Wednesday, June 29, 2022
spot_img

Exclusive Content:

Småa säkrar tryggheten för Sveriges företagare

Under pandemin spelade Småföretagarnas Arbetslöshetskassa, eller SMÅA, en nyckelroll...

Enklare för småföretagare att få extern finansiering

OPR-Företagslån, med kontor i Stockholm, skapar tillväxt och lönsamhet...

Nina Jansdotter – företagare skriver bok om kärleksbedrägerier i sociala medier

Nina Jansdotter, är företagare och karriärcoach samt författare till...
HemEkonomiFinansiering3 sätt att finansiera...

3 sätt att finansiera din verksamhet

Skulle ditt företag behöva extra ekonomiska resurser för att antingen kunna fortsätta bedriva eller för att förbättra eller utöka sin verksamhet? Om ditt företag i behov av finansiering finns det flera möjligheter. Här ska vi gå igenom de mest grundläggande sätten att finansiera din verksamhet. 

1. Sök bidrag

Det första du kan göra är att undersöka om det finns möjlighet att söka bidrag till ditt företag. Ett sådant beviljas av Tillväxtverket i form av ett regionalt investeringsstöd – du kan kolla upp det via din region. Det finns även transportbidrag, projektmedel och andra typer av stöd som du kan läsa mer om hos Tillväxtverket. 

2. Hitta investerare

För företag som är i uppstartfasen eller till och med på idéstadiet kan det även vara en möjlighet att söka extern finansiering i form av riskkapital. Beroende på vilket typ av företag det rör sig om kan det dock vara svårt att hitta fonder eller privata investerare som är villiga att gå in som finansiärer. En nackdel med att ta emot riskkapital är att finansiärerna oftast köper en del av ditt företag, vilket också gör att de kan ha inflytande över affärsbeslut som behöver tas i samband med verksamheten.

3. Låna pengar till företaget

Den tredje möjligheten är att ansöka om företagslån. Till skillnad från riskkapital behåller du ägarskapet till företaget, samtidigt som banker och långivare sällan ger låneerbjudanden till företag med krav om vad lånet ska användas till. Däremot kostar ett lån alltid pengar i form av ränta och andra avgifter. 

Förutom ett traditionellt lån där låntagaren erhåller en klumpsumma som ska betalas tillbaka med ränta inom avtalad tid finns det även andra typer av lån till företag. Man kan bland annat belåna sina fakturor eller helt och hållet sälja dem. Den typen av belåning kallas för factoring. 

Utöver factoring finns det även företagsleasing, vilket kan användas som en lösning om ditt företag är i behov av ny utrustning eller nya fordon. Leasing fungerar som så att man hyr produkten eller maskinen i fråga under en viss tidsperiod. Det finns även checkkrediter som passar till företag som behöver en extra buffert. Med en checkkredit har företaget alltid tillgång till en viss mängd kredit och betalar bara för den del av krediten som utnyttjas.

Välj utifrån din situation

Sammanfattningsvis finns det flera olika vägar att gå när man letar efter sätt att finansiera sin verksamhet. Det bästa är såklart att välja utifrån vilka lösningar som är tillgängliga och som passar bäst för just ditt företag. 

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Småa säkrar tryggheten för Sveriges företagare

Under pandemin spelade Småföretagarnas Arbetslöshetskassa, eller SMÅA, en nyckelroll i att...

Enklare för småföretagare att få extern finansiering

OPR-Företagslån, med kontor i Stockholm, skapar tillväxt och lönsamhet med konkurrenskraftiga...

Nina Jansdotter – företagare skriver bok om kärleksbedrägerier i sociala medier

Nina Jansdotter, är företagare och karriärcoach samt författare till en lång...

Det har aldrig varit lättare att misslyckas

Har du en bra affärsidé? Håller dina drömmar på att gå...
X
X