Friday, February 23, 2024
spot_img

Utvalt:

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine...

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det...
HemEntreprenörskapTips för att börja...

Tips för att börja investera i aktier

Om du är sugen på att testa att investera i aktier är det några saker du behöver veta innan du börjar om allt ska gå vägen. Det gäller att planera och ta reda på fakta, men också att försöka förutse framtiden så gott man kan. Här kommer några saker att tänka på innan du sätter igång! 

Om du vill lära dig mer om hur det går till rent praktiskt att köpa aktierna finns här råd för att köpa aktier.

1. Koppla bort känslorna

Det kan låta som ett väldigt simpelt knep, men det är inte helt enkelt att tänka med hjärnan och inte med hjärtat när känslorna försöker ta över. Men kom ihåg att det inte handlar om hur det känns, utan titta på aktieägarstatistik och risk för att komma fram till beslut om dina aktier. 

2. Titta närmare på företagen

När du köper aktier i ett företag blir du faktiskt delägare i det, även om det kanske inte känns så. Därför är det bra att kolla på vad det är för ett företag och inte bara se det som ett namn i en lista där du har möjlighet att få lite avkastning. Fundera på om det är ett företag du gillar och kanske ännu viktigare, titta på om det är ett etiskt företag som tar sitt ansvar när det gäller hållbarhet, personalfrågor och annat. Annars kan du lika gärna köpa aktier i ett företag som förtjänar det bättre, allt handlar inte om pengar. 

3. Planera för framtiden

Fråga dig själv varför du köper en speciell aktie och vad som skulle kunna få dig att vilja sälja i framtiden. Du kan ha en lista över alla aktier du köper där du antecknar varför du tycker att den är värdig att platsa bland dina aktier. På så sätt förhindrar du att du säljer i panik och förlorar pengar i onödan. Skriv ner vad som skulle behöva ändras som skulle få dig att sälja. Här menar vi inte främst att den går ner i värde, utan snarare om det till exempel sker något drastiskt i företaget. 

4. Tid, inte tajming

Om din handel med aktier ska gå bra så behöver du komma ihåg att det är tid och inte tajming som kommer att vara ditt bästa redskap. Välj rätt aktier och låt tiden gå för att skörda din del och köp inte alla filmscener med affärsmän som står och skriker ”Sälj, sälj” i mobiltelefonen. Försök ha tålamod och lita på investeringarna du har gjort. Annars är det lätt att det varken blir hackat eller malet i slutändan. 

Det kanske kan verka lite svårt att investera i aktier, men även om du säkert kommer att göra några nybörjarfel så kommer du också att lära dig av dem. Ibland är det bästa man kan göra att kasta sig i den djupa ändan av bassängen och lära sig simma under tiden. Okej, kanske inte bokstavligt talat, men bildligt talat funkar det bra när man är nybörjare på aktier! 

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det är en ideell...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa som heter...
X
X