Wednesday, April 24, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemEntreprenörskapPlacera företagets överlikviditet på...

Placera företagets överlikviditet på börsen genom en fondrobot

Har ni drömt om att få ordning på ert bolags placeringar utan att behöva lägga massor av tid och energi? I så fall kan en fondrobot vara aktuell. Den hjälper er att få de viktigaste pusselbitarna på plats. 

Det handlar om att bland annat få en bra fördelning av aktiefonder och räntefonder, hitta billiga fonder att investera i, automatisera månadssparande i fonder och mycket mer. 

Resultatet blir en välskött fondportfölj, medan roboten gör allt grovjobb. Vi har träffat Anton Gustafsson från bolaget Consilium Online AB. I den här artikeln tittar vi tillsammans närmare på hur ni kan investera enklare med hjälp av en fondrobot.

Vad är fördelarna med fondrobotar?

Som småsparare är det viktigt att förstå att en fondrobot inte handlar om några konstigheter. I grund och botten är fondroboten ett automatiseringsverktyg som utför arbete som annars måste göras manuellt av dig som fondsparare. 

Det kan handla om att se till att fondportföljen följer den övergripande strategin över tid. Trots allt bör man undvika alltför mycket exponering mot ett enskilt land eller en enskild bransch. 

Dessutom är det en god idé att allt fondsparande inte är handlar om aktiefonder. Fondroboten kan se till att fondportföljen har en lämplig balans mellan aktiefonder, räntefonder och blandfonder.

Vi ställde frågan till Anton Gustafsson, ägare av Aktieskolan.se och flera andra sajter inom finans och investeringar;

Hur bra är det egentligen att investera genom en fondrobot?

– Jag tycker att fondrobotar är ett riktigt bra hjälpmedel för majoriteten av den svenska befolkningen. Det är både kul, inspirerande och lärorikt att placera sina egna (eller bolagets) pengar, men det är samtidigt svårt att överprestera börsen på egen hand om inte tillräckligt intresse och kunskap finns.
En fondrobot agerar inte på känslor, den säljer inte i panik, den köper inte på adrenalin – den investerar i det du behöver.

“En fondrobot agerar inte på känslor, den säljer inte i panik, den köper inte på adrenalin – den investerar i det du behöver.”

Bild: Anton Gustafsson från Consiliumonline.se

Anton är välkänd i kretsarna för investeringar och privatekonomi online. Han är bl.a. grundare till en av Sveriges största aktiebloggar Västkustinvesteraren.se. Där hjälper han människor att t.ex. förbättra sin privatekonomi eller kostnadsfria guider för hur du kan köpa aktier.

Skapa ett bättre sparande för bolaget idag

Punkt ett är att fundera över hur ert bolags sparande ser ut idag och om en fondrobot hjälper i just er situation. Majoriteten av alla svenskar är ganska passiva. Typexemplet är ett bolag som gärna vill ta del av börsens positiva utveckling, men helst slipper allt krångel med att behöva följa sina placeringar regelbundet och göra manuella ändringar. 

Allt som oftast får de en fondportfölj som kanske bara ses över en eller ett fåtal gånger per år. Sådan passiv förvaltning kan bli mycket riskabel. Ibland måste man som fondsparare vidta olika åtgärder och se över sina innehav. 

Därför kan en fondrobot leda till en fondportfölj som är en kombination av passivt och aktivt förvaltad. Den arbetar hela tiden med att se till att fondportföljen är i bra skick.

Det är enkelt att komma igång med fondrobotar

Som företagare behöver man inte oroa sig för det rent tekniska. Att spara med hjälp av fondrobotar brukar erbjudas direkt av stora fondmäklare på nätet. Vem som helst kan komma igång på bara några minuter. Just enkelheten är ett av de bästa argumenten att ge fondrobotar chansen. 

Många som börjar kommer upptäcka att deras intresse för sparande ökar. Fondroboten kan bli en inkörsport för att få bättre ordning på sin fondportfölj och helt enkelt börja lära sig mer om fonder och långsiktiga investeringar. 

I framtiden finns möjligheten att själv ta över och sköta portföljen själv, men det är mycket bättre att en fondrobot gör det än att ingen gör det.

Flera fondrobotar att välja mellan

Ytterligare en fördel är att småsparare inte längre behöver känna sig begränsade. Tidigare fanns bara någon enstaka fondrobot. Nu finns en uppsjö med trygga alternativ som fungerar på ett liknande sätt. 

Vad bör man titta på när man väljer fondrobot och robotrådgivare?

