Friday, April 12, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemInspirationIntervjuHan släpper boken Bli...

Han släpper boken Bli bostadsmiljonär

Gösta Carlberg är uppväxt i en småföretagarfamilj men valde ändå att gå den långa vägen via universitetsstudier och karriär, innan han lämnade yrkeslivet som anställd och blev egen företagare. För honom var det ett sätt att skaffa kompetens och nätverk för att slutligen kunna ta steget till ett lönsamt företagande. Nu är han aktuell med boken Bli bostadsmiljonär, som han har skrivit tillsammans med Joanna Törngren Redebrant.

Som gammal aktiemäklare ligger steget till fastigheter faktiskt inte så långt bort som man tror, det är ingen större skillnad på att värdera kassaflöden på aktier eller fastigheter, inleder Gösta.

– Sedan var det viktigt för mig att om jag skulle bli egen företagare, då skulle det vara något som var tillräckligt lönsamt, givet allt slit och arbete som man lägger ned.

– Det finns alldeles för många företagare som inte värderar sin tid och jobbar 50-60 timmar i veckan, när de hade tjänat samma pengar på att bara ”ha ett vanligt jobb” och jobba en kanske hälften så mycket, menar han.

Att jobba med fastigheter är att jobba med människor. Att ha en bra relation med sina hyresgäster är ett måste för att kunna få bra lönsamhet i sin verksamhet, enligt Göstas erfarenhet.  Det roliga med fastigheter är att det kan vara både komplexa saker som miljöproblem, avancerade finansieringslösningar, hyresgäster som skapar problem, men också betydligt jordnära saker t.ex. att städningen i tvättstugan måste fungera.

Har du någon framgång du kan nämna?
– Vi har lyckats flera gånger med ganska avancerade affärer tack vare att vi lyckats få hyresgästerna med oss. Det känns lika bra varje gång man märker att folk lyssnar på vad man säger, och att de faktiskt också sedan tjänar pengar tack vare våra insatser. Det känns roligt.

Du släpper bok nu. Varför ville du ge ut den?
– En tredjedel av Sveriges hushåll är tyvärr inte så lyckligt lottade att de äger sin bostad. Det riskerar att göra dem till riktiga fattigpensionärer, vilket jag tycker är bedrövligt om man har jobbat och skött sig under ett helt yrkesliv. Boken är skriven som två exempel på hur viktigt det är att folk försöker äga sin bostad, och visar på hur en sådan bostadskarriär kan gå till.

På frågan vad en företagare kan ha för nytta av att läsa boken svarar Gösta att alla företagare är hyresgäster genom sin verksamhet på ett eller annat sätt. Är du managementkonsult, så ger man alltid rådet att inte äga fastigheter i sin verksamhet, eftersom det inte anses vara ”core business”. Han vill nog hävda motsatsen att det bästa sättet att sänka risken i en verksamhet, är att ha kontroll på hyresutgifterna, samtidigt som det är en bra tillgång att kunna belåna om känner för att utveckla verksamheten.

– Så länge som du har råd med räntorna, köp, det kommer alltid löna sig i längden, avslutar Gösta med eftertryck.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X