Thursday, June 20, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemEkonomiFinansiering5 tips för att...

5 tips för att enkelt spara mer pengar både privat och i företaget

Just nu är vi många som behöver dra ner på utgifterna eller hitta smarta och enkla sätt för att tjäna extra pengar. Covid-19 har slått mer eller mindre mot oss alla och vissa branscher har det riktigt tufft. 

Det finns mycket som du kan göra för att bolaget ska kunna spara mer pengar. Här kommer fem tips för att enkelt spara mer pengar både privat och i företaget.

Förbättra din ekonomi

En bra ekonomi bottnar i att skillnaden mellan utgifter och inkomster är stor. Det är inte alltid som du kan påverka storleken på din inkomst, men dina utgifter är du helt och hållet ansvarig för själv. Det är många som tänker att de ska få bättre ekonomi med ett nytt jobb eller högre lön, vilket till viss del också är sant. Men inte hela sanningen. 

Det som främst påverkar vår ekonomi är våra ekonomiska vanor och ovanor. En tusenlapp mer i månaden behöver inte betyda bättre ekonomi, om det inte finns en ekonomisk plan. Men en tusenlapp mer i månaden kan också göra stor skillnad om den används rätt. Dra ner på utgifter, spara, betala av på lånen och börja investera. Med det tankesättet kan du bygga upp en god ekonomisk grund att stå på, oavsett lön.

Läs gärna vår tidigare artikel: Att ha god koll på dina immateriella tillgångar är A och O för att lyckas.

 

1. Skaffa dig koll på ekonomin

Det enklaste och bästa sättet att spara in pengar varje månad är genom att du har koll på din ekonomi. Det är lätt att tro att vi har mer pengar och mindre utgifter än vi faktiskt har. Det är också lätt att pengarna rullar iväg av små utgifter. Du ska bara handla en liter mjölk, men passar på att också köpa en chokladkaka, god marmelad och en läsk. Små utgifter, men om det görs flera gånger i veckan blir det hundralappar som flyger iväg varje månad. Desamma gäller prenumerationer och abonnemang på både appar och e-tidningar. 

Systemet är gjort som så att du blir lockad att testa appen eller sajten, får ett bra erbjudande att köpa och så klickar du på “ja”. Idag behöver vi inte ens ta fram bankkortet, då betalsystemen hänger ihop och det räcker med personnummer. För appar räcker det med ett lösenord. Gå in på din mobil och kolla vilka appar som du varje månad betalar för. Räkna ut hur mycket som du betalar varje månad på små utgifter. 

Du bör också kolla saldot på dina bankkonton: vad lägger du pengar på. Hur mycket kostar inköpen på Ica och Coop varje månad? Hur mycket äter du ute? Kaffe på stan? Du kan spara flera hundralappar i månaden genom att skaffa dig koll över din ekonomi.

2. Förflytta dig så billigt som möjligt

Hur tar du dig fram och tillbaka till jobbet, skolan, gymmet, kören eller vännerna? Om du inte har en bil och bor i en större stad där du måste ha månadskort, kan du se om du kan göra månadskortet billigare. Årskort? Räkna också ut om du verkligen använder månadskortet till fullo. 

Kan du börja cykla till jobbet och bara betala varje gång som du åker buss eller tunnelbana? Räkna efter och se vilka möjligheter som du egentligen har. Kollektivtrafik är å ena sidan billigare än egen bil, å andra sidan kan du sällan påverka kostnaden så mycket. Att äga en bil är däremot dyrt. Det är många som måste ha bil, andra som har bil av vana och bekvämlighet. Om du inte måste ha bil är det ett mycket enkelt sätt att spara in pengar. Sälj bilen och testa att vara billös under en tid. Använd pengarna som du sparar in på ett klokt sätt. Om du måste ha bil bör du satsa på en liten och bränslesnål bil. Undvik lån. 

Det är bättre att köra en 15 år gammal bil som är helt betald, än att behöva betala 1000 kronor varje månad för en nyare. Om du har bil kan du också försöka använda den så lite som möjligt. Det spelar ingen roll var du bor eller huruvida du har bil eller inte: gå, cykla och samåk så mycket som möjligt. Det gillar både plånboken, din hälsa och miljön.

3. Handla maten på rätt sätt

Maten är en av våra större utgifter. Det är även den utgift som du verkligen har kontroll över och kan påverka mycket. Först och främst ska du inte handla när du är hungrig. För det andra bör du alltid ha en genomtänkt inköpslista. För det tredje bör du satsa på att storhandla. Ju färre gånger som du går in i affären, desto färre tillfällen har du att lägga onödiga varor i kundvagnen. 

Gå igenom reklambladen varje vecka. Om du inte får dem i brevlådan kan du kolla matbutikernas hemsidor. Vilken affär har nedsatt pris på kyckling, lax, kött eller ägg? Protein är både dyrt, gott och hälsosamt. Köp gärna flera paket och frys in eller så lagar du på en gång. Köp torkade baljväxter som kikärtor och olika böner och blötlägg dem själv. Billigt och hälsosamt. 

Bygg också upp ett baslager av torra matvaror, som pasta, pastasåser, ris, potatismos, burkmat, soppor etc. Köp på nedsatt pris och fyll skafferiet. Kolla också alltid om du ser kött eller mejeriprodukter med utgånget datum och röd prislapp.

4. Köp begagnat

Oavsett om du behöver vandrarkängor, snygga kläder eller ett köksbord kan du köpa det begagnat på Blocket, Tradera eller i en second hand-butik. Genom att köpa begagnat kan du också klä dig i kvalitetskläder utan att det kostar så mycket. Du kan köpa nästan allt begagnat. 

Sälj också kläder och saker som du inte använder. Det är många av oss som har tusenlappar liggandes i garderoben och källaren.

5. Minska elräkningen

Du kan spara mycket pengar genom att dels se över ditt elavtal, dels minska på din elförbrukning. Börja med att jämföra olika elavtal. Byt om du hittar ett bättre. Sedan bör du sänka värmen i bostaden. Börja med en grad i taget, så att du vänjer dig. Använd tjock sockor och varm fleecetröja. Tänk också på att släcka lampor i rum som du inte är i. 

Fyll alltid disk- och tvättmaskinen. Skippa förtvätt. Dina kläder kommer också att hålla längre om du hänger ut dem på vädring, istället för att tvätta varje gång. Genom att medvetet använda mindre el kan du sänka din elräkning med 20-30 procent.

6. Bonustips – välj rätt långivare

Oavsett om ni behöver låna pengar för att fortsätta växa i bolaget eller för att du ska köpa något privat så finns det ett par viktiga punkter att tänka på. En av dessa är att välja rätt långivare som erbjuder de bästa villkoren och räntan för just dig och din situation. Du kan använda jämförelsetjänsterna för företagslån på Sparapengar.se och Företagslån.online kostnadsfritt.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X