Monday, February 26, 2024
spot_img

Utvalt:

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine...

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det...
HemEntreprenörskapEwa Meurks är initiativtagare...

Ewa Meurks är initiativtagare till Sockerfria Dagen

Vad vore världen utan drivande företagare som tog tag i saker och skapade forum för lärande, nätverkande och kompetensutveckling med mera? Ewa Meurks entusiasm och driv smittar av sig och det är lätt att förstå varför hon får andra med sig på sina idéer. Hon är initiativtagare till Sockerfria Dagen som den 12 oktober firar femårsjubileum. Här berättar hon bland annat om vad hon har lärt sig på den resan och varför den dagen behövs.

Den 12 oktober blir verkligen en fullspäckad dag. Dagen är hos Convendum på Flemmingatan 18 på Kungsholmen. Då öppnar mässan där du har chansen att träffa deras spännande partners.

– Nytt för i år är att vi har två breakoutsessions på eftermiddagen. En där man kan fördjupa sig inom Sockerberoende och den andra är för företag som vill lära sig mer om hur man kan få friskare, piggare och starkare medarbetare genom att minska på sockerintaget.

Klockan 17.00 startar själva eventet. Det sänds både fysiskt och digitalt och då kommer några av Sveriges ledande auktoriteter inom detta område föreläsa inom en rad olika ämnen, förklarar Ewa entusiastiskt. Temat för i år är Framtidens mat-framtidens hjärna så det kommer bli väldigt intressanta föredrag.

Varför behövs denna dag mer än någonsin?

– Det finns kanelbullens dag, kladdkakans dag och det finns 12 oktober som är världens första officiella sockerfria dag. Nu kanske inte en sockerfri dag låter lika njutningsfull och rolig som till exempel kladdkakans dag men just därför behöver vi en sockerfri dag.

Vi behöver en dag som motvikt till alla sockerfyllda dagar, anser hon. Dels för att synliggöra det som gör oss sjuka och tackla frågan kring socker och ultraprocessad mat, dels för att visa att en sockerfri dag kan vara minst lika njutningsfylld som en dag fylld av kladdkakor eller kanelbullar.

– På den sockerfria dagen vill vi samla alla människor som delar vår vision – att sprida kunskapen och hjälpa människor att förstå hur socker och ultraprocessad mat påverkar vår hälsa såväl psykiskt som fysiskt.

Vi vill ge kvinnor och män i Sverige och resten av världen kunskap och verktyg för att kunna förbättra och förstå sin hälsa på riktigt, och därmed skapa en varaktig och positiv livsstilsförändring, tillägger Ewa. 

Vad har du som företagare lärt dig av denna resa att arrangera dessa event med kunder, samarbetspartner etcetera?

– Det har varit så roligt och lärorikt. Förutom att jag fått lära känna alla fantastiska talare och samarbetspartners så har jag lärt mig otroligt mycket från föreläsningarna.

Att driva event är väldigt lärorikt och bra för både nätverksbyggande samt att tänka sälj och marknadsföring ur ett lite annat perspektiv, har hon fått lära sig.

Vad är det roligaste med att vara entreprenör inom din nisch inom hälsa just nu?

– Det är så kul att känna att man gör skillnad. Jag bestämde mig för några år sedan att lägga all min tid, kraft och energi på att hjälpa företag som bekämpar livsstilssjukdomar. Att lära människor att förstå olika aspekter kring sin egen hälsa bättre och få feedbacken att det har förändrat deras liv är det bästa jag vet.

Vad har du för framtidsplaner med Sockerfria dagen?

– Det finns många motstridiga budskap inom hälsobranschen och ibland kan det vara svårt att förstå vad som är sant eller inte. Debatten är nästan alltid koncentrerad till vilken den optimala kosten skulle vara för alla människor.

Det finns ingen optimal kost som passar alla men det finns en gemensam nämnare för alla dieter och kosthållningar och det är avsaknaden av socker och ultraprocessad mat.

– Jag vill samla hela hälsobranschen kring en gemensam fråga. Hur stora mängder socker och ultraprocessad mat påverkar vår hälsa på ett negativt sätt. Istället för att fokusera på olikheterna vill jag fokusera på vad vi har gemensamt i vår syn på hälsa.

Vad har du för tips till de företagare som vill arbeta inom hälsonischen?

– Om du vill in i hälsobranschen är det bra att börja gå en utbildning. Jag själv läste på Funktionsmedicinska institutet och är jättenöjd.

Slutligen, vilka är dina tips till de företagare som också vill arrangera event av olika slag?

– När man anordnar event är det bra att ha en tydlig bild av vad man vill förmedla med dagen och vilken målgrupp som skulle vara intresserade. Sedan är det såklart alltid bra att ha ett bra kontaktnät. Ta hjälp. Många vill samma sak som du och tillsammans kanske ni kan genomföra era drömmar, avslutar Ewa.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det är en ideell...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa som heter...
X
X