Friday, April 12, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemInspirationIntervjuSusana Bernardini företagaren som...

Susana Bernardini företagaren som skapar bättre förutsättningar för unga

Susana Bernardini tar sig an uppdrag med syfte att skapa bättre förutsättningar för barn och unga livsvillkor i sitt eget bolag Smyge Utveckling, som ligger i vackra Smygehuk på Österlen. Här berättar hon om sitt koncept och hur det är att vara företagare inom sin nisch.

En del av Susanas tjänster är riktade för kommuner och där de samverkar för att se till att en ungdom eller en grupp ungdomars behov bemöts utifrån vart de står. Det kan vara unga med behov av olika anpassningar eller behov av individuellt stöd.

– Min verksamhet kan bidra med kartläggningar, behov av miljöombyte och skräddarsydda insatser.

Just nu håller hon på att skapa ett program för unga mellan 16-19 år med inriktning självkännedom och socialt entreprenörskap för Trelleborgs kommun,  som kommer att erbjudas som en del av deras utbud inom feriejobb för unga i sommar.

– Andra delen av mina tjänster är riktat till privatpersoner med barn och ungdomar i behov av stöd där jag erbjuder enskilda coachsamtal och håller även dagläger och workshops för föreningar.

Den tredje delen av Susanas tjänster är riktat till aktörer som levererar uppdrag till socialtjänsten där hon blir underleverantör och erbjuder barn och ungdom samtal, kartläggning och pedagogisk behandling.

Varför blev du företagare?

– För att jag vill kunna verka och göra alla de saker som krävs för att möta unga och jag vill känna att jag kan jobba hållbart och långsiktigt.

Många organisationer begränsar sig av olika skäl och hon har alltid känt sig begränsad och otillräcklig när hon jobbat för dem på ett sätt, menar hon.

– Min frihet är värdefull och att kunna agera utan någon agenda förutom de ungas som jag möter är ett måste för mig idag. Jag är en social entreprenör och behöver få vara utanför systemen för att kunna se hur man kan verka utanför och mellan dem.

Susana har varit verksam inom området i nästan trettio år och vill nu bidra med sina erfarenheter och sin kunskap av att se helheten och mellanskapet som våra barn och unga efterlyser. Det finns stora brister i våra samhällssystem och de ungas ohälsa är för henne ett tydligt symtom på detta, tillägger hon.

Vad är det bästa med ditt jobb nu?

– Många av de som jag jobbar med är unga som ofta mött många hinder och som tappat hoppet eller tron på sig själv. Att se framstegen, att se glädjen och stoltheten som en ung individ visar i sina ögon när hen tagit ett steg fram är bland det bästa som jag vet.

Friheten att få välja med vem och vad som hon vill jobba med är också otroligt kul och givande, anser Susana och hon nätverkar och samverkar med människor som hon väljer och som väljer att jobba med henne.

Däremot kan det vara utmanande att våga göra nya saker, fortsätter hon. Att våga stå kvar i sin övertygelse och lust att få bidra med det som hon vet att hon kan fast det känns som att ibland ingen förstår eller ser min kapacitet.

– Det är även tufft att lära sig om saker som jag inte vet alls mycket om samt att be om hjälp med saker som jag inte vet om jag har råd med. Det kan även vara en prövning att fortsätta med mitt företagande fast jag ibland inte kan se helt klart vart det hela ska leda.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X