Wednesday, December 6, 2023
spot_img

Utvalt:

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa...

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar...
HemEntreprenörskapAllt fler svenskar vill...

Allt fler svenskar vill driva eget 2022 – Så väljer du mellan eget företag och egenanställning

Kan 2022 bli egenföretagarnas år? Mycket möjligt, i alla fall om man ska tro det stora intresset för att starta en egen verksamhet.

I en färsk undersökning genomförd av marknadsinstitutet Nepa på uppdrag av Frilans Finans framkommer det att intresset för att driva eget fortsätter växa. Andelen som funderat på att starta egen verksamhet, antingen som heltidssysselsättning eller som bisyssla, når rekordhöga 50 procent. Toppnoteringen är ett led i den positiva trend som varit tydlig alltsedan undersökningens start 2016, när motsvarande siffra var 33 procent. Det kan också vara värt att notera att, utöver dessa 50 procent, anger 12 procent att de redan har en egen verksamhet. Slutsatsen? 2022 kan bli ett nytt rekordår för frilansande och egen företagsamhet. 

Eget företag eller egenanställning?
När det är dags att göra slag i saken av din affärsidé, hobbyverksamhet eller frilansdröm behöver du ta ställning till om du ska använda dig av egenanställning eller eget företag. De olika formerna passar olika personer beroende på situation och preferens.

Aktiebolag, som är ett sätt att driva eget företag, kräver en kapitalinsats på 25 000 kr och viss insikt de lagar och regler som gäller för aktiebolag. Du behöver även registrera företaget hos Skatteverket och hantera bokföring och redovisning löpande. Till fördelarna hör att du kan planera löneuttag och har möjlighet till aktieutdelning i stället för lön.

Egenanställning innebär att du är anställd av ett egenanställningsbolag under den tid du utför uppdrag. På så sätt slipper du löpande administration som har att göra med exempelvis bokföring, redovisning, och momsinbetalningar. Till skillnad från att starta ett eget företag krävs inte heller några förberedelser, utan du kan börja fakturera direkt. Egenanställningsbolagen tar en administrativ avgift i samband med att man fakturerar, vilket inte är fallet om du använder enskild firma eller aktiebolag.

Enskild firma, som är det andra sättet att driva eget företag, kräver ingen kapitalinsats men innebär däremot att du är personligt juridiskt och ekonomiskt ansvarig för verksamheten. Det är förvisso lättare att starta än aktiebolag men ställer även krav på bokföring, redovisning och inbetalning av skatter och avgifter.

Egenanställning lockar allt fler
Nepa-studien finner även att allt fler är intresserade av egenanställning. Från 2016, när 14 procent uppgav sig vara intresserade av egenanställning, har andelen klättrat till 29 procent. Den senaste tidens ökning tycks bland annat drivas på av en vilja att slippa den administrativa bördan. Andra faktorer som driver intresset för kring egenanställning är att det är ett smidigt sätt att komma igång, är enklare än eget företag och att man i högre grad slipper ansvar och risker.

LÄS MER: Egenanställning – så här funkar det

Är egenanställning rätt för dig?
Det finns egentligen inget ”rätt” och ”fel” – egenanställning lämpar sig väl oavsett vad du vill göra. Men här är några scenarion när kombinationen av självbestämmande och trygghet tycks passa särskilt bra i jämförelse med alternativen:

  • Du är i början av din frilansresa och vill sondera terrängen innan du tar steget och startar eget
  • Du vill kunna fokusera helhjärtat på din verksamhet och låta någon annan sköta kringliggande frågor såsom administration och skatteinbetalningar 
  • Du har ett heltidsjobb men vill testa på att frilansa “vid sidan av”
  • Du vill “starta eget” (eller kanske till och med har ett eget företag idag) men tycker att det verkar krångligt och att ekonomi och administrationen känns betungande
  • Du har behov av att komma igång snabbt med din verksamhet och vill inte investera tid eller pengar i uppstartsfasen
  • Du vill behålla tryggheten i att vara anställd, utan att göra avkall på friheten i att vara egen

Hitta rätt i frilansdjungeln
Aktiebolag, enskild firma och egenanställning har alla sina olika för- och nackdelar. En bra början är därför att identifiera vad som är viktigt för dig själv, läsa in dig på de olika alternativen och fatta beslut därefter. Om du vill ha personlig rådgivning eller stöd i uppstartsprocessen är du alltid välkommen att kontakta Frilans Finans rådgivningsteam. 

 

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det är en ideell...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa som heter...

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar Norell och...

Att lyckas med ett företag idag är verkligen ingen enmansgrej.

Sponsrat inlägg i samarbete med verksamt.se Att våga be om hjälp kan...
X
X