Tuesday, June 18, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemEkonomiFinansieringJämför alternativ för finansiering

Jämför alternativ för finansiering

Fyra entreprenörer som ville göra något för att hjälpa små och medelstora företag. Valet föll på finansiering. Förutom en digital plattform där företagare kan jämföra möjliga alternativ för finansiering utbildar de sina kunder för att de ska vara bättre förberedda och öka sina chanser att få den finansiering de behöver för att kunna sköta sina verksamheter. 

För två  år sedan började ett frö sås till det som idag är en finansiell plattform där små och medelstora företag kan jämföra olika finansieringsalternativ och även få kunskap om vad som krävs för att kunna få antingen ett lån, sälja eller belåna sina fakturor.
– Allt började med att vi funderade över hur vi skulle kunna hjälpa entreprenörer. Just finansiering har vi alla erfarenhet av, därför bestämde vi oss för att satsa på det, säger Hamed Ordibehesht, vd och medgrundare. 

I början tänkte de utveckla en peer-to-peer-plattform, där privatpersoner lånar ut pengar till företag.
– Det var intressant, men vi kunde inte se hur det skulle kunna hjälpa alla företagare. Du ska ha en cool och trendig produkt för att människor ska vilja investera i den.

Tanken var att kunna hjälpa alla typer av företag. Därför började de prata med olika finansbolag.
– Vi kan hjälpa dem att skaffa kunder och samtidigt hjälpa företagare att hitta det bästa alternativet för dem. Det var så Ponture, en fullt automatiserad plattform där företagare kan jämföra olika alternativ för finansiering, startades.

Finansmarknad i förändring

Viggo Östlund har en lång bakgrund inom bank och finans. Idén lät intressant och han klev in i ett tidigt skede som medgrundare och styrelseordförande.
– Mindre företag har länge haft svårt att få lån och krediter. Bankerna säger att de servar den målgruppen, med det gör de inte om du frågar företagarna. Kraven är alldeles för höga. Och om du nyligen flyttat till Sverige och saknar historik och nätverk är det ännu svårare.

Han berättar att finansmarknaden har förändrats.
– När finanskrisen kom 2008 bestämde sig världen att det här vill vi inte uppleva igen. Därför skärptes kraven på alla fronter. Det drabbade låntagare som måste bevisa mer för att gå igenom nålsögat för att få ett lån.
Att samhället blivit mer centraliserat påverkar också.
– För 50 år sen hade vi 3-4 bankkontor på varje ort. Då kunde banktjänstemän även gå på personlig känsla, som också är viktigt.  Det har vi tappat bort. Idag görs all bedömning enbart på dokumentation.

I och med att de stora bankerna skärpt kraven har det vuxit upp ett antal andra aktörer som kan serva marknaden.
– Det har underlättat att få finansiering eftersom de aktörerna jobbar på ett annat sätt. Men priset har blivit högre.

Lärde sig marknaden

Det första entreprenörerna gjorde var att lära sig hur den finansiella marknaden fungerar i Sverige. Vad banker och finansbolag tittar på och vilka klienter de är intresserade av. De la även till factoring på plattformen.
– Det första företagare tänker på när de behöver pengar är lån. För att få ett lån måste du ha bra historik, god inkomst, gå med vinst och ha någon säkerhet. Många bolag har inte någon säkerhet, då kräver bankerna personlig borgen, berättar Hamed.

Därför är det svårt att få lån, speciellt för mindre företag.
– De som inte får lån kan vi istället hjälpa med factoring. Då har man fakturorna som säkerhet. Istället för att vänta på pengarna kan man få dem direkt.
Vid factoring betalar man en avgift, ett par procent av fakturans värde, istället för ränta.
Avgiften ser olika ut, bland annat beroende på vem man fakturerar. Bolaget som köper fakturan kollar alltid upp kundens kreditvärdighet.
– De vill vara säkra på att det är en låg risk att köpa fakturan. Vi rekommenderar att man alltid jobbar med kunder som man vet kommer att betala. 

Vill kunna hjälpa alla

Idag kan Ponture erbjuda lån från 100 000 upp till 30 miljoner kronor. När det handlar om större belopp blir man uppringd av en finansiell expert för då krävs mer dokumentation.
När man lagt in sin ansökan är vissa aktörer snabbare att svara än andra.
– Vi säger åt våra kunder att vänta 3-4 dagar för att få alla erbjudanden som är möjliga att få, säger Hamed.

