Thursday, July 18, 2024
spot_img

Utvalt:

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...
HemEntreprenörskapPadel växer så det...

Padel växer så det knakar i Sverige

Padel, som ibland även kan kallas för padeltennis, är en sorts racketsport som är ungefär som en blandning mellan tennis och squash. Sporten spelas på en plan med två planhalvor med ett avskilt nät – som i tennis. Men i padel så kan man också använda sig utav väggarna när man spelar – som i squash. Alltså får du det bästa av två världar!

Padelns exakta uppkomst är ännu rätt oklar, men man vet att det har funnits liknande spel sedan 1920-talet på brittiska kryssningsfartyg. Men just padeln så som vi känner till den idag med dess regler uppkom kring år 1969 i Acapulco i Mexiko av Enrique Corcuera som då utgick från den squashbana som han hade i sitt hem. Sedan så lade han till element ifrån tennisen och skapade det som han då först kallade för “paddle Corcuera”. 

Någon som fattade tycke för sporten var Corcueras vän, den spanska prinsen Alfonso av Hohenlohe-Langenburg som sedan spred den vidare. Först så fick sporten sin spridning över hela latinamerika. Men det dröjde fram tills mitten av 1970-talet som padeln spred sig över till Europa och först till Spanien och Portugal. Där har padeln än idag sitt allra starkaste fäste. Som tävlingssport så har padeln 19 medlemsländer i det internationella förbundet international padel federation. Det allra första världsmästerskapet i padel arrangerades i Madrid år 1992 och sedan dess så arrangeras VM och EM vartannat år.

 

Sveriges första padelbana

Den första padelbanan i Sverige byggdes i trä år 1998 i Grevie som ligger utanför Båstad i Skåne av Thommy Andersson som alltså var den första med att ta sporten till Sverige efter att ha spelat och upptäckt tjusningen med padel på Marbella i Spanien. Ordet padeltennis tillkom i den svenska ordlistan år 2016. Året därpå, 2017, så började padeln att växa så det knakar i Sverige. Både klubbarna, medlemmarna och banorna har ökat med en lavinfart och så som det ser ut just nu så har padeln en säker framtid då utvecklingen bara fortsätter framåt. I skrivande stund så finns det omkring 400 padelbanor runt om i hela Sverige och antalet medlemmar är över 10 000 personer.

Några av de kändisar som kanske har varit med och bidragit till padelns stora framfart i Sverige är fotbollsspelarna Zlatan Ibrahimovic och Henrik Larsson. 2014 så öppnade artisten Måns Zelmerlöw tillsammans med tennisspelaren Jonas Björkman ett padelcentrum i Stockholm.

Fler och fler spelar padel för sitt friskvårdsbidrag

Det är många som nyttjar sitt friskvårdsbidrag för att spela padel eftersom sporten har många fördelar, inte minst för hälsan. 

Att spela padel regelbundet kan ge en bättre kondition, ökad smidighet, ökad styrka och det kan också öka det kardiovaskulära systemet vilket är bra för hjärtat då det hjälper till att minska risken för hjärtsjukdomar så som hjärtsvikt och hjärtinfarkt.

Förutom att padeln är bra för den fysiska hälsan så är det också fördelaktigt för den mentala. När du rör på dig så ökar koncentrationen, kroppen släpper ifrån sig endorfiner som bland annat hjälper till att reducera stress och att sova bättre.

2016 bokades totalt ca 5000 banor, att jämföra med hela 550.000 banor under 2019.

Lättspelad racketsport som passar alla

Förutom alla fördelar för hälsan så är det många som spelar padel just för att det är en sådan social sport. Eftersom man spelar i par och man är totalt fyra spelare så är det många som bokar in sig på padelbanor i sällskap. 

Genom att spela padel så kan man umgås på ett lättsamt och roligt sätt. Det spelar dessutom ingen större roll hur gammal eller ung du är då sporten är anpassningsbar efter dem som spelar. 

Det är spelarna själva som bestämmer vilken nivå upplevelsen ska vara på. Du kan gå in för att spela padel för att ge allt med blod, svett och tårar, men du kan också spela padel för att umgås med dina vänner samtidigt som du får en bra motion.

För att spela padel så behöver du inte heller vara vältränad eller ha en stor sportsvana eftersom padeln inte kräver samma fysiska ansträngningar som vid tennis och squash. 

Det räcker med att du kan träffa en boll så har du förutsättningar för att få ut något av sporten. Och eftersom det är en sådan bred sport som passar alla så går det bra att spela i blandade åldrar. För säg den sport där man kan spela mot barnbarnen om inte padeln?

Lär dig mer om padel

Är du som så många andra nyfiken på att lära dig ännu mer om padel så kan du läsa till dig mer kunskap på elitepadel.se. Där kan du till exempel få lära dig mer i detalj om hur spelet går till och vilka regler som gäller. Hur en padelbana kan se ut, vilka padelracket som finns, vilka skor som är bäst för just paden och om bollen, men också hur du rent taktiskt kan bli vassare på padel.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin app Hummy,...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...
X
X