Thursday, June 20, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemMarknadsföringNätverkaNär du vill lägga...

När du vill lägga ner en grupp på Facebook

Att vara administratör för en aktiv grupp på Facebook är ett stort ansvar som tar mycket tid, speciellt om den har många medlemmar. Ingen grupp sköter sig nämligen inte själv, tyvärr, så jag har förståelse för att många inte har den tiden som krävs för att driva egna grupper, fast de kanske skulle vilja och ha nytta av det när de bygger sina personliga varumärken. Speciell förståelse har jag för de som, liksom jag har lagt mycket tid på att administrera grupper, där det händer att gruppen, av olika anledningar, spårar ur.

Av Nina Jansdotter

Att en grupp på Facebook spårar ut kan handla om att det blir konflikter mellan någon eller några medlemmar. Konflikter som kräver att man modererar mer eller mindre dygnet om periodvis. Det kräver krafttag, tydlig kommunikation och att man ibland utesluter, det vill säga blockerar någon eller några personer ur gruppen. Detta är ofta inget som ses på med blida ögon från alla medlemmarna i gruppen och det brukar ta mycket tid att reda ut vem det är som gjort rätt och vem som har gjort fel – och även det är ofta väldigt subjektivt för det kan finnas lika många sanningar som det finns medlemmar.

Har man haft en sådan soppa ett tag så kan man komma i en sådan situation där man har lust att bara lägga ner gruppen, för man tycker inte det är värt den tiden som man får lägga. Tid som man kunde lägga på något annat kring nätverkande, som då man tänker skulle kunna vara mycket mer produktivt.

 När man vill lägga ner en grupp på Facebook, är det dock lite mer utmanande än de flesta känner till eftersom man inte bara kan trycka på delete, utan man måste manuellt ta bort varenda medlem en och en först och sist sig själv. Så det är inget man gör i en handvändning, speciellt inte i stora grupper. Det tar alltså sin tid att stänga ner en grupp, men det har sina poänger också för en grupp är nämligen något som man skapar tillsammans med andra och inte enbart en grej som man kan driva själv även om man var den som var initiativtagare till gruppen. Jag brukar skoja om att det är tur att det är så svårt som det är att stänga ner eftersom jag har lite humör och då och då blir riktigt irriterad när grupper spårar ur och hade det varit så enkelt så att man med en snabb knapptryckning hade kunnat stänga ner så hade jag kanske inte haft några grupper kvar. Jag ler lite för mig själv när jag tänker på att jag nog inte hade haft någon grupp kvar om det hade varit så enkelt att stänga ner en grupp när man var förbannad på att gruppen mest upplevdes som en stor energitjuv. Så det har sannolikt sina poänger med att det är lite komplicerat att stänga ner sina grupper.

Be om hjälp

Att ta hjälp av andra är ofta ett utmärkt exempel på vad man kan ta till när man själv har kört fast i sociala medier. Vad du kan göra, på prov innan du stänger ner helt, är att ta in en eller flera extra administratörer som hjälper dig att driva gruppen så du inte ensam bär ansvaret för att dialogen hålls på en bra nivå. Det är ju ändå i ditt varumärke gruppen drivs så det är inte bra om det blir konflikter etcetera som ingen är med och styr upp. Du kan också välja att ge bort gruppen till någon annan som du gillar och litar på och sedan gå ur som admin själv och skriva ett meddelande till gruppen att du tar ett steg tillbaka. Då kan du vara med som vanlig medlem ett tag eller gå ur helt själv och ägna dig åt annat. Ytterligare en sak jag gör ibland, fast bara under kortare perioder är att jag stänger ner gruppen för nya kommentarer och att bara admin får göra nya inlägg. Det är inget som håller i längden men kan vara bra som en markering att du sätter ner foten och då kan effekten bli att medlemmarna skärper sig.

Det kan också som sagt, som jag redan nämnt, vara nödvändigt att blockera de som är bråkmakare och beter sig illa och inte bryr sig om de regler du satt upp för hur kommunikationen ska ske i gruppen. Ett annat alternativ är att du under en tid sätter inställningarna så att du som administratör måste godkänna alla inlägg innan de publiceras. Även det tar tid men då går du mer kontroll över de inlägg som skrivs och på så vis kan du ta över rodret och skapa mer stabilitet. Det bästa är dock att det är ett fritt flöde med medlemmar som håller god ton, men det är ibland vissa grupper ganska svårt att få till då många inte har så mycket kunskap alternativt skiter i riktlinjer och bara kör på tills de blir blockerade och då går de bara vidare och bråkar i en annan grupp. Det finns mycket att lära och lära ut här för att grupper ska fungera bättre. All heder till dig för att du försöker skapa plattformar för människor att mötas. Min erfarenhet är att det ändå att det är värt det på lång sikt även om adminrollen har sina verkligt djupa dalar då och då. Det utvecklar mycket att ha med människor att göra och man lär sig nytt varje dag som är öppen för lärdomar.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X