Thursday, June 20, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemSponsrat inläggMyndigheternas webbinarium blev sista...

Myndigheternas webbinarium blev sista peppen

Malin Lindkvist höll just på att starta sitt företag när hon såg en annons för ett starta eget-webbinarium i sociala medier. Ett tillfälle att träffa flera olika myndigheter, få deras bästa råd och ställa egna frågor.
– Jag tänkte att den här peppen kan jag behöva, berättar hon.

För Malin Lindkvist är vintern en tid för planering och förberedelser.
Foto: Privat

Efter 16 år som sjuksköterska kände Malin Lindkvist att det var dags att göra något annat. Hon satte sig i skolbänken och sent förra våren var hon färdig trädgårdsmästare med en dröm om ett eget företag. Första tanken var att starta en handelsträdgård. I stället blev det en trebent historia för att sprida riskerna: frilandsodling av grönsaker, höns för äggproduktion och bröd bakat i byns bagarstuga efter svärmors recept.

Det var precis när beslutet om att starta eget var fattat som annonsen om webbinariet verksamt.se LIVE: Starta eget dök upp i Malins flöde. Hon minns väl hur hon kopplade upp sig från soffan i vardagsrummet hemma på gården i Medle utanför Skellefteå.

– Det var jättebra! Jag tyckte att det var väldigt informativt – lagom långt och väldigt bra att ta in olika aktörer, säger hon. 

De ”olika aktörer” Malin pratar om är Bolagsverket, Skatteverket, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och verksamt.se som alla har en viktig roll att spela för den som ska starta företag. Under det en och en halv timme långa webbinariet ger de deltagarna den grundläggande information och de verktyg de behöver för att starta eget. 

Malin skakar på huvudet och skrattar lite när hon tänker tillbaka på all information hon fick sig till livs.

– Jag kan tänka mig att vissa fick lite panik, de som kanske bara hade funderat på att starta. Men jag hade bestämt mig så för mig blev det verkligen den sista peppen.

Hon lyssnade, antecknade, tog tillvara olika tankar och idéer som väcktes, men hon ställde inga egna frågor till myndigheterna i chatten.

– Nej, det gjorde jag faktiskt inte. Men det tror jag också berodde på att vi som deltog var i lite olika fas. Vissa hade kanske bara tänkt tanken på att starta och hade många frågor, men för mig räckte det bra med att lyssna.

Webbinariekonceptet verksamt.se LIVE: Starta eget har coronapandemin att tacka för sin existens. I ett tiotal år hade ett antal svenska myndigheter turnerat runt i svenska städer och arrangerat Starta företag-dagar under verksamt.se:s flagg – fullspäckade heldagar med föreläsningar och frågestunder. När viruset satte stopp för offentliga sammankomster var det dags att tänka nytt.

Via enkäter fick hundratals blivande företagare berätta vad de hade behov av för information och i vilket format de ville ha det.  

– Resultatet visade att de ville ha en intensivkurs i att starta eget med möjlighet att ställa frågor till experter från olika myndigheter. Där föddes idén om en serie webbinarier med intentionen att du ska kunna delta utan att ha några förkunskaper i ämnet och ändå gå därifrån och veta vad nästa steg i ditt företagande är. Tanken är att du genom att få grundläggande information ska kunna gå från idé till handling direkt, berättar Sanna Fagerlund som är projektledare för verksamt.se LIVE.

Sedan starten har mer än 5 000 personer runt om i landet deltagit i livesändningarna. Snudd på 90 procent av dem tycker att webbinariet har gjort det enklare för dem i företagsstarten och att de har fått svar på sina frågor och kunnat ta nästa steg på sin företagsresa. Närmare 20 000 personer har dessutom sett sändningarna i efterhand. Jättefin statistik som man skulle kunna vara nöjd med, men idéerna är långt ifrån slut.

– Vi ser att deltagarna har ett stort behov av att kunna ta del av denna typ av intensivkurs på flera olika sätt. Nu, efter pandemin, ställer de också högre krav på att kunna delta på sina villkor, när det passar dem. Därför håller vi på att se över hur vi kan erbjuda webbinarierna i fler format, kanske som on demand-videor eller i poddformat med schemalagda chattillfällen där deltagarna kan ställa frågor till myndighetsexperter. Just möjligheten att chatta med myndigheterna är mycket uppskattad, säger Sanna.

Tillbaka i soffan utanför Skellefteå funderar Malin Lindkvist på vad hon har lärt sig under sitt första år som företagare, och vad hon skulle vilja råda andra som funderar på att starta eget. Hon funderar länge.

– Att våga! säger hon till slut. Att våga och tro på sig själv, att det kommer bli bra.

Därefter följer ett resonemang om att vara lyhörd inför kundernas önskemål, och om att våga omvärdera sina beslut. Samtidigt trycker hon på att det är viktigt att inte vända kappan efter vinden, att inte försöka att göra allt utan i stället fokusera på det man är bra på.

– Jag tror att det är farligt att pressa pris till exempel. Har du en bra produkt är det viktigt att våga stå på sig och tro på sig själv i stället för att gå ner till de konventionella affärernas priser.

Malins försäljning av grönsaker, bröd och ägg sker dels hemma på gården, men också på REKO-ringar och marknader i närområdet. Hon gillar livet som företagare, de varierade arbetsdagarna, kundkontakten och att få direkt respons på det hon gör. Hon jobbar fortfarande halvtid som sjuksköterska, en fin trygghet så här i startskedet, men siktar på att inom en snar framtid vara företagare på heltid.

– Jo, jag har i bakhuvudet att jag ska vara där om två-tre år. Man kan ju aldrig veta säkert förstås, men det känns väldigt bra nu. 

Malin ler ofta och utstrålar beslutsamhet. Trots att allt är nytt, från bokföring till traktorkörning, verkar hon väldigt nöjd. Nöjd med sitt val och nöjd med den hjälp hon har fått. Därför dröjer också svaret en stund när hon får frågan om hur myndigheterna bakom verksamt.se borde vidareutveckla verksamt.se LIVE: Starta eget.

– Det vore väl kanske att få en frågestund med någon ny företagare. Även om allas resa är unik så tror jag att det skulle vara intressant att få höra hur andra har löst saker och ting.

Med det sagt får Malin skicka med sina tre bästa tips till den som funderar på att starta företag – eller precis har gjort det.

  • Gå inte och grubbla på saker och ting utan ta tag i det direkt. Ingen annan kommer att göra ditt jobb.
  • Ta reda på fakta i stället för att hitta på egna lösningar.
  • Be om hjälp och stöd i omgivningen – och ta emot den!

– Och titta på verksamt.se förstås, där finns massor av hjälp att få, lägger hon till. 

Sändningsdatum för verksamt.se LIVE:

10/3 Starta eget
16/3 Sjukförsäkring och pension
5/4 Starta eget
25/4 Företagsnamn och varumärke
11/5 Starta eget
16/5 Att anställa
8/6 Starta eget
14/6 Handel med utlandet

Mer information och anmälan på verksamt.se/live.

Artikel i samarbete med verksamt.se

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X