Monday, February 26, 2024
spot_img

Utvalt:

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine...

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det...
HemNyheterSveriges bästa entreprenörer korade

Sveriges bästa entreprenörer korade

I går kväll samlades Sveriges entreprenörskapselit i Blå Hallen i Stadshuset för att få reda på vem som skulle få den hedrande utmärkelsen EY Entrepreneur Of The Year. Bland över 700 nominerade hade sex värdiga finalister plockats fram.

Av Maria Berghäll

Så här dagen efter vaknar jag upp med en helt galen energi. Att under en kväll få träffa Sveriges entreprenörskapselit och få lyssna till deras resa bakom framgången på ett event som är så stort och proffsigt och samtidigt varmt och genuint är otroligt inspirerande.

Under gårdagskvällen träffar jag bland annat Carlos Esterling, ansvarig för Entrepreneur Of The Year:
Vi är stolta över att hylla Sveriges mest framgångsrika entreprenörer genom utmärkelsen EY Entrepreneur Of The Year. Kvällens finalister har skapat mer än bara tillväxt. Genom nyskapande visioner, tydliga värderingar och socialt ansvar är de med och skapar historia, säger han.

Den stora utmärkelsen gick till Claes Mellgren och Per-Olof Andersson AQ Group, en av Skandinaviens ledande leverantörer av komponenter och system till industrin. Förutom äran får de två entreprenörerna representera Sverige i den internationella finalen i Monte Carlo i juni.

Även tre andra hedervärda priser som delades ut. Kategorin Årets kvinnliga stjärnskott gick till Stina Ehrensvärd, Yubico och Benjamin Isasson, FMF Assistans tog hem Årets manliga stjärnskott. Galans huvudsponsor SEB fick äran att dela ut priset Bästa internationella tillväxt till Gudrun Sjödén, Gudrun Sjoden Group.
– Jag startade min butik när jag var 70 år gammal. Det tycker jag är lite kaxigt, säger den lyckliga vinnaren som fick stående ovationer och skratt från publiken.

Under kvällen delades dessutom hederspriset Family Business Award 2017 ut. Syftet med utmärkelsen är att uppmärksamma familjeföretags särskilda insatser inom näringslivet. Priset gick till en entreprenörsfamilj som drivit framgångsrik affärsverksamhet i minst tre generationer, nämligen Anna Borgeryd och Karin Bodin från Polarbröd.
Naturligtvis var jag tvungen att fråga Karin hur det här med generationsföretagande fungerar.

Har dina barn något val, eller kommer de behöva jobba inom familjeföretaget?
– Det är absolut frivilligt. Jag tror det är viktigt att det här är lustbetonat och inte en plikt. Se till att göra det som är allra roligast, det du är bäst på. Det är det du kommer att nå framgång med.

Det jag främst tar med mig från kvällen är känslan av glädje och energi som samtliga spred, oavsett om de vann eller inte. Och när jag frågade mitt bordssällskap, 50 plus om man får prata dejtingappar och kärlek på ett sådant här event och de skrattandes berättar hur de swipade höger och träffades via Tinder samtidigt som desserten bars ut till fyrverkerier.

 

Om EY Entrepreneur Of The Year
EY Entrepreneur Of The Year är en av världens främsta utmärkelser för entreprenörer. Det är den första internationella utmärkelsen för entreprenörer som med tydliga visioner och goda ledaregenskaper bygger upp framgångsrika företag. Tävlingen genomförs på regional, nationell och internationell nivå i fler än 140 städer i fler än 60 länder. En extern oberoende jury bedömer entreprenörerna efter kriterierna entreprenörsanda, ekonomisk utveckling, strategisk inriktning, inverkan på omvärlden, innovation samt personlig integritet och inflytande. Tävlingen startade i USA 1986 och i Sverige började utmärkelsen delas ut 1995.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det är en ideell...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa som heter...
X
X