Friday, February 23, 2024
spot_img

Utvalt:

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine...

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det...
HemInspirationIntervjuSpökskrivaren - Jenny Dahlberg...

Spökskrivaren – Jenny Dahlberg släpper eget

Jenny Dahlberg, släpper nu boken Högsta vinsten hos förlaget Lind & Co. Här berättar hon om den samt om sitt jobb som spökskrivare för andra som också vill bli författare. Hon ger även några bra tips till dig som också vill ge ut en bok.

Jenny inleder med att säga att det känns fantastiskt att nu ge ut en bok igen. Att det till och med känns lite overkligt, även om hon borde vara ”van”.

– Men det kommer aldrig gå att jämföra med känslan av att debutera, vilket jag gjorde för exakt 20 år sedan, som 27-åring. Den känslan var speciell, och den känslan kommer aldrig kunna uppnås igen. 

Högsta Vinsten handlar om en pengahungrig ung kvinna vid namn Charlotte. Hon tror att det bara är pengar och att bli ekonomiskt oberoende som kommer göra henne lycklig i livet.

– Någonstans trodde nog jag det också innan jag växte upp och blev just ”vuxen”. Tankar såsom ”om jag bara blir rik”, ”om jag vinner på Lotto” och ”då kan jag köpa, det och det och det” och att ”då först kommer jag bli lycklig, då kommer jag att må bättre, då kommer jag bli glad, säger Jenny.

Ett sådant tankesätt är sorligt, menar Jenny och hon tror det är rätt vanligt, det är nog många som tänker så, oavsett ålder. Alla kanske inte får det där normala sättet att tänka om pengar, som hon fick när jag väl blev vuxen. Pengar gör inte en enda människa lycklig, den som påstår tvärtom har helt fel, menar Jenny och tillägger:

– Däremot underlättar det nog för många detta med pengar. Men det är två helt skilda saker. Tycker jag.

Hur är det att ha företag inom författande och spökskrivande? Vad är roligast? Vad är utmanande?

Det är en sådan frihet som inte går att jämföra med att vara anställd. Jag skulle aldrig kunna bli anställd idag – det har jag svårt att tro. Som företagare jobbar man häcken av sig de första åren innan det börjar gå bra och jag har kommit dit nu och det är en oberoende känsla – det gör mig lycklig, inte själva ”pengarna”.

Det gör Jenny lycklig att hon har ett jobb, att hon är sin egna arbetsgivare, att hon inte behöver jobba häcken av sig och att hon får jobba med det hon brinner för, det hon lever för. Att skriva.

– Dessutom lider jag av psykisk ohälsa och har gjort i hela mitt liv, ända från sena tonåren, så ett bättre jobb än vad jag har idag går inte att få med utgångspunkt när det gäller mitt mående. Jag jobbar när jag vill, helt enkelt.

När det gäller att spökskriva är den stora utmaningen att fånga författarens röst – för att spökskriva är inte Jennys röst, inte hennes stil och ton utan den personens röst som hon hjälper som måste få träda fram i manuset.

– Innan jag blir anlitad får jag ofta frågan: ”kan jag få läsa dina böcker”. Och självklart får de läsa mina böcker, men jag är noga med att poängtera just detta. Mina böcker, är min stil och ton – och så kommer inte din spökskrivna bok att utformas efter, så brukar jag säga.

Hur skapar du rutiner kring ditt skrivande så att det blir något gjort?

– Att sitta och vänta på inspiration går inte. Det vore som att vänta på Godot – som aldrig dyker upp. Det viktiga är att tänka att det är som vilket annat jobb som helst. Sätt dig på kontorsstolen och gör det du ska göra. Jag behöver många pauser och jag tar så många pauser som krävs.

När det gäller själva rutinerna går det på rutin. Det har ändå tagit henne femton år att skapa och hitta dessa rutiner som fungerar för just henne och utifrån sina förutsättningar, förklarar Jenny.

Många företagare vill skriva en bok. Vad kan du ge för tips?

– Du behöver ett syfte. Du behöver en målgrupp. Du måste själv kunna svara på frågan. Varför? Varför vill jag som företagare skriva en bok? Är det för företagets storytelling, din egna resa, det vill säga självbiografiskt, eller vill du stärka ditt varumärke, är det mer en bok i kommersiellt syfte etc.

När du har dessa svar så är det lättare att skapa en projektplan kring vad det är du vill förmedla i din bok. Jenny hjälper till med att skapa projektplaner även om den personen ändå skriver själva manuset på egen hand.

– Men de flesta brukar säga ”att få hjälp med en projektplan är ovärderligt annars hade jag aldrig kommit till skott och fått manuset skrivet”, avslutar Jenny.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det är en ideell...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa som heter...
X
X