökad avsättning till periodiseringfond

På grund av den rådande situationen med coronautbrottet ingår det i Regeringens stödpaket utökad möjlighet till avsättning till periodiseringsfond för enskilda företag. Den har ökats från 30 procent till 100 procent med ett tak upp till en miljon kr. För många kan den skattepliktiga vinsten därmed sättas ned till noll kronor och många kan få tillbaka den preliminärskatt som de betalat in under 2019. 

Vad är en periodiseringsfond?
Periodiseringsfond är ett avdrag som du kan göra i din deklaration varje år. Periodiseringsfond innebär att en del av skatten på inkomsten kan skjutas upp till ett senare år och på så sätt förbättra likviditeten. Det kan också användas för att kvitta vinster som har gjorts under ett tidigare år med förluster som görs under ett senare år. Läs mer om periodiseringsfond hos Skatteverket.

Eftersom skatten för 2019 är oftast redan inbetald till Skatteverket i form av preliminärskatt innebär detta att många har möjlighet att få tillbaka skatt. Det gör man enklast genom att begära en omprövning av sin preliminärskatt för 2019. Ändringar i preliminär inkomstdeklaration för år 2019 görs senast den 30 juni 2020. Här kan du ändra i din preliminära inkomstdeklaration. Om man endast gör avdraget i deklarationen sker utbetalningen först som skatteåterbäring efter slutskattebeskedet.

Har man redan lämnat in sin deklaration men vill ta del av den utökade avsättningen kan man göra detta genom att lämna in en ny deklaration.

Återföra periodiseringsfond
Årets avdrag måste senast återföras 2026 men det går att återföra hela eller delar av periodiseringsfonden före det. Det här betyder att du kan maximalt ha sex fonder samtidigt. När man återför periodiseringsfonden ökar den skattepliktiga inkomsten (eller minskar förlusten) med det återförda beloppet. Det kan därför vara lämpligt att återföra delar eller hela periodiseringsfonden under ett år då bolaget ger underskott, eftersom det då inte blir någon skatt när periodiseringsfonden löses upp. Du måste däremot återföra alla dina fonder på en gång om du slutar att bedriva näringsverksamhet (till exempel lägger ner eller säljer den) eller går i konkurs.

Vilka omfattas av reglerna?
Enskilda näringsidkare och fysiska personer som är delägare i svenska handelsbolag.

Hur gör man?
Du sätter av till periodiseringsfond i deklarationen, inte i bokföringen. Avsättningen enligt den tillfälliga bestämmelsen gör du i NE-bilagan ruta R34.

När börjar det gälla?
De nya reglerna träder i kraft den 6 april 2020 och tillämpas retroaktivt avseende år 2019.

Regler för aktiebolag
För aktiebolag är den maximala avsättningen fortfarande 25% av den skattepliktiga vinsten. 

Tänk på att
Det man ska ha i åtanke är att när man gör avsättningar till periodiseringsfonden i en enskild firma blir inkomsten lägre. Inkomsten som i sin tur ligger till grund för beräkning av bland annat pension och arbetslöshetsersättning. Den taxerad inkomst påverkar inte ens rätt till arbetslöshetsersättning, det gör den faktiskt avsatta tiden i företaget. Däremot kan det påverka ersättningens storlek. Enligt en dom från högsta förvaltningsdomstolen ska inte beräkningen av SGI påverkas, SGI som styr till exempel sjukpenning och föräldrapenning. Det kan även påverka ens möjlighet att få lån. 

Läs mer på Regeringens sida om stödpaket med skattelättnader till småföretagare genom utökad avsättning till periodiseringsfond.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin app Hummy,...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...
X
X