Monday, July 15, 2024
spot_img

Utvalt:

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...
HemDebattDebatt: Svårare att starta...

Debatt: Svårare att starta eget som kvinna – said no one ever

Jämställdhet, en ständigt het fråga i debattsammanhang. Även om vi historiskt sett kommit långt i utvecklingen av jämställdhet, har vi fortfarande en lång väg kvar att gå. Det gäller inte minst på arbetsmarknaden, där både löner och positioner skiljer sig brett åt kvinnor och män emellan. Statistiken för kvinnor och män som väljer att starta eget företag är inte något undantag.
Av Johanna Engström och Helena Engström 
Enligt Tillväxtanalys senaste statistik uppmättes andelen nystartade företag till 70 135 stycken. 34 procent av dessa företag startades av kvinnor – en oförändrad siffra från året innan. Alltså har utvecklingen mot ett mer jämställt landskap inom eget företagande stått still under den senaste tiden. Vilket vi tycker det är hög tid att ändra på! Men hur kan vi få fler kvinnor att våga satsa på att driva eget? Förutsättningarna för att starta eget ser egentligen likadana ut för kvinnor och män. Så varför skiljer sig statistiken åt?

Vi läste nyligen en artikel som listar nio hinder till att kvinnor inte startar eget i samma omfattning som män. På listan återfinns bland annat punkter som; för krångliga regler, för tidskrävande, för otryggt att lämna en fast anställning och att det är svårt att hitta en partner att driva företaget med. Artikeln hävdar att fler kvinnor skulle våga starta eget om några av dessa hinder skulle elimineras.

Vi tror snarare att attityden behöver förändras! De punkter som listas är exakt samma hinder som män står inför, därför känns det snarare som att dessa är föreställningar som lever kvar från förr – när kvinnor och män inte var lika jämställda.

Därför måste vi, istället för att identifiera hinder, fokusera på de positiva aspekterna som tagit de 34 procenten dit de är idag. Lyft fram kvinnliga företagare som vågat och lyckats! Om vi låter dem inspirera och berätta om sina erfarenheter öppnar vi upp för att fler kvinnor vill driva eget. Och ju fler kvinnliga entreprenörer vi blir, desto fler är vi som kan inspirera och lyfta varandra!

//Johanna Engström & Helena Engström

Ägare och grundare av Vass Kommunikation AB
Vi finns tillgängliga för kommentarer kring debattartikeln.
Ni når oss lättast på tel. 070-203 91 19 eller på mail, helena@vasskommunikation.se

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin app Hummy,...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...
X
X