Thursday, July 18, 2024
spot_img

Utvalt:

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...
HemEkonomi3 typer av investeringar...

3 typer av investeringar företagare bör känna till

Idag finns det många olika sätt att placera kapital för tillväxt. Tidigare var det dyrt med investeringar på grund av villkor och begränsningar hos banker och mäklare. Den globala marknaden och framför allt internet har möjliggjort en ökad konkurrens när det kommer till dina pengar. Det har inneburit att det nuförtiden är möjligt även för privatpersoner och mindre företag göra kapitalinvesteringar.

En sak som däremot inte har ändrat sig, är att alla typer av investeringar också innebär risker att förlora hela eller delar av det placerade kapitalet. Du ska därför alltid tänka på att endast investera den summan som du känner du trygg med att i värsta fall kunna förlora. Det är en sak som gör att vissa tycker att det är svårt och tidskrävande att välja den investeringsform som skulle passa bäst.

Här nedan tar vi upp 3 olika sätt att placera kapital som vi anser att alla företagare borde ha koll på.

Aktier

När du investerar i en aktie investerar du i ett aktiebolag. Detta innebär att du äger en del av det bolaget. Hur mycket du äger av bolaget som aktieägare beror på hur stor aktieandel av det du köper. Som aktieägare har du rätt till en del av vinsten från bolaget. Men du har inte något ansvar för de skulder eller åtaganden som finns inom bolaget.

Att investera i aktier medför en relativt stor risk. Vilket också innebär att du behöver lägga ner en hel del tid, engagemang och kunskap för att göra en sån investering lyckad. Men att det är en högrisk innebär också att det finns en stor chans till en bra utdelning. Att äga aktieandelar har en rad fördelar:

 • Ingen årlig förvaltningsavgift
 • Låga kostnader
 • Potential till högre avkastning
 • Bättre förståelse för ekonomi.

Som aktieägare har du även rätt till att medverka på bolagets årsstämma. Detta innebär att du får chansen att vara med på möte med dem som fattar de högsta besluten inom bolaget.

En aktieinvestering kan öka på två sätt, antingen genom kurstillväxt eller vinstutdelning. Vinstutdelningen ligger oftast på en högre procent än kurstillväxten. Vinstdrivande bolag har oftast en vinstutdelning till aktieägarna på cirka 30 – 70 %. Här nedan visar vi ett exempel på hur ditt investerade kapital i aktieandelar kan växa under åren med kurstillväxt.

Föreställ dig att du investerar 1 000:- i aktieandelar. Den årliga tillväxten för denna aktie ligger i snitt på 10 %. Efter första året har du ökat ditt kapital med 100:-. När kurstillväxten ska räknas året efter räknas den på 1 100:-. Det här är vad ekonomer kallar för ränta på ränta-effekt och det är framförallt det som gör att ett långsiktigt sparande i aktier kan vara väldigt lönsamt.

Fonder

Om du istället väljer att investera i fonder är det en enklare och smidigare process. Investeringar i fonder kräver däremot inte ha lika mycket kunskap och engagemang som en aktieinvestering. När du väljer att placera pengar i fonder sprider du ut risken för din investering över flera olika bolag och delägare.

En fond består av flera olika aktier som flera olika investerare äger tillsammans. Genom att placera kapital in en fond, köper du alltså en del av den aktieportföljen och får rätt till en motsvarande del av fondens tillgångar och vinster.

Precis som med aktier har fonder en hel del fördelar och här är några av dem:

 • Hanteringen blir utförd av fondförvaltaren inte av dig
 • Enkelt att investera mindre belopp till en början
 • Kräver inte så mycket engagemang och kunskap
 • Flera delägare äger aktieposterna, vilket kan ge en bredare investering och spridda risker.

Fonder blir i huvudsak skötta på två olika sätt. Antingen via fondrobotar och en dator, vilket kallas för passiv förvaltning, eller genom en professionell förvaltare som aktivt förvaltar fonden och handlar med aktier. Du behöver betala en årlig avgift för fonden, det kan variera hur stor den avgiften är, men vanligtvis cirka 0,2 – 1,5 % av kapitalet.

Kapitalförsäkringar

Om du inte vill placera kapital i aktier eller fonder kan du välja att investera i kapitalförsäkring. Kapitalförsäkring är en form av sparande där ett försäkringsbolag äger fonderna och aktierna. Det finns flera typer av kapitalförsäkringar att välja mellan, fondförsäkring, depåförsäkring eller traditionella försäkring.

 • Fondförsäkring – du väljer mellan fonder som försäkringsbolaget har
 • Depåförsäkring – du väljer själv fonder, aktier och värdepapper
 • Traditionell försäkring – försäkringsbolaget placerar ut dina pengar och sköter förvaltningen

Att placera kapital i kapitalförsäkring har vissa fördelar som kan vara bra att ha i åtanke. Om du skulle välja att sälja din del i kapitalförsäkringen betalar du inte någon skatt på vinsten, utan du betalar skatt varje år beroende på värdet av ditt sparande. Du kan även välja själv hur du vill få pengarna utbetalda. Antingen genom en klumpsumma eller ha en löpande utbetalning under en längre tid.

Med en kapitalförsäkring kan du endast sätta in eller ta ut pengar, du kan inte välja att flytta in eller ut dina värdepapper. En annan viktig sak att tänka på med kapitalförsäkring är att det oftast innebär en bindningstid och att det kan medföra kostnader om du väljer att ta ut dina pengar innan bindningstiden gått ut.

Ta hjälp av experter

Att hitta rätt investering kan kännas riskfyllt och svårt och kan ta upp mycket av din tid eftersom det innebär mycket engagemang för att ta reda på nödvändiga fakta samt för- och nackdelar med de olika typerna av investeringar som finns. Som företagare finns det inte alltid möjlighet till att lägga ner den tiden.

InvestoRunner har till exempel en bra investera pengar guide om hur du kan investera dina pengar på bästa möjliga sätt. Guiden består av både text och olika videor där de pratar om investeringar. De hjälper dig komma fram till vilken investering som passar ditt företag bäst och vilka för och nackdelar som finns med just den investeringen.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin app Hummy,...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...
X
X