Thursday, July 18, 2024
spot_img

Utvalt:

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Six degrees of separation

 

För mig har alltid nätverk varit det som drivit mig framåt i mitt företagande. Redan som 17 åring på en lektion med vår entreprenörskapslärare började jag förstå vikten av att våga träffa nya människor och vad det kan leda till. Mitt första år som företagare och entreprenör testade vi alla möjliga olika sammanhang för att knyta nya kontakter. Det gäller att vara nyfiken, öppen och ha en släng av detektivådra för att leta upp bra ställen att nätverka på.

I dag, 11 år senare, går det av sig själv. Jag är liksom bättre än Mr. Sherlock Holmes på att leta upp nya platser att nätverka på. Men som Proffs-minglare och socialt geni som jag är i dag, enligt mina kunder och deltagare, kommer ofta frågan till mig.

Hur har du arbetat med ditt nätverk?

Jag har sedan den lektionen på gymnasiet insett vikten av att öppna upp dörrar för varandra. Att få in det prestigelösa i sina nätverk. För mig är prestigelösheten, nyfikenheten och omtanken det som gör att jag i dag kan ringa vem som helst i mitt nätverk och ställa en fråga, be om hjälp eller fråga vad kan jag hjälpa till med? Ju större nätverket blir ju mer krävs det av dig att verkligen vårda nätverket av människor du har runt omkring dig. I dag är det lättare tack vare till exempel Facebook och Linkedin att ta hand om sina värdefulla kontakter.

Jag personligen är otroligt fascinerad Six degrees of separation, teorin om att alla personer i världen känner varandra via relationer mellan sex eller färre personer. Idéns upphovsman är Frigyes Karinthy och skrevs i en bok redan år 1929. Den teorin arbetar jag efter. Våga be om hjälp och våga tänk att världens alla möjligheter kan starta med brevbäraren, frisören, grannen eller den där personen som sitter och kollar ner i sin Iphone på tunnelbanan eller bussen. Steget till världens alla möjligheter ligger i ditt eget nätverkande. Börja prata med en person som du inte kände för en timme sedan, men kanske om 5 minuter. En kontakt och över tid en ny relation.

Vännen och entreprenörskollegan Navid Modiri kastade för ett tag sen ut frågan: God morgon kompis! Vad behöver du hjälp med idag? På Facebook. På det sättet har han connectat ihop folk med varandra som behöver hjälp i olika projekt. Klockrent!

Egentligen kan du kalla det vad du vill. Nätverk. Tribe. Familj. Det spelar egentligen ingen roll för det du gör är att knyta an till andra personer och bygger relationer som håller över tid. Det är då businessen kommer hålla. Vem du än är så behöver du ett nätverk.

Dagens kram
*Fluffy Out*

 

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin app Hummy,...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...
X
X