Wednesday, December 6, 2023
spot_img

Utvalt:

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa...

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar...
HemSponsrat inläggHögre ersättning från a-kassan...

Högre ersättning från a-kassan under 2021

I dag är det viktigare än någonsin att vara ansluten till a-kassan. För att möta den påverkan som coronaviruset har på det svenska samhället har riksdagen beslutat om högre ersättning och tillfälliga lättnader i a-kassans regler för företagare under perioden 2020-2022

Det är en orolig tid i samhället och frågorna är många. Det märks tydligt hos Sveriges största arbetslöshetskassa för företagare – SMÅA.
– Det är en tuff situation för många. Det senaste året har allt fler företagare sökt sig till oss för att trygga sin inkomst. En vanlig fråga handlar om vad som gäller kring vilande företag och när en företagare anses vara arbetslös, säger Jessica Tjällman, kommunikationschef SMÅA. 

För att du som företagare inte ska behöva lägga ner, sälja eller avveckla din verksamhet finns alternativet att få a-kassa vid tillfälligt uppehåll/vilande företag. 

En företagare räknas som arbetslös om varken du eller någon annan är verksam i företaget och du intygar själv till a-kassan från och med när det inte längre pågår någon verksamhet. Denna möjlighet kan nyttjas som oftast var femte år från det att du startar upp igen. Men nu gäller tillfälliga regler som gör det möjligt att söka ersättning vid vilande verksamhet flera gånger.
– Många undrar hur man ska veta att man gjort tillräckligt för att företaget ska ses som vilande. Det görs alltid en samlad bedömning men det är viktigt att inga otillåtna åtgärder görs och att du är anmäld till Arbetsförmedlingen, säger Tjällman. 

I en vilande verksamhet får inga åtgärder vidtas av någon, förutom så kallade skyddsåtgärder. Under 2021 görs vissa undantag kring information på hemsida och kund- och leverantörskontakter. Du får uppdatera webbplats och sociala medier med följande: 

  • Information om att det inte bedrivs någon verksamhet och när verksamheten kan komma att återupptas.
  • Kontaktinformation för att kunna ha viss begränsad kund- eller leverantörkontakt.

Det är inte tillåtet att justera priser, lägga upp erbjudanden eller på annat sätt marknadsföra verksamheten. 

Du får lägga begränsad tid på att behålla/underhålla de kontakter som redan finns men du får inte kontakta nya kunder eller leverantörer. Att informera om vad en vara och tjänst skulle kosta kan också godkännas. Om kontakten leder till ett faktiskt uppdrag eller tjänst är företaget att betrakta som vilande till dess du faktiskt arbetar med uppdraget eller tjänsten.

Det finns de som upplever att regelverket kring företagare och a-kassa är krångligt och komplicerat men SMÅA kan hjälpa till att reda ut vad som gäller.
– Givetvis är företagare välkomna att höra av sig till oss. Vi svarar även på vanliga frågor på vår hemsida www.smakassa.se, säger Jessica Tjällman. 

Högre ersättning från a-kassan
Den ersättning som betalas ut beräknas som en ersättning per dag, så kallad dagpenning. Hur länge du varit medlem i en a-kassa, hur mycket du arbetat innan arbetslösheten och vilken inkomst du har haft är alla faktorer som spelar in.

– Den högsta dagpenningen ligger i dag på 1 200 kronor för de 100 första dagarna. Taket har alltså höjts från 25 025 kronor till 33 000 kronor.
– Den högsta grundersättningen har även den höjts tillfälligt från 365 kronor till 510 kronor/dag.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det är en ideell...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa som heter...

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar Norell och...

Att lyckas med ett företag idag är verkligen ingen enmansgrej.

Sponsrat inlägg i samarbete med verksamt.se Att våga be om hjälp kan...
X
X