Thursday, July 18, 2024
spot_img

Utvalt:

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...
HemInspirationIntervjuHon startade fyra företag...

Hon startade fyra företag – vill att fler ska blomstra

Pernilla Strand Petré gick från att vara anställd chef till att bli egenföretagare. Hon startade fyra företag nästan samtidigt, vilket fick många att höja på ögonbrynen. Det var dags att kasta loss och göra sin egen grej, kände hon. Drömmar om att bli sin egen återkom gång på gång.

Av Carin Andrén

– Jag har stortrivts som chef i 20 år. För några år sedan började jag drömma om att bli min egen, där jag kan bli den bästa arbetsgivaren. Jag vill bestämma själv, kunna påverka. Jag vill skämma bort mina anställda och coacha dem på bästa sätt. Jag vill kunna hjälpa dem att hitta sin egen passion på jobbet.

Pernilla Strand Petré ser att det är många ute i samhället som inte mår så bra, som kanske befinner sig på fel plats i livet.
– Jag brinner för att hjälpa människor att blomstra. Det finns så många talanger som behöver komma till uttryck, många oslipade diamanter. Rätt person på rätt plats.

Hon jobbar faktiskt färre timmar nu per vecka med fyra företag än hon gjorde när hon var anställd. Friheten att få göra vad hon vill får henne att må bättre än någonsin.
– Det tar inte lika mycket kraft när jag får jobba ännu mer med det som jag brinner för. Det känns snarare som om jag ägnar dagarna åt rolig hobbyverksamhet. Jag märker knappt att jag utför ett riktigt arbete.

Hur blev det hela fyra företag? Pernilla satte sig ner och skissade på sina drömmar, definierade dem närmare och satte planerna i verket en efter en.
– Det var en slump att det blev just fyra företag. Jag sa upp mig i februari 2016 med sex månaders uppsägningstid. Jag jobbade på konsultbasis under en övergångstid. Sedan var jag fri. Först var det en skönhetssalong jag startade, sedan ett städbolag, efter det en restaurang ihop med fyra vänner och till sist mitt företag Fokuserat Ledarskap, där jag jobbar som coach och interimschef.

Så här i backspegeln är det några saker som hon önskar att hon hade vetat mer om. Bland annat att det fanns så många bra Facebookgrupper där människor delar med sig av sina erfarenheter och peppar varandra.
– Det är fantastiskt så mycket kunskap och erfarenhet som finns därute och så många härliga människor som är på väg att förverkliga sina visioner. Jag startade gruppen ”Vi peppar och inspirerar varandra till framgång” nyligen och hoppas på spännande utbyten i trådarna där framöver.

En annan sak som hon inte var beredd på var att städföretaget skulle växa så explosionsartat.
– Jag hade ingen plan för att det skulle växa så fort, så det var en utmaning att klara av det.

Pernilla brinner för att peppa andra och den stora friheten ger henne än mer kraft till att leverera kvalitet i det hon gör.
– Jag vill att alla ska ha möjlighet att blomma ut i sin fulla potential, att fler ska våga förändring. Alltför många går kvar i gamla hjulspår trots att de skulle kunna nå större mål och må så mycket bättre.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin app Hummy,...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...
X
X