Idag har Ponture 14 finansiella partners med olika kreditmodeller som kan möta företagares varierande behov. Det pågår diskussioner med fler.
– Banker och finansbolag har sina egna krav och kreditmodeller, därför är vi begränsade av vad våra partners kan erbjuda.

Viggo berättar att deras partners tar en högre risk än vad bankerna gör, vilket också betyder högre ränta.
– Så länge det inte handlar om ockerräntor är det ett rimligt förfarande. Småföretagare är beredda att betala några procent extra när alternativet är att inte få någon finansiering alls.

Hamed berättar att det unika med Ponture är att de kan erbjuda flera alternativ när företagare behöver hjälp och få ett svar snabbt.
– Det är upp till företagaren att välja vilket alternativ som passar bäst. Är man ute efter lägre kostnader, längre amorteringstid eller flexibel amortering?, säger han och fortsätter:
– Vår plattform är flexibel och kunden har makten. De ser alla erbjudanden och kan välja. De kan även välja ut ett par och förhandla mer för att få en bättre deal.

Även deras partners gillar affärsmodellen.
– De når ut till en målgrupp som de annars har svårt att nå, berättar Viggo.

Kunskap är makt

Hamed berättar att rådgivning och utbildning inom finansiering är viktigt, speciellt för småföretagare.
– Ju mer kunskap, desto mer makt har du. Om småföretagare vet mer om hur man finansierar sitt företag och hur man ska förbereda sig innan man tar ett lån eller säljer fakturor har man en stor fördel. Hur man jämför olika alternativ och vad som är bäst för företaget.   

Förutom direkt rådgivning skriver de artiklar och blogginlägg inom området för att utbilda sina kunder.
– Speciellt medelstora företag kontaktar oss för råd. Då handlar det ofta om större summor och de vill ha en personlig kontakt.

För att nå ut till så många bolag som möjligt planerar de även skriva artiklar på engelska, persiska och arabiska.
– Du måste kunna svenska eller engelska för att söka finansiering, men om invandrade entreprenörer får läsa på sitt eget språk förstår de bättre hur marknaden i Sverige fungerar.

Är man väl förberedd går det snabbare och chanserna för ett positivt svar när man söker finansiering ökar.
– Många företag söker finansiering när behovet är kritiskt. Man måste vara förberedd ifall behovet kommer.

Visionen

Företagets vision är att ha en interaktiv och helt digital plattform som kan hjälpa  alla små och medelstora företag att få den finansiering de behöver för att driva, utveckla och växa sina verksamheter.
– Det leder både till nya arbetstillfällen, bättre innovation och ett mer dynamiskt samhälle, avslutar Viggo.

Så förbereder du dig 

Hamed berättar vad banker och finansbolag tittar på när företag söker finansiering.

  • Det viktigaste är din betalningshistorik. Betalar du dina fakturor i tid? Har man återkommande och stora skulder samt betalningsanmärkningar hos Kronofogden är det nästan omöjligt.
  • De kan se den senaste årsredovisningen, men de kommer att fråga om hur din bokföring ser ut nu. Om du kan visa den snabbt visar det på en professionalitet och att företaget tas väl hand om.
  • Du måste veta varför du söker pengar och ska kunna förklara vad du ska göra med varenda krona du får. Ju noggrannare du kan förklara desto enklare är det att gå igenom processen snabbt.
  • Var tillgänglig. I processen kommer det upp frågor. De måste kunna få tag på dig för att få all information de behöver. Måste du ta reda på vad de frågar om, svara på mailet och berätta att du återkommer. Det visar att du är seriös.
  • Företagets ägare och vd ska ta ut lön. Vi har sett att företag där de inte gör det har svårare att få finansiering.
  • När lånet har med business att göra är det viktigt att du visar att du är professionell och går att lita på. Allt handlar om förtroende, kan de lita på dig och på ditt företag?
  • Har man gått i förlust är det svårare att få ett lån, då kan leasing eller factoring vara en bättre lösning.

Här kan du läsa mer om hur Ponture kan hjälpa just dig? 

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X