Tuesday, March 21, 2023
spot_img

Utvalt:

Anna Norlin tipsar vad som fick henne att ta steget till eget

Anna Norlin driver Worqiworqi, ett personligt bemanningsföretag i Göteborg....

Skriv bättre texter på halva tiden med AI

ChatGPT är en populär AI-modell som kan revolutionera hur...

Myndigheternas webbinarium blev sista peppen

Malin Lindkvist höll just på att starta sitt företag...
HemEntreprenörskapDet har aldrig varit...

Det har aldrig varit lättare att misslyckas

Har du en bra affärsidé? Håller dina drömmar på att gå i uppfyllelse? Vill du förbättra oddsen för att lyckas? Du ska du läsa det här.

– Det finns två effektiva och receptfria kurer, som gör det svårare att lyckas: multitasking och öppna kontor. Ett exempel: din kreativitet minskar när du blir störd i ett öppet kontor.

Det säger Tomas Dalström som har skrivit boken ”Din hjärna från 2008 är effektivare än den du har idag”.  Han har fått utmärkelser för journalistik, facklitteratur, manus till film och interaktiva produktioner samt innovationer. Han har utvecklat boken till en webbutbildning – Heppicopter-utbildningen.

Tomas Dalström konstaterar att många organisationer genomgår något som kan liknas vid en existentiell kris. Var ska vi arbeta? Hur ska vi arbeta, samarbeta och leda arbetet? Hur påverkas hälsan, vår produktivitet och lönsamhet.

– Som tur är finns det en faktor som är sig lik – när allt annat ser ut att röra sig i 180 – hjärnan. Så det är förstås den allt måste utgå från. Allt annat är galet, konstaterar han.

Svårare att fatta genomtänkta beslut.

Möjligheten att bli störd har ökat explosionsartat. Många kollar sin mobil var femte minut. Och det tar alltid tid att komma tillbaka till arbetsuppgiften och att få upp farten igen. Det är inte som att tända och släcka ficklampan på mobilen. 

En amerikansk studie visar att tre av fyra anställda ägnar två timmar eller mer åt privata aktiviteter under en arbetsdag.

– Om en persons produktivitet minskar med 6 minuter per timme under 10 månader – på grund av olika distraktioner – motsvarar det samma summa som ni betalar i personalkostnad, för en månads arbete! Observera att det inte handlar om de pauser vi ska ta regelbundet för att vara produktiva, säger Tomas Dalström.

Till det ska läggas förlorade intäkter, på minst lika mycket, som ska bidra till organisationens gemensamma kostnader och vinst. 

Distraktionerna kan leda till för mycket övertid och helgjobb. Och en hjärna som inte är utvilad är inte kreativ, den kör på i gamla hjulspår och har svårare att fatta genomtänkta beslut.

När, var och hur din hjärna fungerar som bäst 

Heppicopter-utbildningen, som är webbaserad, hjälper dig att arbeta hjärnsmart. 

• Du får fördjupad kunskap om när, var och hur din hjärna fungerar som bäst. Och VARFÖR det är så. Du får mer gjort – med mindre ansträngning.

 • Du får dessutom kunskap om HUR hjärnan påverkas av exempelvis multitasking och störande miljöer. VARFÖR den påverkas – och HUR det påverkar resultatet av det du gör. Du får ännu mer gjort med mindre ansträngning. En dubbelkatapult.
 • Du kommer att förstå HUR du ska tänka och göra för att kunna använda din hjärnas fulla potential. När du arbetar på kontoret, hemma eller någon annanstans. 
 • Du får veta hur du kan förändra ditt beteende och etablera nya vanor. Du får forskares konkreta råd och tips.
 • Stressen minskar och ditt välmående ökar.

 

Bra att veta:

 • Extroverta personer trivs bäst i öppna kontor. Men att trivas är inte alltid synonymt med att prestera bra. Extroverta får energi i sociala sammanhang. Introverta drivs av tystnaden.
 • Även om deras hjärnor fungerar på olika sätt reagerar deras hjärnor på samma sätt när de blir störda av en röst. Produktiviteten minskar med 2–4 procent när du skriver ett kort och enkelt sms om något du kan – och samtidigt hör en röst i närheten som stör. Inte mycket annat du gör under en arbetsdag kräver så lite hjärnkraft. 
 • Även rörelser som stör har en kostnad. Det finns kontor där produktiviteten minskar med 60 procent på grund av olika distraktioner. Snacka om mentalt och ekonomiskt slukhål.
 • Arbetsuppgifter som kräver koncentration och fokus påverkas mest.
 • När din hjärna utsätts för distraktioner drar en intensiv apparat igång. Hjärtfrekvensen ökar, blodtrycket stiger och stressen ökar. Din uppmärksamhet och arbetsminnet påverkas. Du får svårare att både lagra och hämta information. Du hamnar i uppmärksamhet á la alarmcentral och får svårare att tänka, lära dig, ta beslut och koncentrera dig. Antalet fel ökar. En negativ spiral. 
 • En stressad medarbetare förlorar upp till 38 procent av sin produktivitet.
 • Multitasking minskar produktiviteten med upp till 40 procent på individuell nivå. 
 • Ditt belöningssystem är kidnappat, omprogrammerat om du multitaskar för ofta. Det kräver – ständigt nya kickar. 

 

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Anna Norlin tipsar vad som fick henne att ta steget till eget

Anna Norlin driver Worqiworqi, ett personligt bemanningsföretag i Göteborg. De bemannar...

Skriv bättre texter på halva tiden med AI

ChatGPT är en populär AI-modell som kan revolutionera hur vi skriver...

Myndigheternas webbinarium blev sista peppen

Malin Lindkvist höll just på att starta sitt företag när hon...

Hur många kommer att dö på arbetsplatsen och vad kommer det att kosta?

Den psykiska ohälsan skenar i västvärlden. Den som mår psykiskt dåligt,...
X
X