Thursday, June 20, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemEntreprenörskapSå påverkar halveringen av...

Så påverkar halveringen av aktiekapitalet

Vid årsskiftet halverades kravet på aktiekapital, från 50 000 kronor till 25 000 kronor. Ulf Svensson, Vd på Björn Lundén information är inte helt positiv till ändringen, utan menar att det kan bidra till hårdare krav från banker och leverantörer samt att flera företagare kan tvingas likvidera sina bolag eller bli personligt betalningsansvariga.

I april 2010 ändrades kravet för lägsta aktiekapital i ett privat aktiebolag från 100 000 till 50 000 kronor. Vid årsskiftet halverades beloppet ännu en gång. Från och med 1 januari 2020 krävs endast 25 000 kronor i aktiekapital för att starta ett aktiebolag. Anledningen till sänkningen är att följa andra EU-länders lagstiftning och att få fler att starta aktiebolag. Ulf Svensson, vd på Björn Lundén Information, tycker att reglerna är halvmesyr.
– Antingen skulle beloppet ha legat kvar på samma nivå, eller så kunde man ha tagit bort kravet på aktiekapital helt. I många andra EU-länder har de inget krav på aktiekapital, utan istället ett ansvarsbelopp som ägaren måste stoppa in i händelse av konkurs. Det finns många olika alternativ i världen som man kan titta på.

Ulf tycker att om man ska sänka kravet på aktiekapital bör man även se över reglerna om likvidationskrav vid kapitalbrist. Som det ser ut idag måste företagare som misstänker att hälften av aktiekapitalet är förbrukat upprätta en kontrollbalansräkning. Om det visar sig att misstanken stämmer måste styrelsen kalla till bolagsstämma för att besluta om man ska försöka återställa aktiekapitalet eller om bolaget ska likvideras.
– Jag tyckte redan vid förra sänkningen att reglerna om kontrollbalansräkning skulle tas bort. När kravet sänks till 25 000 kronor kommer företagare tvingas göra en kontrollbalansräkning när de förbrukat 12 500 kronor, vilket många aktiebolagsägare kommer att göra redan dag två.

Ha bokföringen á jour

När man väl upprättat en kontrollbalansräkning och upptäckt att man förbrukat mer än halva aktiekapitalet har man en chans att likvidera företaget innan det går i konkurs. Märker man att företaget har förbrukat mer än halva aktiekapitalet vid kontrollbalansräkningen har man 8 månader på sig att återställa aktiekapitalet.
Ulf berättar att många företagare inte känner till reglerna och därför kan själva bli personligt betalningsansvariga.
– Även om aktiebolaget är en egen juridisk person är du som ägare dels ansvarig för att betala skatt och moms och dels för att likvidera bolaget vid kapitalbrist. Reglerna är väldigt indrivarvänliga och kan få personliga tragedier som resultat. Därför gäller det att hela tiden ha bokföringen á jour för att kunna agera i tid.

Enskild firma – bättre i många fall

När kravet om aktiekapital var högre kunde företagare använda det som säkerhet. Nu när det blir så lågt kommer bankerna, finansbolagen, hyresvärdarna mfl i större utsträckning kräva personlig borgen. Och förskottsbetalningar till leverantörer kommer att bli allt vanligare.
– Aktiebolag ger i många fall en falsk trygghet. I många fall är enskild firma bättre, då vet både företagaren och leverantörerna om att företagaren själv är ansvarig.

Ulf berättar att driva en enskild firma innebär en klar skattemässig fördel om man har låga eller normala inkomster, vilket de allra flesta har.
– Driver du en enskild firma är de sociala avgifterna mycket lägre. Upp till en inkomst på drygt 500 000 kronor tjänar företagare runt 26 000 kronor per år om man driver enskild firma jämfört med aktiebolag. Tjänar man däremot betydligt mer än en halv miljon per år är aktiebolag en fördel, då det kommer med generösa utdelningsregler.

Tar man en större risk, exempelvis om man anställer eller köper dyrare varor på kredit för att kunna driva sitt företag är aktiebolag en fördel. Men inte generellt.
– Många anger som viktig faktor att det upplevs som mer seriöst att driva ett aktiebolag. Men det kan inte bli mer seriöst än att driva en enskild firma och själv stå för ansvaret.

Aktiebolagsboom

När kravet på aktiekapital sänktes från 100 000 till 50 000 kronor och revisionsplikten togs bort ökade antalet aktiebolag i Sverige från 330 000 till 600 000.
– Ett aktiekapital på 25 000 kronor är kolossalt uppnåeligt. Allt fler kommer tänka aktiebolag, men inte känna till alla andra regler som kommer med det.

En faktor är att om det inte skulle gå som man tänkt sig kostar en likvidation av ett aktiebolag åtminstone 10 000 kronor. Att lägga ner en enskild firma kostar ingenting.
– Oavsett vilken bolagsform man väljer behövs det pengar att starta upp en verksamhet. Har man bara 25 000 kr bör man nog fundera på om man verkligen ska starta ett aktiebolag.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X