Thursday, April 18, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemTrygghetEgenanställning - En chans...

Egenanställning – En chans att testa

Under de senaste två åren då gig-ekonomin exploderat har egenanställning blivit en allt mer populär företeelse. Det hela går ut på att man kan fakturera utan att behöva starta företag. Främst används egenanställning av personer som vill testa idéer och dem som bara fakturerar ett fåtal gånger per år. En stor fördel är att du inte tar några risker.

 

Är du bekant med begreppet egenanställd? I grunden handlar det om att man kan fakturera utan att behöva starta företag.
— När du får ett uppdrag blir du anställd av oss under perioden du fakturerar för, säger Anders Stenberg, chef för klientstöd på Frilans Finans.

Du kan ta vilket uppdrag som helst som egenanställd, så länge du håller dig inom lagar och regler.
— Det måste också vara en tjänst vi kan försäkra då alla våra egenanställda är försäkrade under tiden för uppdraget. Exempelvis persontransport är en tjänst som vi inte kan försäkra, så det har vi inte möjlighet att ta in.

Du levererar det du lovar medan Frilans Finans tar hand om all hantering gentemot kunden. Efter uppdraget får du lönen utbetald.
— Att var egenföretagare innebär en risk och ett ansvar, det tar vi på oss. I dag är det lätt att starta företag, men det är tungt och tidskrävande att driva det.

Anders berättar att de flesta människor använder egenanställning när det uppstår tillfällen att fakturera, ungefär ett till fem tillfällen per år eller för att testa en ny tjänst i idéstadiet när man varken har nätverk eller kunder. Ungefär 20 procent av de egenanställda gör det på heltid och omsätter mycket pengar.
— De har alla möjliga typer av uppdrag, men klassiska frilansyrken inom media och tv är vanligast. Den sektor som växer snabbast hos oss nu är bygg.

Slutligen vill Anders uppmana alla som sitter med en idé eller en dröm att våga testa.
— Då är egenanställning bra, du riskerar ingenting.

Om Frilans Finans
Företaget startades 1999 av Stephen Schad på uppdrag av artister och personal inom scenproduktion. Han hade ett stort förtroende bland dessa yrkesgrupper för att hantera det administrativa och i efterhand anslöt sig allt fler olika yrkesgrupper.
— Vi har legat före vår tid, det är under de senaste två åren som gig-ekonomin exploderat, säger Anders.

Därför valde vi egenanställning

Smidig lösning tills vidare
Jerry Danes jobbar som close-up magiker, fingerfärdighetsmagi med spelkort är hans specialitet. Han uppträder främst på mingel, under middagar på företagsevents och på mässor där han anlitas för att jobba i företagsmontrar.

Jerry hade läst om Frilans Finans och tänkte att det är en bra och smidig lösning tills han vet hur mycket jobb han får in.
— Det var flera år sedan och jag är så nöjd att jag bestämt mig för att fortsätta. Kundservicen är fantastisk och allt känns enkelt och bekvämt.
Fördelarna han ser med att använda Frilans Finans är att han slipper allt pappersarbete och spar därmed tid.
— Den tiden kan jag istället använda till att öva med kortleken och att marknadsföra mig och skaffa nya kunder. Jag kan dra av resekostnader och inköp av förbrukningsvaror. Eftersom jag sliter ut flera hundra kortlekar varje år så är det positivt.
Nackdelen han ser med egenanställning är att det kostar sex procent per faktura.
— På sikt blir det mycket pengar. Jag kan inte heller dra av för kostnader när jag köper in till exempel böcker och DVD-filmer.

Ett enkelt val
För frilansskribenten Anne Haavisto var det ett enkelt val att välja egenanställning framför eget företag. Hon gillar inte att sitta med siffror och papper. Det finns dem som kan det bättre.

I 16 år har Anne skrivit om människor och relationer för olika magasin. Trots att hon inte haft en anställning under den tiden förstår hon inte människor som driver eget företag.
— Förr var jag A-skattare, men nu för tiden kräver allt fler F-skatt. Jag gick med i Frilans Finans för det var lockande att få alla papper i ordning. Det finns dem som kan papper och siffror mycket bättre än vad jag kan, det är värt mycket.
Hon ser inga nackdelar med att vara egenanställd, utan säger att det är en skön känsla.
— I min bransch är det så ojämna betalningar, men jag behöver inte tänka på saker som kvarskatt. Det fungerar ungefär som när jag hade A-skatt, fast det kostar lite mer. Men jag har varken tid, ork, intresse eller tålamod att hålla på med kvitton och papper.

Kan fokusera på det som är roligt
För sex år sedan valde Anders Olofsson att säga upp sig från tjänsten som avdelningschef på ett större företag. Han blev delägare i ett litet managementkonsultbolag, men de valde att gå skilda vägar. Då valde han egenanställning för att kunna fokusera på det han tycker är roligt, leverera bra tjänster och sälja.

Anders jobbar som underkonsult, det han främst gillar att jobba med är beteendeutveckligsuppdrag dirket hos kund.
— Det ger bättre resultat än föreläsningar.
Efter att Anders sa upp sig för sex år sedan gick han in som delägare i ett managementkonsultbolag.
— De ville i en annan riktning som jag beslutade mig för att konsulta i egen låda. Jag jobbade som projektanställd i en stor organisation, men det var inte mig grej. Mycket muskler, men trögt att fatta beslut.
Han hade hört om egenanställning och valde att testa den vägen.
— Min grej är inte att vara företagaren i den mening att man pratar bokföring och administration. Men visst finns det möjligheter att vara smart om man driver aktiebolag. Man kan göra avsättningar, ta ut utdelning och ta kostnader på andra sätt.
Att han ändå valt att vara egenanställd beror på att det var tufft att få in uppdrag i början av året.
— Hade jag drivit bolag då hade jag haft kostnader och behövt göra saker som momsredovisning. Nu slapp jag det, vilket är extremt fördelaktigt. Men skulle det gå riktigt bra skulle jag vara dum om jag inte startade aktiebolag, för att kunna ta del av de fördelar det ger.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X