Thursday, November 30, 2023
spot_img

Utvalt:

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa...

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar...
HemNyheterFuckUp Nights kommer till...

FuckUp Nights kommer till Malmö

FuckUp Nights är en global rörelse som började i Mexico med ett par kompisar och har nu spridits till 250 städer i 80 länder världen över. De var helt enkelt trötta på att bara höra om enkla framgångshistorier och “overnight-success” och bestämde sig för att istället fira misslyckanden. Nu kör Mina Legnered igång med FuckUp Nights i Malmö.

Foto: Jan Sok

Mina har jobbat med både affärsutveckling och kommunikation som anställd på ett globalt företag, en kommunikationsbyrå och även på Europaparlamentet i Bryssel. Sedan tre år tillbaka är hon entreprenör och drev en kommunikationsbyrå i Ghana.
– Idag är min huvudsakliga syssla mitt företag Simply Draw it Big, en europeisk byrå för mötesritare, som uppmuntrar till bättre dialog och mer kreativitet.

När Mina var i Bryssel upptäckte hon FuckUp Nights. Varje gång hon satt i publiken kom det en våg av befrielse över henne.
– Jag är även ett stort fan av TEDTalks sedan länge. Men det är något särskilt med FuckUp Nights som man inte får uppleva på ett TEDx-event, en typ av anti-utopi. Ett steg närmare verkligheten. Det ovackra. Det skämmiga. Det vi annars sticker under stolen med eller begraver och inte vill tala om, säger hon och fortsätter:
– Här står människor och stolt berättar om sina misslyckanden och sina lärdomar. Det blir en annan sorts presentation. Mer humant. Mer en delning. En gemenskap. Och i de flesta fall sker det i ett mysigt rum fyllt med humor och skratt. Så när jag kom tillbaka till Malmö i våras hade jag bara en tanke i skallen: “Malmö måste ha FuckUp Nights.”

Varför är det så viktigt att tala om sådant som man har misslyckats med?
– Att driva ett företag har sina mot- och medgångar. Och ofta väljer vi att lyfta fram medgångarna. Det är framgång det talas om. Entreprenörer behöver mer kunskap om vilka svårigheter man kommer att stöta på i sitt företagande. Och hur man undviker eller åtminstone lindrar dem. 85 procent av alla nyföretagare kraschar inom de första två åren.

Genom att tala mer öppet om faktiska misslyckanden bidrar vi till att skapa en större acceptans, enligt Minas erfarenhet. Man vågar starta om. Och man mår bättre av att veta att det är okej att gå i konkurs av olika anledningar. Världen går inte under och det är bara att göra om, göra bättre.
– De som är förstagångsföretagare blir inspirerade att våga satsa. Här har de en företagare som står rätt upp och ner och berättar om allt som gick fel. Och fortfarande står där. Skrattar åt misstaget och gör bättre nästa gång. Och dessutom ser ganska framgångsrik ut trots allt. Vi lär oss snabbare och mer av misstag än av framgång. Kunskapen om företagandets verkliga sidor ökar. Vilket innebär att de som är i starten av sina företag kan dra lärdom av andras misslyckanden och parera så att de undviker göra samma misstag.

Vad blir effekten om man låter bli att tala om när saker har gått dåligt?
– Stress och ångest. Företagandet stagnerar. Man vågar inte testa igen och går tillbaka till gamla “säkra” rutiner. De 85 procenten av kraschade företag fortsätter hålla samma höga nivå om inte mer. Man lär sig inte. En sak är att skriva en rapport och publicera statistik och fakta. Men sen handlar det om hur vi kommunicerar detta till dem det faktiskt påverkar, menar hon. Hur levererar vi all denna fakta som faktiskt finns? Jo, genom att göra det roligt. Genom att tala om det, skapa en rörelse och förändra kulturen, avslutar Mina Legnered.

Välkommen till FuckUp Nights 28 november 18.00 på MJ´s Hotel i Malmö.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det är en ideell...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa som heter...

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar Norell och...

Att lyckas med ett företag idag är verkligen ingen enmansgrej.

Sponsrat inlägg i samarbete med verksamt.se Att våga be om hjälp kan...
X
X