Wednesday, April 24, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemEntreprenörskapFrilansa tryggt som egenanställd

Frilansa tryggt som egenanställd

Släpp inte drömmen om att jobba som musiker, hantverkare eller något annat roligt yrke bara för att fakturering, försäkring och skatten känns jobbigt. Som egenanställd kan du koncentrera dig på det du är bra på så ordnar Frilans Finans resten. Av Kim Hall

Det kan låta enkelt, men det enda som krävs är att du skapar ett konto på Frilans Finans hemsida, sen är det upp till dig hitta och utföra de uppdrag du vill utföra och ta betalt för. Du kanske behöver fakturera för något enstaka gig eller kontinuerligt kunna arbeta som frilansare eller konsult. Som egenanställd behöver du inte tveka eller hindras från att komma igång på grund av att det känns krångligt med administrationen.  

– Fördelen med att vara egenanställd är att du slipper att registrera ett eget företag. Det administrativa arbetet med skatter och försäkringar tar vi hand om. När det är dags att deklarera har Skatteverket redan fått alla inkomstuppgifterna från oss, så du får dem förtryckta på din deklarationsblankett. Du behöver inte tänka på skatter, moms, bokföring och redovisning, säger Clara Bergvall, marknadsansvarig digitala kanaler på Frilans Finans.

Frilans Finans har funnits sedan mitten av 1990-talet och har idag mer än 70 000 användare. Det hela började med att Stephen Schad hade ett produktions- och artistförmedlingsföretag. Utöver att boka in musiker på olika gig började han också hjälpa dem med fakturering och skatter. Artister är en kategori som ofta brinner för sitt yrke men som helst vill slippa administration. De vill spela och sjunga.

– Det är här vi kommer in. Som egenanställd kan du fokusera på det du tycker är roligt, oavsett om det är att spela gitarr, snickra eller skapa hemsidor. Under tiden du utför uppdraget är du anställd av Frilans Finans. Det är vi som tar arbetsgivaransvaret och säkerställer att du får lön för ditt arbete, är rätt försäkrad och att allt blir rätt mot Skatteverket, förklarar Clara Bergvall.

Som egenanställd via Frilans Finans ingår ansvars-, sjuk-, och olycksfallsförsäkring. Det går enkelt att teckna extra försäkringar och sätta av pengar till pensionsförsäkringen.

– Många som frilansar och ”kör eget” glömmer att spara undan pengar tills det är dags för pension. Som egenanställd väljer du enkelt hur mycket du vill spara till ålderns höst genom en tjänstepensionsförsäkring vi upphandlat, säger Clara Bergvall.

Som pensionär kan det ibland också vara bra att dryga ut pensionen med extraknäck. Då är egenanställning en flexibel lösning.

– Vi har till exempel en pensionerad medicinteknisk säljare som arbetar för ett europeiskt bolag. När han gick i pension ville de fortsätta använda hans tjänster och då kunde han fakturera timmarna han arbetar för dom genom Frilans Finans. Vi ser till att han får lön, är försäkrad och att allt blir rätt mot Skatteverket, säger Clara Bergvall.

Att använda Frilans Finans kostar sex procent av faktureringsbeloppet, allt annat ingår i tjänsten. Egenanställning är därför ett enkelt och smidigt sätt att fakturera utan eget företag. Man kan kombinera friheten med att ”vara egen” med tryggheten i att vara anställd.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X