– Det finns många parametrar att jämföra enligt mig. Men om jag ska lyfta fram tre enkla punkter som alla enkelt kan förstå så är det:

  • Låg avgift – De flesta fondrobotar brukar ta ut en mindre avgift på omkring 0,15 % till 0,5 %. Givetvis är det dock bäst att sträva efter låg avgift, men samtidigt måste tjänsten visa att den kan prestera och ge så hög riskjusterad avkastning som möjligt.
  • Upplägg – Olika fondrobotar har något annorlunda urval när det gäller bland annat sparmål och risknivå. Nybörjare gynnas om de får svara på frågor om sin ekonomi och sina mål, sedan få lämpliga inställningar för sitt sparande.
  • Användarrecensioner – Många svenskar sparar redan med exponering mot börsen med hjälp av en fondrobot. Vad de tycker om fondroboten och avkastningen på fondportföljen är väldigt intressant för dig som väljer mellan olika alternativ.

Fondrobotar kräver inga förkunskaper

Många saknar kunskap om börsen. Även om det är relativt enkelt att lära sig mer på nätet måste det också finnas tid och intresse för att bygga upp sina kunskaper. En stor fördel med fondrobotar är att helt ointresserade företagare som inte vet någonting om aktiehandel och fonder, plötsligt kan få en aktiv och välskött fondportfölj. 

När ränteläget ser ut som i skrivande stund är det svårt att få någon avkastning att tala om på ett traditionellt sparkonto. Alltså kan en fondrobot vara det allra bästa valet för den som egentligen är helt ointresserad av att följa börsutvecklingen och hur det går för olika fonder, men ändå vill ha jämförbar avkastning med en aktiv fondsparare. 

Kanske utvecklar man över tid ett ökat intresse för börsen och mer kunskap. I så fall kan man manuellt börja fatta sina investeringsbeslut, men faktum är att många är så pass nöjda med hur fondroboten lägger upp sparandet att de fortsätter att använda dess tjänster år efter år.

Hur anpassningsbar är en fondrobot?

För närvarande fungerar det genom att fondroboten anpassar sig efter de preferenser du har som sparare. Ibland förekommer begreppet robotrådgivare synonymt med fondrobot och de fungerar mycket riktigt genom att ge investeringsförslag beroende på de mål du har med ditt sparande. 

Än så länge handlar det inte om någon självtänkande professionell investerare som har totalkoll på just din ekonomi in i minsta detalj. De arbetar utifrån den data som de har fått. Ibland kan fondrobotar bli lite för generella i sina rekommendationer. 

De är vanligt att de inte är lika riskbenägna som till exempel en yngre och mer offensiv fondsparare kan tänkas vara. Då brukar bäst avkastning uppnås genom att satsa på 100 % aktier, medan en fondrobot istället lär försöka få till en mer balanserad fondportfölj, även för den som tillåter hög risk. 

I framtiden lär fondrobotar bli allt mer anpassningsbara och allt bättre på att täcka in alla tänkbara investeringsstrategier.

Finns det några risker med att använda en fondrobot?

Om man investerar på börsen tar man alltid en risk. Den försvinner inte bara för att det egentliga arbetet utförs av en fondrobot som väljer ut olika fonder. Därför gäller samma regler som vanligt, d.v.s man ska undvika att investera pengar som man behöver i närtid. Även om risken är liten så kan man förlora antingen delar eller hela kapitalet som satsats. 

Samtidigt är risken mindre än för personer som gör egna investeringsval. Det är svårt att bli lika duktig som en robot på att diversifiera sina investeringar, d.v.s få en lika bra riskspridning. Den kan välja ut olika regioner, olika branscher, olika företagsstorlekar och liknande så att portföljen inte blir lika sårbar som vid mindre genomtänkta val. 

Blir det oroligt på finansmarknaden är det stor sannolikhet att fondrobotens portfölj står emot nedgången bättre, jämfört med en genomsnittlig småsparares val.

Vad anser du är de största riskerna?

– Den största risken är att människor investerar mer pengar än vad de har råd att förlora om allt skulle skita sig. Annars är fondroboten bra eftersom den ger dig så hög diversifiering (riskspridning) jämfört med när du köper enskilda aktier själv.

Kostnader för att använda en fondrobot

Som tidigare nämndes finns en viss avgift för fondrobotar. Den brukar vara förhållandevis låg och handlar i regel inte om mer än någon eller några tiondels procent. 

Viktigt att känna till är att även fonder har förvaltningsavgifter och dem kommer man inte undan bara för att man automatiserar sitt sparande med en fondrobot. Däremot brukar fondrobotar vara bra på att välja ut bra fonder med låg förvaltningsavgift. De är experter på att titta på hur den förväntade avkastningen ser ut i förhållande till vad som ska betalas i avgift och kan hitta de mest kostnadseffektiva fonderna. 

Resultatet kan bli att man sparar många tusenlappar årligen som annars hade betalats i förvaltningsavgifter. På så sätt hjälper också fondroboten att betala igen den egna avgiften.

Källor:

 

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X