Thursday, June 20, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemMarknadsföringNätverkaNyckeln till framgångsrikt minglande...

Nyckeln till framgångsrikt minglande är uppföljningen

Syns du inte så finns du inte och därför är det viktigt att du som är företagare är mycket ute och minglar, enligt Lars Olofsson, managementkonsult samt grundare av Q-Facts. Oavsett om du är mycket i olika sociala medier är det också nödvändigt att du genom livemingel, presenterar dig själv och din affärsidé menar han. Det räcker inte med att gå på ett mingel en gång för att bedöma om det gav något eller inte. Trägen vinner. Det tar tid att bygga ett varumärke.

Av Nina Jansdotter

På frågan om vilken typ av mingel som är bäst att gå på menar Lars att det kan vara bra att växla vilka sammanhang man är med på, så man inte fastnar i att man alltid bara är med på vissa event med ungefär samma deltagare.
– Är man positiv och öppen för att träffa nya människor kan man skapa intressanta kontakter i princip var man än är. Den du minst anar kan bli din allra viktigaste dörröppnare till stora affärer eller annat som leder dig och din verksamhet vidare.

Oavsett på vilket mingel du är på så är det, enligt Lars, bra om du inte bara står i ett hörn med de du redan känner utan att du verkligen snurrar runt ordentligt och pratar med nya människor, för det är ju därför du är där.
– Kom ihåg att både dela ut visitkort och be om deras, så att du kan följa upp kontakterna senare, just uppföljningen är en nyckelfaktor om ditt minglande ska ge bra resultat, så att det inte bara var trevligt för stunden att prata med människor du inte känner tidigare.

Uppföljningen börjar redan på minglet, fortsätter han. Minglet är till för att du ska få en initial kontakt som du sedan ska fördjupa genom fortsatt kommunikation, via mail, sociala medier, telefon, en lunch eller liknande.
– Det är bra att passa på att säga hur du tänker följa upp kontakten direkt på minglet. Kanske säger du, tack för ett intressant samtal, nu minglar jag vidare men jag kommer att skicka dig ett mail i morgon med förslag på tider där vi kan ses igen.

Flera gånger under intervjun så påpekar han just att detta med uppföljningen är oerhört viktigt, för om du inte följer upp är risken att du bara springer runt på mingel och öppnar dörrar som du sedan inte kliver in i och då kan det ju kännas som om det bara är slöseri att vara ute och mingla.
– Utan uppföljning av kontakterna du fått så rinner den investeringen du gjort i tid och engagemang, bara ut i sanden och det är ju onödigt när du ändå bokat in nätverkande i din kalender.
Sedan behöver du inte lägga lika mycket tid på alla du träffat, att bara bli vänner på Facebook kan vara en bra början för att lära känna varandra lite bättre innan man bestämmer sig för om man vill boka ett livemöte eller ej, Som sagt, man kan inte engagera sig i varenda en som man möter.

Ska man förbereda en presentation?
– Ja jag anser att det är bra att vara klar över och har förberett en enklare presentation av sig själv så man inte står och stammar när man får frågan, vad gör du? Det ska däremot inte vara alltför stelt och inövat när du pratar om dig själv och det du gör, så att du inte låter som en säljbroschyr, det ger inget trevligt intryck, avslutar Lars.

lars

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X