Friday, April 26, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemUncategorizedDet finns inga genvägar...

Det finns inga genvägar – det är hårt arbete som gäller

Magnus Dulke är delägare och VD på Graphisoft Sverige. De levererar mjukvaror till byggindustrin för design, produktion samt kvalitetskontroll. Graphisofts kunder är främst Sveriges arkitekter samt bygg- och ingenjörsföretag. Han berättar hur det är att driva eget, delar med sig av sina misstag och ger tips till andra som också drömmer om att bli företagare.

Av Nina Jansdotter

Vad är det bästa med att vara företagare?
Friheten att tillsammans med kollegerna leva och verka i något som vi tillsammans med våra anställda har byggt upp under lång tid. Kontakten med kunder som under ”resan” utvecklats till professionell vänskap som gett respekt och kunskap inom många spännande områden.

Vad är det mest utmanande?
Vi växer samtidigt som vi måste anpassa oss till de förändringar som marknaden kräver. Vi är idag 20 personer i vår koncern och vi ser utmaningar de kommande åren, inte bara med att försöka hålla kompetenta människor kvar i bolaget. Även hur vi skall positionera våra bolag och varumärken på marknaden.

Magnus berättar att de var lite naiva i början av vår era. Även inom deras bransch finns politik och konservativa inriktningar som de måste förhålla sig till och ibland ifrågasätta. Idag har de blivit tuffare och ställer högre krav på sin omgivning.
– Det tillsammans med ett uppvaknande i branschen och ett omfattande lobbyarbete av oss har lett till att framtiden ser mycket ljus ut.

Vad har du på gång just nu?
Under hösten lanserar vi nya versioner av ARCHICAD och SOLIBRI, våra två starkaste produkter. Vi kommer att finnas på Nordic Architecture Fair i Göteborg i november.

Magnus råd till de som vill starta eget

  • För det första, gör ett genomtänkt och gediget förarbete. Initialt måste det finnas en affärsidé. En mentor sa en gång: ”Har du ingen affärsidé har du ingen verksamhet som kan bära”.
  • Upprätta sedan en hållbar affärsplan och var inte rädd att delge den för kompetenta och erfarna människor som kan hjälpa dig så din plan blir så realistisk som möjligt. Skaffa erfarna rådgivare och var inte rädd att ställa frågor.
  • Sedan när du väl tagit beslutet och det är dags att köra är det bara full gas som gäller. Det finns inga genvägar, hårt och motiverat arbete är enda vägen framåt. Går det sedan bra finns alla möjligheter till en ljus framtid.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X