Den psykiska ohälsan skenar i västvärlden. Den som mår psykiskt dåligt, blir lättare fysiskt skadad. Elaine Breske Hirscher arbetar med HSEQ (Health Safety Environment Quality). Jobbet går ut på att göra allt hon kan för att riskminimera att någon blir skadad på sin arbetsplats, antingen det är fysiskt eller psykiskt.
Den psykiska ohälsan skenar i hela västvärlden. Den som mår psykiskt dåligt, blir lättare fysiskt skadad. Det blir som en negativ spiral.
– Vi behöver börja med det psykiska och psykosociala samt medvetandegöra det. Då kan vi även hjälpa till med det fysiska, påpekar Elaine Breske Hirscher som är ekonom, beteendevetare och kommunikatör. Hon driver Cquence Management som är specialiserat på HSEQ, vilket står för Health, Safety, Environment och Quality. Att arbeta med det är att rädda liv utan att vara läkare, fortsätter hon och slår fast att arbetsmiljö är viktigare än någonsin.
Med hälsa och säkerhet har hon jobbat med under 25-30 år vid det här laget. Hela tiden inom bygg- och anläggningsbranschen.
– Det handlar om att alla ska kunna gå till jobbet oavsett var det är och komma hem helskinnade, både psykiskt och fysiskt, säger Elaine Breske Hirscher. Det inbegriper allt från sexuella trakasserier till att faktiskt rädda liv. Olyckor händer och då behöver vi vara på plats med krishantering och sådant, berättar hon.
Ett människoliv värderas till 32 miljoner kronor
Hennes jobb går ut på att göra allt hon kan för att riskminimera att någon blir skadad, antingen det är fysiskt eller mentalt på sin arbetsplats. Vid ett tillfälle skulle Elaine Breske Hirscher göra en ekonomisk kalkyl för ett projekt hon skulle leda. En av punkterna var ”Hur många människor kommer att dö, hur många kommer att skadas och vad kommer det att kosta?”.
Ett människoliv värderas till 32 miljoner kronor. Alla skador som kan inträffa är ännu större. Det är ett enormt lidande, oavsett om du omkommer eller skadas i din arbetsmiljö.
– Då kände jag att det är sjukt att jag ska sitta som projektchef och tänka att ”I det här projektet dör fyra personer. Det kommer att kosta projektet så här många miljoner kronor.”
I dag skapar hon möjligheter för alla att må bra. Att gå till jobbet och komma hem igen utan att vara skadad på något sätt.
– Naturligtvis är det tråkigt för alla som omkommer men vi behöver ha en plan för alla som överlever också. Inte enbart den omkomnas anhöriga utan kollegor och alla andra som påverkas. För det är tufft. Jag har själv drivit projekt med allvarliga skador och även dödsfall. Det tar tid att bearbeta.
Elaine Breske Hirscher poängterar att det gäller att jobba väldigt mycket med positiv förstärkning och lyfta fram det som görs bra. ”I dag såg du Lisa att Jörgen höll på att bli påkörd på byggarbetsplatsen. Då kunde du hjälpa till och förhindra det.”
– Vi behöver gå igenom de här sakerna dagligen och prata med varandra om miljö, arbetsmiljö, kvalitet… Så att vi inte glömmer bort att det här är verkligheten för många och att vi är varandras arbetsmiljö, oavsett om vi är det i det verkliga livet eller digitalt.
Tips till företag:
- Prata om HSEQ, varje dag
- Belys och förstärka de positiva exemplen ni har. Vi är väldigt duktiga på att lyfta fram de mindre bra – de är så tydliga. Endera har du fått ett tillbud eller en olycka eller så har du inte fått det. Men det är också viktigt att lyfta fram de goda exemplen.
- Ha (minst) en dag i månaden då ni har HSEQ som dagens ämne. Poängtera, antingen via intranätet eller e-brev, att i dag ska vi vara extra uppmärksamma på de här frågorna.
- Skaffa en tipslåda där alla medarbetare kan skicka in/lägga sina tips på vad de tycker kan bli bättre.p Så att ni får alla medarbetare att tycka att det är viktigt.
Företag bryter mot arbetsmiljölagstiftningen om de inte arbetar aktivt med de här frågorna.
Av Marie Hagberg