Monday, July 15, 2024
spot_img

Utvalt:

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...
HemEkonomiFinansieringFinansiering - Hur ska...

Finansiering – Hur ska vi ha råd?

En av de största utmaningarna vid företagsstart är att hitta finansiera. Bankerna kräver garantier och riskkapitalister vill ha proof och concept innan de går in. Men de finns alternativ för alla.

Innan man ger sig ut och söker finansiering till företaget är det viktigt att fundera över vad pengarna faktiskt ska användas till. Förutom att banker och andra låneinstitut kräver det är det enklare att hitta den finansieringslösning som passar bäst till just ditt behov.

Eget kapital

Att spara ihop eget kapital innan man kör igång är den mest stabila lösningen. Se över dina levnadskostnader och gör en genomtänkt plan för hur du ska klara dina privata utgifter under den första tiden, då det kan vara svårt att plocka ut lön.
Många väljer att stanna kvar på jobbet under den första tiden och långsamt saxa över till att bli företagare på heltid

Fördelar: Du behöver inte lägga tid på att leta finansiering. Du slipper skuldsätta dig eller gå in i krävande borgensåtaganden.
Nackdelar: I och med att du som företagare inte tar någon risk förutom att förlora pengar du redan har finns inte så många nackdelar. Om man väljer att jobba vid sidan av sitt företagande är kan det bli klurigt att hitta den tid som krävs för att få företaget att rulla.

Kunder

Ett bra tips är att snabbt höra av sig till potentiella kunder. Kan du försälja till ett billigare pris eller snabbt lansera en tjänst eller produkt för att få fart på försäljningen och samtidigt börja bygga kännedom om varumärket?

Fördelar: Kan du visa att du har kunder som är intresserade av din produkt eller tjänst är det enklare att vid ett senare tillfälle beviljas annan finansiering. Du får även referenskunder att använda i marknadsföringen.
Nackdelar: Passar inte alla typer av verksamheter.

Nätverket

Oavsett om det handlar om kompetens, som är dyrt att köpa in, eller kapital är det bra att börja med fools, friends and family. Finns det någon i ditt nätverk som kan hjälpa dig?

Fördelar: Ensam är inte stark. Att ha ett nätverk där man hjälper och stöttar människor i sin närhet under företagandets alla faser är en trygghet.
Nackdelar: Kräver att du nätverkat aktivt redan innan du ger dig in i företagarvärlden. Att bygga bra relationer tar tid.   

Lån

Att vända sig till banken får lån är svårt då småföretagare i tidiga faser ofta inte är en prioriterad målgrupp. Blir det stopp hos banken kan man vända sig till Almi somerbjuder fyra olika marknadskompletterande lån: företagslån, mikrolån, innovationslån och exportfinansiering. Till skillnad från bankerna har inte säkerheten främsta fokus, utan affärsidéns bärkraft och ledningens kompetens. Dessa lån har något högre ränta då Almi inte får konkurrera med bankerna.

Fördelar: Bankerna erbjuder billigare räntor än andra finansbolag som erbjuder företagslån.
Nackdelar: Banken kräver säkerhet och du som lånar behöver ofta gå i personlig borgen. Tänk efter vad du riskerar privat innan du skriver på ett borgensåtagande.

Riskkapital

Det är få riskkapitalister som investerar i tidiga skeden, de vill först ha bevis på att affärsidén bär.

Fördelar: Förutom pengar kan man samtidigt få med sig värdefull kompetens in i företaget.
Nackdelar: Den som går in med pengar får även ägande och kontroll. Söker man riskkapital i ett tidigt skede kommer investeraren vilja ha en större del av företaget för att det går in eftersom det innebär en större risk. Ger du bort för många procent finns inget kvar att ge bort om du behöver mer kapital i ett senare skede och fortfarande vill behålla kontrollen.

Crowdfunding

Det går ut på att man presenterar sin affärsidé på en webbplats för crowdfunding för att söka mindre belopp från flera olika privatpersoner och företag. Det finns olika typer av crowdfunding. I den donationsbaserade modellen skänker människor pengar till projekt de brinner för. I den vanligaste modellen får personer som skänker pengar en belöning, till exempel den produkt som företaget tillverkar eller en förhandsvisning av den film företaget söker pengar till. Equity crowdfunding går ut på att den som investerar får ett delägarskap i bolaget.

Fördelar: Förutom pengar får man genom crowdfunding in många nya delägare som blir ambassadörer för varumärket.
Nackdelar: Det tar enormt mycket tid för att marknadsföra sin crowdfundingkampanj om man ska lyckas nå målen.

Tips

Marginalen Bank har i år satsat på småföretagare genom att lansera Uppstartslånet och Lilla företagslånet, som riktar sig till nystartade företag och företag i tidiga faser.
– Att få finansiering som nystartad är verkligen inte enkelt. Det var ett tydligt mål för satsningen med Uppstartslånet och Lilla företagslånet. Att tänka annorlunda och hjälpa till är viktigt och ingår som en del av vårt hållbarhetsarbete. Vi kallar oss en mänskligare bank, det ska finnas hjärta också, säger Gabriel Karlberg, affärsutvecklare på Marginalen Bank.

Bidrag

Det finns flera olika bidrag att söka i företagandets olika faser. Ett bra tips är att börja titta på Verksamt.se, Tillväxtverket och Vinnova för att se vad som finns att söka.

Fördelar: Det finns bidrag för alla möjliga nischade produkter och tjänster. Blir du beviljad har du varken en skuld att betala tillbaka eller ett borgensåtagande.
Nackdelar: Det krävs tid och energi för skriva en bra ansökan, låt inte det arbetet gå ut över att utveckla företaget och börja få fart på försäljningen.

Bidrag från Arbetsförmedlingen

För att hjälpa människor från arbetslöshet till egenföretagande erbjuder Arbetsförmedlingen olika ekonomiska stöd. Aktivitetsstöd, utvecklingsersättning eller etableringsersättning. Du kan få ersättningen under högst sex månader. Förutsättningen för att beviljas är att du har en lönsam affärsidé som kan försörja dig på sikt.
Hur svårt det är att få bidraget är lite olika i och med att det är politiskt styrt. Det beror på hur arbetsmarknadsinsatserna ser ut för tillfället.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin app Hummy,...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...
X
X