Monday, July 15, 2024
spot_img

Utvalt:

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...
HemNyheterMarginalen Bank lanserar kreatörslån

Marginalen Bank lanserar kreatörslån

Det firades på Marginalen Banks världsberömda innergård i Stockholm igår när det nya Kreatörslånet lanserades. På plats fanns representanter från EIF, Europeiska Investeringsfonden, för att tillsammans med bankens vd Ewa Glennow, signera avtalet med hjälp av roboten Pepper. 

Som första svenska aktör har Marginalen Bank ingått ett avtal om en CCS-garanti. (Culture and creative sectors) med EIF. Tack vare garantin kan banken erbjuda Kreatörslånet för kommersiella verksamheter inom de kreativa och kulturella näringarna. Enligt Tillväxtverket omsatte kreativa näringar i Sverige totalt ungefär 385 miljarder kronor 2016 och sysselsatte 187 000 personer.
– Sverige är en framstående entreprenörs- och kulturnation, känd för sin musik, design, arkitektur, mode, konst och dataspelsutveckling. Dessa grupper har dock ofta haft svårt att finansiera sina företag. Genom garantin och Kreatörslånet får de nya möjligheter att utveckla och förverkliga sina kreativa idéer och verksamheter. I förlängningen kommer detta att bidra till tillväxt och ökad sysselsättning, säger Ewa Glennow, vd Marginalen Bank.

Under lanserings bjöds det på kreativitet av flera slag. Både konst, musik, mat och design. Förutom kreatörer och kulturentreprenörer fanns representanter från Kulturdepartementet, kulturens myndigheter och branschorganisationer på plats.

I och med Kreatörslånet har entreprenörer möjlighet att låna från 100 000 till 1 000 000 kronor. Garantin gör att Marginalen Bank kan dela risken med EIF och entreprenören där EIF-garantin täcker 70 procent av ett enskilt lån, vilket minskar kraven på säkerheter från entreprenören. Garantin löper fram till oktober 2022.
Kreatörslånet är en del av vår långsiktiga satsning på att hjälpa mindre företag att få tillgång till finansiering. Studier frånbland annat Tillväxtverket visar att företagare inom dessa näringar ser bristen på finansiering som ett betydande hinder för tillväxt och internationalisering. Detta är bakgrunden till att EU, genom EIF, inrättat lånegarantin, som redan implementerats i flera europeiska länder, säger Gabriel Karlberg, som arbetar med affärsutveckling på Marginalen Bank

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin app Hummy,...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...
X
X