Wednesday, April 24, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemEkonomiFinansieringVilket företagslån passar dig

Vilket företagslån passar dig

Tillgång till kapital är ofta avgörande för hur ett företag ska kunna utvecklas och växa. Och det finns lite olika möjligheter för företagare att låna pengar för att frodas. Här går vi igenom några av de vanligaste.

Det finns många olika sätt att skaffa kapital för att växa, men för den som inte vill ta in nya delägare, så är företagslån det bästa sättet att få in pengar utan att riskera att förlora kontrollen över företaget.

Kraven för att få ett företagslån skiljer sig mellan olika långivare. Men generellt kan man säga att det är mycket vanligt att du privat måste gå i borgen på lånebeloppet. Det innebär att även om du driver ett aktiebolag så kan hela skuldbördan hamna på dig privat om företaget går i konkurs.

Låna av dig själv

Om du har egna pengar utanför företaget kan du låna av dig själv. Se till att pengarna bokförs på rätt sätt eftersom det är ett lån och se till att du tar ut skälig ränta. Nackdelen med detta är så klart att du måste vara beredd på att förlora pengarna om ditt företag inte bär sig. Fördelen är att du inte riskerar att bli stående med en privatskuld till någon lånegivare. Beroende på vilken företagsform du valt kan reglerna kring lån från privata medel variera. Var därför noga med att kontrollera vad som gäller med din revisor.

Låna av banken

Ett företagslån är ett lån som är speciellt utformat för verksamheter. Banken ställer naturligtvis upp vissa krav för att låna ut pengar. Oftast behöver du presentera företagets deklarationer och uppvisa en hållbar budget. I de fall du inte har startat ditt företag ännu kan det vara potentiellt svårt att få igenom ett vanligt banklån men inte omöjligt. Då behöver du göra en trovärdig marknadsplan som bland annat innehåller företagets affärsidé, hur stor omsättning du tror företaget kommer ha, med mera. Ju mer detaljerad den är, desto bättre för långivaren. Beroende på verksamhetens kreditvärdighet och storleken på lånet kommer räntan variera.

Om du lånar från din ordinarie bank är fördelen att du kanske lyckats bygga upp ett förtroende. Banken litar på dig och du litar på banken. Då kan du få ner räntan. Annars ska du jämföra olika företagslån för att få en så fördelaktig ränta som möjligt.

Låna av privatpersoner

Den som vill ha andra lånealternativ än de som ges hos den traditionella banken kan testa Peer-to-peer-lån istället. Peer-to-Peer-lån, eller P2P, är en låneform som baseras på att en investerare lånar ut sina pengar som privatlån. En låntagare ansöker via en P2P-låneplattform som kontrollerar kreditvärdighet och ser till att utlåningen sker på ett seriöst sätt. Pengarna för lånet kommer alltså från investerarna och inte från någon bank. Detta sätt att föra samman investerare och låntagare har funnits ett tag men skillnaden är att idag finns det ett antal stora P2P-låneplattformar på den svenska marknaden vilket underlättar processen. 

Låna av ALMI

Almi är ett statligt ägt institut som är inriktat för att hjälpa små och medelstora företag att växa. Almis företagslån ska vara ett komplement i din totala finansieringslösning där banken vanligtvis är den andra finansiären. Lånen kan till exempel användas för en marknadssatsning, en investering i produktionsutrustning eller köp av ett befintligt företag. Men Almi sätter inga formella begränsningar för hur lånet ska användas utan lyssnar på varje kunds speciella förutsättningar.


Almi tar ut en ränta som ligger över genomsnittlig bankränta och normalt ska lånet betalas tillbaka på tre till fem år. Hela finansieringslösningen sätts vanligtvis ihop i samarbete med din bank.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X