Thursday, April 18, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemEntreprenörskapNina Jansdotter - företagare...

Nina Jansdotter – företagare skriver bok om kärleksbedrägerier i sociala medier

Nina Jansdotter, är företagare och karriärcoach samt författare till en lång rad böcker inom kommunikation och personlig utveckling, har just släppt boken Lovescam – vår tids nya kärleksbedrägerier, på förlaget Whip Media. Här berättar hon varför hon skrev den och på vilket sätt det kan vara bra varumärkesbyggande för företagare att skriva böcker.

Nina blev intresserad av temat falska profiler på sociala medier eftersom hon själv har haft erfarenhet av att en person med många alias på Facebook stalkade henne under ett par års tid för några år sedan. Genom att hon skrev öppet detta kontaktade andra henne och berättade att de också hade blivit vän med någon okänd person – som sedan visade sig vara falsk och de hade även skickat pengar till denna profil.

– För att förstå temat på djupet började jag svara de profiler som jag såg var falska för att jag skulle lära mig om hur de skrev, när det skrev vad och så vidare, för att jag sedan skulle kunna hjälpa andra så att de inte skulle bli drabbade, säger Nina.

Och det blev en väldigt lärorik process, Speciellt att låtsas och spela med. Det var inte alltid så lätt eftersom jag som person snarare är en typ som inte är så bra på att hålla med och att stryka medhårs och vara medgörlig, tillägger hon med ett skratt.

En del av de som Nina intervjuade till sin bok var företagare de också. Någon beskrev det som om hon känt sig lite ensam under pandemin då hon mestadels jobbat hemifrån, samt att hon nyligen genomgått en skilsmässa. Därför blev hon glad när hon trodde att hon träffat den stora kärleken. Lika ledsen blev hon när hon upptäckte att hon hade blivit lurad på flera hundra tusen.

– Det är just i perioder då du är försvagad på något vis som du kan vara ett lätt byte för bedragare på nätet och i övriga livet också såklart.

Vilka är vanliga kännetecken på att en profil är falsk?

– Det första jag kommer att tänka på att de ofta har nyskapade profiler. Men det behöver inte alltid vara så. Det är dock vanligt att romansbedragarnas profiler stängs ner efterhand som de får många anmälningar. Bildgoogla profilen är ett annat tips som Nina ger.

– Samt kolla hur profilen ser ut lite noggrannare. Har de incheckningar, önskar någon dem grattis. Vilka sidor gillar de? Hur kommer dig sig att personen kontaktade just dig? Ställ lite frågor till dig själv – och till den som du börjat chatta med.

Kommer det frågor om att skicka pengar bör du snabbt dra öronen åt dig. Även om summan är liten och det brukar den vara, först.

Vad ger det dig som företagare att skriva böcker som en del av din verksamhet?

– Väldigt mycket. Dels gillar jag att fördjupa mig i saker. Vanligtvis jobbar jag mestadels med andras PR men det är även kul att själv synas och att dela min kunskap och mina erfarenheter till andra.

Nina upplever att när hon syns mer i sociala medier och i press då kommer det direkt förfrågningar om uppdrag från både tidigare och andra kunder. Det blir en bra påminnelse om ens existens.

– Syns du så finns du, som det brukar heta.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X