Wednesday, December 6, 2023
spot_img

Utvalt:

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa...

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar...
HemInspirationIntervjuHälsa för uppkopplade

Hälsa för uppkopplade

Du tränar bland annat problemlösning, samarbetsförmåga och utvecklar dina språkkunskaper. Datorspel har många positiva fördelar, tills det går för långt. För att hjälpa människor undvika att hamna där startade Oskar Foldevi Reconnect – hälsa för uppkopplade.

För 95 procent av alla som spelar datorspel är det inga problem. Snarare tvärtom.
– Det är stimulerande, man jobbar med problemlösning ihop med andra spelare. Man övar beslutsfattning, det är socialt givande och unga spelare är de bästa på språk. Det är när spelandet leder till sömnsvårigheter, när det går ut över andra saker i livet och när unga som mår dåligt flyr in i spel för att må bättre som det blir ett problem, säger Oskar Foldevi.

Att spela var ett han hans stora intressen som yngre. När han började spela Everquest över nätet var första gången han stötte på människor som spelade mycket.
– Fast jag tänkte inte på det som ett problem, jag tyckte att de hade tur som kunde spela så mycket. De var förebilder. Alla ville vara med dem för det var en väg att kunna ta sig längre fram.
Oskar fick aldrig ha en dator i sitt rum och på den tiden, när man kopplade upp sig mot modem, blev det dyrt att spela för länge.
– Jag fattade att det skulle kosta flera tusen om jag var spelade för mycket. Mina föräldrar hade nog det lättare att säga nej än vad föräldrar har i dag.

Varför hamnar vi i spelberoende?

En fråga med flera svar. Barn har problem att hitta andra intressen när de inte behöver, de lär sig att spel är spännande när de har tråkigt.
– Föräldrar har svårt att hitta alternativ till spelandet som är lika spännande och givande. Speciellt denna årstid.
I debatten anser ena sidan att datorspel är en drog och andra tycker att det är som vilket intresse som helst. Oskar ligger någonstans mittemellan.
– Jag hävdar att det är som vilket intresse som helst, men ändå annorlunda. Det handlar om tillgängligheten, variationen och att datorspel fyller så många mänskliga behov.

Under sina studier i beteendevetenskap vid Linköpings Universitet gjorde Oskar ett arbete om varför dataspel är ett litet intresse för vissa och tar upp hela livet för andra.
– Det fanns så lite forskning på det området och jag var nyfiken.
Han flyttade till Lund för att plugga till psykolog. Även under den utbildningen gjorde han ännu ett arbete, denna gång om problematiskt datorspelande.
– Vårt arbete var ett av de största som gjorts i Sverige inom det här området.

Tack vare det kom han i kontakt med Game Over i Linköping, ett behandlingshem för datorspelsberoende och för beroende av spel med pengar. Det ledde till att han fick jobb där.
– Det finns flera skillnader mellan dessa beroenden. De som spelar för pengar söker kickar och datorspelare söker trygghet och intellektuell stimulans. Jag fick lägga upp behandlingen för dem som var beroende av datorspel.

Lägga resurser tidigare

Medan han arbetade på Game Over kände Oskar att han ville förebygga problemen så att spelare inte skulle behöva komma till ett behandlingshem. Tanken på Reconnect föddes.
– Jag ville hjälpa på flera nivåer, jobba med hälsa för uppkopplade. Jag ville hjälpa föräldrar och yrkespersoner med redskap och kunskap för att förebygga problemen. Datorspel är ett av de största intressena som finns och vuxenvärlden har inte hängt med.

Tillsammans med KBT-terapeuten Larz Netz och E-sportsexperten Marcus Eklöf startade han sitt företag. De föreläser och utbildar främst på skolor, arbetsförmedlingen, sjuksköterskor, psykologer och föräldrar.
– Det finns ingen annan psykolog som har specialiserat sig på det här problemet. Psykologer vill att det ska finnas en vetenskap bakom, därför ligger vi lite efter när det kommer något nytt problemområde.

I augusti 2015, ett halvår efter att de startat Reconnect, valde Oskar att säga upp sig och satsa på företaget på heltid.
– Det var ett läskigare steg att ta än att starta företag. Många omkring frågade om jag verkligen skulle göra det här. Det som fick mig att ta steget var nyfikenhet, intresse och att ingen annan gör samma sak.
Nu känner han att han inte vill gå tillbaka till att vara anställd.
– Jag trivs med att jobba på mitt eget sätt och få bygga upp saker. All energi jag lägger bygger något för framtiden. Att starta företag är på vissa sätt som att spela datorspel, det finns många likheter. Vi spelare vill bygga, vi vill ta nya steg och bli bättre.

Måste vara expert på allt

Den största utmaningen Oskar har stött på i sitt företagande är att det inte räcker att vara expert på spelberoende. Han blev tvungen att lära sig sälj, marknadsföring och att bygga hemsida.
– Och att prioritera. Det är lätt att lägga tid på enkla och roliga saker istället för rätt saker. Som klurig administration eller det där samtalet man borde ringa. En ledstjärna jag har är att försöka lära dig av alla du träffar som är bättre än dig på något istället för att bli avundsjuk. Det gör alla möten jag har med andra företagare mer intressanta.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det är en ideell...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa som heter...

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar Norell och...

Att lyckas med ett företag idag är verkligen ingen enmansgrej.

Sponsrat inlägg i samarbete med verksamt.se Att våga be om hjälp kan...
X
X