Saturday, April 20, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemInspirationIntervjuRobert Mertens - entreprenören...

Robert Mertens – entreprenören bakom appen Mooringo

Robert Mertens är grundare av Mooringo, en app som visar var det finns lediga båtplatser. Han har nyligen fått med sig investerare att vara med på hans resa och han har stora planer. Här berättar han hur han fick sin idé och vad som är det roligaste med att vara företagare just inom denna nisch med mera.

Robert växte upp i västra Göteborg med sommarhus på Styrsö. Pappa var egenföretagare i leksaksbranchen och hade flera leksaksbutiker i stan. Han är civilekonom från Karlstad, Göteborg och Hawaii och blev anställd på ett stort dataföretag i Stockholm. som gjorde affärssystem. Där lärde han sig att programmera och har gjort det sedan dess.

– 2008 knoppade jag och fyra kollegor av från bolaget och byggde egen mjukvara för att enklare integrera olika system. 2012 valde jag att lämna bolaget och blir istället egenkonsult där jag hjälper företag med system kring e-handel. Hösten 2015 tog jag ledigt och började programmera på Mooringo.

Hur kom du på din idé?

– Jag har ett stort båtintresse och bor i båten mesta delen av året. På somrarna ligger jag ofta för ankar ute i Göteborgs skärgård och jobbar från kajutan med el från solceller. En sådan härlig dag fick jag väderprognos för åska och kraftiga vindbyar under natten. Plötsligt måste jag hitta en plats där det går sitta fast i något mer rejält över natten för att sedan kunna fortsätta ankra nästa dag.

Det utmynnade i att han insåg att det finns tomma båtplatser på alla bryggor runt omkring honom men ingen möjlighet att låna eller hyra någon av dem eftersom de är fullständigt anonyma och ägaren kan ha åsikter om att det lägger sig någon främmande båt där.

– Då bestämde jag mig för att detta problem borde gå att lösa genom att digitalisera båtplatser likt AirBnB. Då kan man öppna upp alla outnyttjade platser till att bli nya destinationer och så startade min affärsidé, säger Robert, entusiastiskt.

Med deras app fyller de ett behov som inte täcks idag. Det finns väderappar för båtägare som talar om när det går att åka båt. Det finns appar för att navigera rätt så man inte kör på grund. Det finns appar för att boka båtplats i några av de dyraste hamnarna. Det saknas däremot en app som ger båtägarna en överblick av läget längs kusten så att de kan hitta och välja bäst destination, menar han.

– Vi hjälper båtägare med data så att de kan stressa av på sin semester.

Vad är det roligaste med att vara entreprenör inom just din nisch?

– Jag är van vid att jobba med system för industrin där man försöker förbättra flöden i fabrik, kontor och lager. Det handlar alltid om att spara eller tjäna pengar åt företag på något sätt. Att arbeta inom båtliv är klart annorlunda eftersom det är väldigt personligt för människor med brinnande intresse för sin hobby.

Nu handlar det om att vi ska lösa problem för att maximera upplevelsen av deras investering i båtliv. Dessutom är det såklart riktigt härligt att alltid jobba i kontexten semester, båtar och destinationer, tillägger han.

Vad har du på gång just nu?

– Tack vare Nyfikna Investerare så har vi fått in riktigt kompetenta personer i vår styrelse. Vi tillsammans har som målsättning att sjösätta en ny version av vår app före sommaren.

Robert förklarar att han programmerar för fullt men de jobbar sedan länge även med utvecklare i Ukraina och det är ju lite extra utmanande just nu. De befinner sig nära Polen och håller igång sin verksamhet för att kunna betala skatt till försvar och återuppbyggnad men också för att försöka skapa en vardag i sin kaotiska situation. Det är utmanande att diskutera båtsemester med kollegor som inte får lämna sitt land och har bott i skyddsrum under natten, menar han.

Vad har du för framtidsplaner?

– Mitt huvudmål är att vi gör succé och tjänar pengar. Då kan vi göra ännu bättre saker för båtliv men även havsmiljö. Nu har vi en rak kurs framåt: Om vi hinner klart i tid så ska den nya appen testas i Sverige under sommaren och därefter ska vi starta upp vår verksamhet i länder som har sommar när vi har vinter där Karibien och Australien är tänkbara kandidater.

Nästa år ska Mooringo finnas i Medelhavet för alla som seglar i Kroatien, Grekland och Turkiet. Robert ska själv segla ett par veckor i Grekland i sommar för att bättre förstå marknaden och se ifall vi behöver göra några särskilda anpassningar.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X