Friday, April 12, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemEntreprenörskapFöretagsamhet med hälsodriven tillväxt

Företagsamhet med hälsodriven tillväxt

Sophie Resare har varit företagare och extern vd under ca 20 år. Idag jobbar hon som konsult i eget företag, Epic Living Sweden AB, där hon fokuserar på Hälsoekonomi – hälsodriven tillväxt. Här berättar hon hur hon kom in på hälsospåret, vad som är det roligaste med just den inriktningen och om Insamlingsstiftelsen för Arbetsliv och Hälsa, som hon har startat.

Sophies uppdrag kan handla om att stötta arbetsplatser med att skapa en hållbar hälsostrategi, att bidra till att förstärka deras varumärke som arbetsgivare, att utbilda i hållbart ledarskap med mera. Stor variation vilket är roligt, menar hon.

Hon kom in på området hälsa under en period där hon själv var ganska slut i kroppen och knoppen av för mycket jobb, stress och för lite träning.

– När jag tog tag i min personliga hälsa igen märktes förändringen snabbt! Jag blev piggare, det onda i kroppen försvann, tänkte klarare tankar dvs jag blev både fysiskt och mentalt starkare.

När Sophie en tid senare initierade en hälsostrategi i det bolag hon var VD för, så kunde de tydligt se den positiva effekten hos medarbetarna och även på det ekonomiska resultatet.

– Det blev tydligt att det var en lönsam investering för alla!

Vad är det roligaste att vara företagare inom hälsoområdet?

– Det är så enormt givande att se när människor mår bra och sen kan bidra till att verksamheten går bra! Nu med all forskning inom segmentet kopplat till arbetsliv och hälsa så är det som en ”gotte påse” att titta ner i, en god och hälsosam påse. Det är ju även ett stort behov och intresse av området hälsa generellt i samhället.

Vad är syftet med insamlingsstiftelsen, både kortsiktigt och långsiktigt?

– För att kunna bidra till att all denna viktiga forskning och kunskap inom arbetsliv och hälsa ska nå ut till chefer och ansvariga på arbetsmarknaden har jag startat Insamlingsstiftelsen för Arbetsliv och Hälsa.

Stiftelsens långsiktiga mål är därför att stimulera till hälsoekonomisk forskning och utveckling som bidrar till ett lönsamt arbetsmiljöarbete. Stiftelsens syfte är att stödja företag och personer som på olika sätt verkar för en god och hållbar hälsoekonomisk arbetsmiljö, tillägger hon.

– På kort sikt har vi bland annat ett projekt igång som går ut på att summera aktuell forskning inom Hälsoekonomi och publicera det i tryckt form så att chefer på ett enkelt sätt kan ta del av kunskapen och använda den i sitt ledarskap. Boken kommer även att kunna användas i utbildningssammanhang.

Varför är det bra att entreprenörer tar sig an olika problem i samhället och bidrar?

– Ett holistiskt perspektiv på företagande ser till hur verksamheten påverkar samhället i alla delar dvs inifrån och ut. Det vi gör i verksamheten, hur påverkar det i en kedjereaktion ut hela vägen ut till samhället? Vi kan bara ändra på oss själva men vi kan bidra till att samhället mår bättre av det vi som företagare gör.

Sen vill Sophie nog påstå att företag är lite mer snabbfotade än samhället plus att entreprenörer har en känsla för vad som händer och vilka behov som finns hos omgivningen, det är en överlevnadsfaktor.

– Som engagerade entreprenörer har vi möjlighet att påverka utvecklingen mot ett mer hållbart samhälle och bidra till att det går lite snabbare där det är önskvärt, avslutar hon entusiastiskt.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X