Saturday, February 24, 2024
spot_img

Utvalt:

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine...

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det...
HemEntreprenörskapJuristens bästa tips -...

Juristens bästa tips – Så undviker du misstagen

Som rådgivande chefsjurist kommer Karin BerggrenFöretagarna i daglig kontakt med företagare som begått misstag. Med facit på hand hade de kunnat undvikas om företagaren bara haft någon att rådgöra med innan. Här avslöjar hon sina bästa tips på hur du enkelt undviker småmissar med stora konsekvenser.

Av Hero Amin

Foto Oskar Omne.

Frågorna som kommer in till Företagarna handlar ofta om vilka lagar och regler som gäller när det kommer till anställningar.
Karin Berggren arbetar som rådgivande chefsjurist och får till vardags många samtal från medlemmar.
– 40-50 procent av frågorna berör anställda. Oftast kan det röra sig om någon anställd som missköter sig och arbetsgivaren vet inte hur man ska göra. Det kommer även in många frågor som handlar om köp och sälj, där något blivit fel.

Enligt hennes erfarenhet finns det många fallgropar, vilket kan leda till ödesdigra konsekvenser. Exemplen är många, till exempel kan det handla om att två företagare som diskuterat och beslutar sig för något muntligen, men som inte riktigt uppfattas likadant av båda parter. I slutändan är de inte riktigt så överens som de trott om det muntliga beslutet. Man kan även hävda att det inte riktigt har uppfattats som ett avtal, utan mest något som man diskuterat lite löst.
– Tänk efter innan du avtalar. Även om det som sägs är lika giltigt som ett skriftligt avtal, är det bra om det du avtalar om finns skriftligt. Det är annars lätt att det blir olika versioner. Vid muntliga avtal är det svårare att bevisa vad som egentligen sagts, och allt som ni är oeniga om måste bevisas om saken skulle hamna i domstol.

När det gäller typen av frågeställningar som handlar om avtal tillägger hon att det är bra att tänka efter riktigt noga innan man inleder ett samarbete.
– Till exempel kan det vara bra att ställa sig frågor som exempelvis, vad kommer det här innebära för mig och mitt företag? Vilka konsekvenser kan det leda till? Ta reda på vilka lagar som gäller beträffande till exempel konkurrensklausuler. Kom även ihåg att alltid dokumentera allt och skicka skriftlig bekräftelse med alla grundläggande villkor som gäller för det ni avtalat om.

Viktigt med rätt företagsform

Vidare är det viktigt att ha koll på vilken typ av företag man ska bedriva och om man till exempel ska ha ett aktiebolag eller enskild firma.
– Om du exempelvis har ett aktiebolag som är ett så kallat fåmansföretag gäller det att hålla koll på 3:12 reglerna. Annars kan du få betala mer i inkomstskatt på en utdelning än du tänkt.

Man kan helt enkelt säga att 3:12 handlar om hur mycket du får ta ut som kapitalbeskattad utdelning från ditt aktiebolag. Det var därför som många företagare protesterade högt mot regeringsförslaget om försämrade utdelningsregler för fåmansföretag, som dock drogs tillbaka i somras.
– Du kan förlora på att inte ha koll på vilken företagsform som är passande för just det företag du tänkt dig. Lagstiftningen om 3:12 regeln har funnits sedan den stora skattereformen på 90-talet, och innebär att den som är aktiv i ett aktiebolag inte ska kunna omvandla högt beskattad lön till lägre beskattad utdelning.

Det är bra att känna till hur regeln kan tillämpas och se över om det är mer fördelaktigt för just ditt företag att välja att ta ut förmåner och lön än att fundera över hur man ska få ut så hög utdelning som möjligt. Det som är bra att känna till om regeln är exempelvis om företaget överhuvudtaget kan ta utdelning, då det kräver att företaget ska ha gått med vinst som man betalar bolagsskatt på.
– Det överlag bra att som företagare vara påläst. Därför skulle jag tipsa om att prata med andra i samma bransch, gå på nätverksträffar och att hela tiden göra omvärldsbevakning för att hålla sig uppdaterad.

Företagarna och GDPR

Sedan den nya GDPR-lagen, som ersatte personuppgiftslagen, trädde i kraft den 25 maj 2018, har man som företagare ansvar att hålla koll hur man hanterar personuppgifter.
– Det är viktigt att hålla koll på alla regler kring företagande. GDPR är till för att skydda kunderna och andra personer som kommer i kontakt med ditt företag, och är därför en av de lagar som är särskilt viktig att hålla koll på.

För underlätta informationsinhämtningen kring lagen och göra den mer lätthanterlig har Företagarna, utöver föreläsningar, frukostmöten och svar på frågor via mejl om de nya reglerna, även samlat en hel del information på webbsidan som en hjälp på vägen för den novisa.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det är en ideell...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa som heter...
X
X