Thursday, November 30, 2023
spot_img

Utvalt:

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa...

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar...
HemEkonomiFinansieringFinansiering - flöden som...

Finansiering – flöden som förenklar

Det började som ett effektivt sätt att digitalisera faktureringsprocessen, men utvecklades även till hjälp med finansiering. Fortnox Finans tittar ständigt på nya lösningar som hjälper och underlättar för småföretagare.

Bokföringen är på plats, även ett program för att skapa fakturor. När fakturan väl är skickad krävs i många fall en del efterarbete för att få betalt.
– Du skapar fakturan och vi sköter resten, det var grundidén när Fortnox Finans bildades, berättas företagets vd Joachim Lindow.

Genom att använda sig av fakturaservice sköter Fortnox Finans allt förutom att skapa själv fakturan. Dessutom bokförs all ekonomisk aktivitet i företaget automatiskt.
– Småföretagare ska inte behöva lägga dyrbar tid på att jaga sina kunder.
Förutom fakturaservice erbjuder de även påminnelseservice. Då får man hjälp att få in pengar för obetalda fakturor.
– I och med att vi är ett finansbolag brukar kunderna betala när påminnelsen kommer från oss. De vet att vi kommer att gå vidare om de inte betalar. Oftast handlar obetalda fakturor om slarv.

När det väl var på plats berättar Joachim att finansiering kom som ett brev på posten.
– Finns det behov och vi kan lösa dem på ett enkelt sätt är vi sugna att hjälpa till. Fakturaköp och fakturabelåning är enkla produkter som är kopplade till att det finns en faktura.

Sälja eller belåna?

Har man utgifter innan kredittiden på fakturan går ut kan man sälja eller belåna den.
Fakturaköp är det mest populära alternativet och enklare att förstå. Du ser direkt hur mycket pengar du får och kan glömma resten. Den som köper fakturan står för risken. Nackdelen är att det är dyrare än fakturabelåning.

Vid fakturabelåning lånar du ett antal procent, oftast runt 70 procent, av fakturans belopp. Betalas den inte av kunden går fakturan tillbaka till dig, så kallad regress, och du får betala tillbaka de lånade pengarna.
– Behoven ska styra. Du väljer själv vilka fakturor du vill belåna och hur stor del av dem. Vi brukar rekommendera belåning i kombination med fakturaservice, exempelvis när moms eller löner ska betalas innan kredittiden på fakturan går ut.
Fördelen med fakturabelåning är att man kan belåna fakturor till kunder med sämre kreditvärdighet. Fakturor som inte går att sälja.

Därför behöver småföretagare hjälp

Det finns tre olika scenarier där kunder behöver hjälp med finansiering. Ett är när de växer mycket och behöver anställa eller investera i utrustning.
– Man säljer sina tjänster eller produkter till någon med långa betaltider och behöver hjälp för att kunna betala ut löner under tiden. Det är en rolig kategori att hjälpa. Företag med en sund verksamhet i botten som på sikt själv kan finansiera sin tillväxt. Ska man in i ett nytt segment eller fått en stor order är det svårt med finansiering i början.

Andra kategorin är företagare där det hänt någonting. Exempelvis en kund som gått i konkurs och man får inte betalt.
– Då hamnar man i en taskig likviditetssits. Även om det är kopplat till en tråkig situation är det kul att kunna hjälpa till att reda ut strulet.

Tredje kategorin brukar Fortnox Finans försöka säga nej till.
– Det handlar om företagare där det gått så långt att även om vi hjälper dem skulle det bara leda till en ännu tråkigare situation. I och med att vi har tillgång till historiken kan vi se att de inte har förutsättningar att driva företaget vidare. Därför säger vi nej till dem.

Skickar kunder till rätt partner

Fortnox Finans erbjuder även lån, i samarbete med två partners.
– Vi försöker hitta partners som är duktiga på olika segment. Det ökar förutsättningen att få ett lån till ett bättre pris.
Joachim berättar att de använder den historik de har på sina kunder och kan på så sätt skicka dem till rätt partner.
– Vi använder datan för att förenkla upplevelsen för våra kunder.

Han berättar att de ständigt jobbar för att kunna underlätta småföretagares vardag, men vissa processer är svåra att digitalisera i dagsläget. Processer som kräver en större förståelse för vad företagaren vill göra. Exempelvis om det handlar om att köpa upp ett nytt bolag.
– I takt med att det går att digitalisera tjänster hänger vi på.

De har precis ansökt om att bli betalningsförmedlare. Nu pågår en dialog med Finansinspektionen.
– Jag hoppas naturligtvis att vår ansökan blir beviljad. Då kommer vi kunna hjälpa fler av de minsta företagen, som kommer att kunna sköta vissa betalningar direkt i Fortnox plattform. Om ansökan beviljas kommer vi att lansera tjänsten stegvis, avslutar Joachim.

Joachim tipsar

• Ta dig inte vatten över huvudet, det finns många enkla lösningar idag.
• Låt behoven styra över vilken typ av finansiering du väljer. Handlar det till exempel om stora maskiner kan leasing vara det bästa alternativet.
• Undvik fasta avgifter. Vi har limiter och du betalar bara för det du använder.

Om Fortnox

Fortnox erbjuder en molnbaserad plattform där småföretagare och redovisningsbyråer kan sköta ekonomi och administration på ett effektivt sätt. Plattformen är marknadsledande i Sverige. Den ger också kunderna tillgång till finansiella tjänster och företagsförsäkringar.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det är en ideell...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa som heter...

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar Norell och...

Att lyckas med ett företag idag är verkligen ingen enmansgrej.

Sponsrat inlägg i samarbete med verksamt.se Att våga be om hjälp kan...
X
X