Friday, April 12, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemEkonomiFinansieringFler vägar till finansiering

Fler vägar till finansiering

Just finansieringen är en av de stora utmaningarna i företagsstarten eller när man ska växa. Eget kapital är förstås det allra bästa, men finns inte det måste man undersöka möjligheterna. Hjälp finns från flera håll, men det gäller att noga utvärdera alternativen för att hitta det som passar verksamheten bäst.

boll-1_starta-driva-foretagAtt vända sig till banken kan tyckas vara den självklara lösningen för att fixa finansiering. Men det är inte alltid så enkelt. Banken har ofta krav på säkerhet och för dem är små lån ofta olönsamma.
– Det som behövs för att få hjälp är en affärsplan så att banken förstår och kan bedöma affärsidén som bärkraftig. Du kan få hjälp med att skapa din affärsplan på NyföretagarCentrum. Du behöver också skriva en budget. Ju bättre du kan förklara din verksamhet och dina betalflöden, desto enklare är det för banken att förstå och kunna bedöma hur finansieringen kan lösas. Värt att veta är att banken lånar ut till låg risk, och att vi bedömer återbetalningsförmågan, den är avgörande för om du får låna pengar eller inte. Det måste även finnas säkerhet för lånet. Säkerheter kan vara ett varulager, utstående fakturor eller ett borgensåtagande, säger Lars Dahlberg, företagsmarknadschef på SEB.

I de fall banken inte kan hjälpa till är det en god idé att vända sig till Almi, som har olika lösningar beroende på företag och i vilken fas det befinner sig i. Företagslånet för bolag upp till 250 anställda, mikrolånet för mindre kapitalbehov och tillväxtlånet för innovativa företag.
För riskkapital är det Almi Invest man vänder sig till. Det investerar i företag med långsiktiga tillväxtmöjligheter.


Att tänka på innan man lånar
Det finns även flera privata aktörer som erbjuder företagslån snabbt och enkelt. En av dessa är Qred. Emil Sunvisson, vd, berättar om vad man ska tänka på innan man lånar pengar.
qred-emil_starta-driva-foretagFör att ta reda på om det är läge för lån och för att undvika onödiga risker ska man ställa sig tre frågor.

– Har man ett kortsiktigt likviditetsproblem och är säker på att pengarna snart kommer in är ett företagslån ett bra alternativ. Ska man starta en helt ny verksamhet och har varken erfarenhet eller kunder än är det bättre att skjuta in egna pengar om det är möjligt. Fundera också över vad som händer om du inte får den finansiering du behöver, missar du då kunder? Gör en kalkyl och jämför kostnader mot blivande intäkter.
Om man har långvariga förluster ska man inte lösa problemen genom att låna pengar, då är det bättre att först komma tillrätta med lönsamheten och sedan låna pengar för att komma på fötter igen.


Varför vända sig till en när man kan vända sig till flera?
Crowdfunding är ett fenomen som växer. Det går ut på att man presenterar sin affärsidé på en webbplats för crowdfunding för att söka mindre belopp från flera olika privatpersoner och företag. Det finns olika typer av crowdfunding. I den donationsbaserade modellen skänker människor pengar till projekt de brinner för. I den vanligaste modellen får personer som skänker pengar en belöning, till exempel den produkt som företaget tillverkar eller en förhandsvisning av den film företaget söker pengar till. Equity crowdfunding går ut på att den som investerar får ett delägarskap i bolaget. Man kan även söka lån via crowdfunding.

Eftersom det är svårt att få finansiärer som nystartat bolag bestämde sig Daniel Daboczy för att lansera crowdfundingsidan Funded By Me i mars 2012.
– Där bankerna eller Almi inte kan stötta blir vi ett alternativ. Tanken är att du ska komma till oss och välja det investeringsalternativ som passar bäst för dig, säger Daniel.
För att lyckas få in kapital gäller det att leverera en bra presentation där man berättar om idén och teamet. Sedan är det lika viktigt att själv vara aktiv under kampanjens gång.
Daniel menar att generalfelet många gör är just att vara passiva. På Funded By Me har de sett att sämre pitchar med aktiva entreprenörer, som förstår sig på sociala medier, har större chans att lyckas än vice versa.


Läge att söka riskkapital?
Riskkapital är en ganska ovanlig form av finansiering, men startar man ett företag som bedöms att relativt snabbt ha förmågan att bli globalt är det ett alternativ. Isabella de Feudis, vd Svenska Riskkapitalistföreningen, tipsar om vad man bör tänka på innan isabelle_starta-driva-foretagman söker riskkapital:
• Läs på innan om riskkapitalfinansieringens för- och nackdelar eftersom investeringen innebär att den som bidrar med kapital får ägande och kontroll i företaget.
• Investerare vill ha avkastning, därför är det viktigt att skapa en affärsplan som tydligt beskriver verksamheten och dess mål. Varför är din produkt/tjänst bättre än konkurrenternas och hur kommer investeringen hjälpa företaget att bli boll-2_starta-driva-foretagframgångsrikt. Även ledningens sammansättning och kompetens är viktig för investerare.
• Det finns flera entreprenörsnätverk som förmedlar kontakter, exempelvis YEOS, SISP, Startupgrind och SUP46. Investeringar börjar ofta med relationer, så se till att nätverka.


Factoring
Är företaget i rullning, men likvida medel saknas går det snabbare att få betalt om man säljer sina fakturor. Det finns många aktörer på den marknaden så det gäller att välja med omsorg vem man vill samarbeta med. Grundändamålet med att sälja sina fakturor är att få loss kapital att använda till sin verksamhet. Men det finns även andra fördelar.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X