Thursday, May 26, 2022
spot_img

Exclusive Content:

Det har aldrig varit lättare att misslyckas

Har du en bra affärsidé? Håller dina drömmar på...

Joanna Redebrant – grundare av affärsängelnätverk Nyfikna Investerare

Nyfikna Investerares affärsängelnätverk är den plattform Joanna Redebrant Törngren...

Tips när du ska köpa SEO till din e-handel

Att googla är det vanligaste sättet för oss att...
HemEntreprenörskapRickard Linetti skapar ny...

Rickard Linetti skapar ny rekryteringstjänst

Rickard Linetti har lång erfarenhet av digitala rekryteringstjänster. Han grundade exempelvis jobbsajten Stepstone och var konsult åt Blocket Jobb när de lanserades. AV Marie Hagberg

Pappan kom från Brescia nära Milano, Italien på 1960-talet då han blev handplockad till Asea (nuvarande ABB).
– Det är fantastiskt att få ett språk levererat utan att behöva jobba så mycket, tycker Rickard Linetti. Får du språket från tidig ålder finns det där men är svårare att föra vidare till sina egna barn. Det är härligt att ha två kulturer! lägger han till. 

I dag har nyanlända och utomeuropeiskt födda samt ungdomar utan gymnasiekompetens, personer med funktionsnedsättning och de som är 55 +, svårt för att komma in på arbetsmarknaden. Det kan bero på bristande utbildning, språksvårigheter eller annat. Den digitala plattformen Jobbstegen är till för dem. 

När Rickard Linetti och hans kollegor startade upp Jobbstegen konstaterade de att att det inte finns några digitala tjänster som hjälper långtidsarbetslösa. Det finns inget för dem som inte söker jobb på traditionellt vis, som någon med universitetsutbildning och lång arbetslivserfarenhet gör.

Däremot finns det många tjänster som är riktade till dem som har relativt lätt att få jobb. Det borde vara tvärtom, tycker han: ”På Jobbstegen försöker vi samla alla möjligheter som finns för långtidsarbetslösa att komma i jobb eller utbildning. Det gör vi för att de ska få en bättre överblick – vilka möjligheter som finns och för att de snabbare ska få ett jobb.”

– Vi ser en dramatisk ökning av långtidsarbetslösheten nu. Idag är cirka 200 000 personer långtidsarbetslösa och det är framför allt i gruppen som står lite längre från arbetsmarknaden. 

Konkurrensen mellan jobben är tuff. Många långtidsarbetslösa upplever det som meningslöst att ens söka ett jobb de inte har en chans att få. Ofta får de här personerna inte ens ett svar från arbetsgivarna om huruvida de är intressanta eller inte. Då är det lätt att ge upp och känna att det inte är lönt att söka jobb.

Behoven för långtidsarbetslösa ser ofta lite annorlunda ut. Många behöver stöd och hjälp i sitt arbetssökande. De behöver stöttning för att komma vidare, tips och råd vad de ska tänka på. Den hjälp de behöver kan vara allt från att skriva CV, hur de formulerar sig i ett personligt brev, hur de ska agera på en anställningsintervju, hur man lyfter fram sina egna kompetenser… Och för vissa – var finns jobben överhuvudtaget? Hjälp mig att söka jobb, var hittar jag lediga jobb? För vissa handlar det om att vidareutbilda sig för att få ett jobb. För andra att lära sig svenska för att överhuvudtaget komma in på arbetsmarknaden.

Jobbstegen är en digital plattform som ska hjälpa den som varit arbetslösa lite längre tid eller har svårt att komma in på arbetsmarknaden.
– Den här gruppen brukar kallas ”Den utsatta, berättar Rickard Linetti. Väldigt tråkigt namn konstaterar han men när Arbetsförmedlingen uttalar sig om långtidsarbetslösa, är det oftast den gruppen de hänvisar till.

Redan innan pandemin var långtidsarbetslösheten väldigt hög. Många hade en svag konkurrensförmåga på arbetsmarknaden. Under hösten 2019, innan corona, varnade Arbetsförmedlingen för att långtidsarbetslösheten skulle öka markant. Öka pga dämpad jobbtillväxt, färre subventionerade anställningar och rätt mycket strukturomvandlingar på arbetsmarknaden. Krisen har redan fått enorm påverkan. Inom tjänstesektorn, exempelvis hotell och restaurang, är är många av instegsjobben men där finns inga just nu och vissa jobb kommer aldrig att komma tillbaka. 

Tufft för personer som står utanför arbetsmarknaden

– Vi är inte så naiva att vi tror att Jobbstegen kommer att lösa arbetslösheten en gång för alla utan tror att det krävs omfattande insatser från hela samhällets sida för att få ner arbetslösheten, påpekar Rickard Linetti. Regeringen satsar väldigt mycket pengar på att komma till bukt med arbetslösheten och vi kan bara hoppas att det hjälper. Alla som är arbetslösa är inte inskrivna på Arbetsförmedlingen. Och även om de skulle vara det, är det inte säkert att de använder sig av deras tjänster. Det kan vara olika anledningar till varför de inte gör det. Men det är naivt att tro att Arbetsförmedlingen når alla för det gör de inte. Vi tror absolut att det finns utrymme för fler aktörer som kan hjälpa långtidsarbetslösa. Att det inte räcker med en utan ju fler, desto bättre. 

Fakta:
Arbetslösheten ligger på 10 %. Det vill säga 549 000 personer saknar arbete i Sverige. I EU ligger arbetslösheten på 7,3 %.

Personer som varit kontinuerligt arbetslösa i 27 veckor eller mer klassas som långtidsarbetslösa. 

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Det har aldrig varit lättare att misslyckas

Har du en bra affärsidé? Håller dina drömmar på att gå...

Joanna Redebrant – grundare av affärsängelnätverk Nyfikna Investerare

Nyfikna Investerares affärsängelnätverk är den plattform Joanna Redebrant Törngren själv saknade...

Tips när du ska köpa SEO till din e-handel

Att googla är det vanligaste sättet för oss att hitta varor...

SMÅA gav Ulf chansen att göra comeback som företagare

Företagaren Ulf Elgehed har varit medlem i SMÅA sedan 1986. Det...
X