Tuesday, June 18, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemEntreprenörskapSiktar på att bli...

Siktar på att bli världens ledande investeringscommunity

Nyfikna Investerare med grundaren Joanna Törngren Redebrant, siktar på att bli världens ledande investeringscommunity för investerare, entreprenörer och utlandssvenskar samt att bygga en portfölj med onoterade svenska impact- techbolag i världsklass. Här berättar Joanna vad som är på gång i deras företag och hur det är att gå från ensamföretagare till att ta in fler delägare, anställda och partners, samt ger tips till andra företagare som också vill expandera sitt team.

I dagsläget erbjuder de ängelnätverk både i Sverige och internationellt, möjlighet att investera i Nyfikna investerare Index och även en styrelseutbildning för dem som är intresserade av styrelseuppdrag i snabbväxande svenska techstartups. De har också medieverksamhet med nyhetsbrev, podd och är aktiva som finfluencers och krönikörer.

– Under året har två böcker givits ut, den första “Bli bostadsmiljonär – råd och tips för din bostadskarriär” genom Ekerlids förlag samt “A diary of a Daytrader” skriven av Massimiliano S. Franzé och utgiven genom Nyfikna investerare. 

Du expanderar och tar in nya delägare, partners etcetera just nu. Varför gör du det?  

–  Nyfikna Investerare är min passion, något som började som min hobby. Jag fick superfin traction när jag startade ängelnätverket och när min co-founder Erik Norberg bestämde sig för att lämna sitt vd-uppdrag inom Schibsted-koncernen för att gå all-in och bygga Nyfikna Investerare med mig var det inte så mycket att fundera på.

Joanna tillägger att hon har lyckats bygga ett system där hon kan leva det liv hon vill. Ett liv där hon är helt fri och styr både sin tid, vem hon vill jobba med, vad hon vill göra, när och varifrån hon eller någon annan ska göra det. Men att skala Nyfikna Investerare till att nå sin fulla potential är inget hon, eller någon annan heller för den delen, kan göra själv och det är så klart kul att de växer genom att bli både fler delägare, partners, änglar, kursdeltagare, annonsörer och portföljbolag, menar hon.

–  Vi har ett fantastiskt team både i Sverige och internationellt med extremt höga ambitioner, relevant erfarenhet och tidigare resultat – nu bygger vi för oss själva och kan samtidigt bygga en community för att släppa in dem som vill vara med på vår resa – det är obeskrivligt kul!

Hur känns det att gå från ensamföretagare till att bli fler?

 – Det känns både läskigt och superkul, mest positivt. Min man och jag har drivit bolag, konsultverksamhet i olika former till och från, sedan vi träffades 2008 så jag känner mig trygg med vad det innebär att vara företagare.

De kommer båda från företagarfamiljer och har stöttning hemifrån – vilket såklart underlättat att ta steget och växa i rollen som företagare. Båda deras familjers företag har varit relativt småskaliga då deras pappor medvetet avstått från att skala genom att bygga team. Det har sina fördelar och sina begränsningar.  

–   Jag nådde en punkt där jag kände att jag var klar med att konsulta och sälja min tid till andra som förverkligade sina drömmar. Jag ville förverkliga mina egna drömmar. Det blev vändpunkten från konsultverksamheten och starten för Nyfikna Investerare, som började som en passion och blogg på hobbynivå 2019. Det har varit slitigt med många nederlag och år av hårt oavlönat arbete innan vi fick traction och det lossnade.

Våren 2021 sa Joanna upp sitt sista konsultuppdrag och sedan dess har hon kunnat fokusera fullt ut på att bygga Nyfikna Investerare, ta en blygsam lön för sitt arbete och tacka nej till externa konsult- och styrelseuppdrag för att ha ett team på över 20 personer om hon räknar alla delägare på ingång, partners, konsulter och interns. 

–  Helt fantastiskt, men också en utmaning att skalera med den ambitiösa vision vi satt. Känns tryggt att ha Erik som är erfaren i rollen som både media-vd men också inom investeringar, förvärv och internationell skalering av snabba tillväxtbolag. Vi har lyckats attrahera och rekrytera ett fantastiskt team, nu ska vi lyfta och behålla dem samtidigt som vi visar på fortsatt fina resultat. 

Vad innebär det för dig? Vad är mest positivt? Utveckla gärna.

–  Jag minns när jag lyssnade på ett inspirationsinslag med Erik Gatenholm, som grundat Unicornbolaget Bico, tidigare Cellinc, på Handels i Gbg. Han fick frågan hur det kändes att göra tillväxtresan och jag minns att han svarade att det kändes som han hade sitt livs bästa fylla och att den aldrig tog slut.

Så känner Joanna med Nyfikna och när hon nyligen hade lite semester med familjen och var iväg så blev det så verkligt för henne. Hon låg vid poolen och sippade paraplydrinkar, kollade solnedgången och hängde med familjen medan teamet körde järnet och bolaget rullar på därhemma. Så blir det inte om hon väljer att vara egen och inte bygga team för att skala.

Vad kan vara utmanande med att expandera?

– Säkert det mesta. Vi är på en resa och ska ha skoj. Tillsammans kommer vi att lösa det som dyker upp längs vägen. Har vi inte kul, är snälla och skapar positiv impact så ska vi inte hålla på.

Vad har du för tips till andra företagare som vill expandera och bli fler?

–  Det som varit avgörande för mig har varit att teama med Erik. Han är min business & portfolio soulmate – utan varandra hade Nyfikna inte kunnat växa så snabbt som vi gjort. Jag hade inte vågat ta de risker jag gör om inte Erik höll mig i handen och backade mig. Med Erik som Portfolio Manager och Grup CEO känner jag mig oövervinnlig och det är magiskt. Så, hitta din business soulmate, var snälla mot varandra och avtala noga hur ni vill ha det.

För Joanna har det exempelvis varit viktigt att vara majoritetsägare och att ha sin frihet, att inte någon ska kunna ta det hon startat ifrån henne. Det är inte förhandlingsbart, säger hon med eftertryck, då hade hon hellre kört på ensam i liten skala.

– Vi är nyfikna och ödmjuka investerare som drivs av att skapa värde, både genom affärer och i våra portföljer – men framförallt mellan människor. Så mitt andra tips är att fundera på vad som inte är förhandlingsbart för dig om du ska ta in delägare. Där går ju din gräns.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X