Tuesday, March 21, 2023
spot_img

Utvalt:

Anna Norlin tipsar vad som fick henne att ta steget till eget

Anna Norlin driver Worqiworqi, ett personligt bemanningsföretag i Göteborg....

Skriv bättre texter på halva tiden med AI

ChatGPT är en populär AI-modell som kan revolutionera hur...

Myndigheternas webbinarium blev sista peppen

Malin Lindkvist höll just på att starta sitt företag...
HemEkonomiFaktureringSå skapar du en...

Så skapar du en faktura

Det växer fram allt fler alternativ på hur man kan kan ta betalt för sina produkter eller tjänster. Fakturan – vår gamla trotjänare står sig stark. Vi hjälper dig reda ut vad som måste finnas på en faktura för att den ska vara korrekt.

Står du inför att skicka dina första fakturor – grattis! Du behöver inte skaffa ett faktureringsprogram det första du gör. Så länge du vet vad fakturan ska innehålla kan du enkelt skapa den själv.
Det är två lagar som anger var en faktura ska innehålla: bokföringslagen och mervärdesskattelagen.

Enligt bokföringslagen ska fakturan innehålla datum för fakturans utställande, vem kunden är, affärshändelsen, specifikation för vad fakturan avser och beloppet.

Mervärdesskattelagen kräver även att fakturan ska ha ett unikt fakturanummer för varje faktura. Följden av nummer får inte brytas utan ansökan och det får inte vara ett datum. Du måste ha med momsregistreringsnummer, namn och adress på både köpare och säljare, varornas eller tjänsternas mängd och art, beskattningsunderlaget (pris före moms) för varje momssats, vilka momssatser som gäller samt den del av det du betalar som är moms.
Den som driver ett aktiebolag måste dessutom ha med företagets namn och organisationsnummer samt i vilken kommun man har sitt säte.

Detta bör vara med

Det finns uppgifter som inte är lagstadgade, men som bör vara med. det handlar om betalningsvillkor, säljarens plus- eller bankgironummer, uppgifter om godkänd F-skatt, vilken typ av faktura det handlar om, hänvisningar till eventuella beställningar eller offerter samt leveransvillkor.

Faktureringsavgift och dröjsmålsränta

Du får ta ut en administrativ avgift, en faktureringsavgift om det har avtalats innan. Avtala även om kredittid. Har man inte gjort det påverkas möjligheten att kräva ränta för utebliven betalning.
Enligt räntelagen har säljaren rätt att ta ut dröjsmålsränta efter 30 dagar. Är kunden en konsument måste man informera om att dröjsmålsränta kommer att debiteras vid utebliven betalning minst 30 dagar i förväg. Detta behövs inte om kunden är en näringsidkare.
Köplagen och räntelagen är dispositiva, vilket betyder att parterna har rätt att avtala om andra betalningsvillkor. Om kredittiden avtalats till 10 dagar kan ränta debiteras från dag 11.

Källa: Speedledger och Verksamt

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Anna Norlin tipsar vad som fick henne att ta steget till eget

Anna Norlin driver Worqiworqi, ett personligt bemanningsföretag i Göteborg. De bemannar...

Skriv bättre texter på halva tiden med AI

ChatGPT är en populär AI-modell som kan revolutionera hur vi skriver...

Myndigheternas webbinarium blev sista peppen

Malin Lindkvist höll just på att starta sitt företag när hon...

Hur många kommer att dö på arbetsplatsen och vad kommer det att kosta?

Den psykiska ohälsan skenar i västvärlden. Den som mår psykiskt dåligt,...
X
X