Thursday, November 30, 2023
spot_img

Utvalt:

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa...

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar...
HemDebattDebatt: Ge småföretagare bättre...

Debatt: Ge småföretagare bättre villkor och lyft integrationen

Nyföretagande sjuder bland många nyanlända. Var fjärde nystartat företag drivs av en person med utländsk bakgrund. Tyvärr är politiker mer intresserade av att skapa olika former av konstruerade utbildnings- och låglönejobb än av initiativ som stöttar småföretagare. Förslagen avslöjar att de ser en traditionell anställning som den främsta vägen till en plattform i Sverige.

Som grundare av Froda möter jag dagligen utlandsfödda företagare som vill bygga en verksamhet i Sverige, men stoppas av krånglig administration och omedveten diskriminering. Många utlandsfödda entreprenörer är vana att driva en egen verksamhet. Jag imponeras av deras driv. Hit hör till exempel fyra bröder som kom till Sverige från Irak 2004. De investerade alla släktens besparingar i en restaurang med målet att en dag kunna försörja sina familjer genom varsin restaurang.  Idag driver de tillsammans tre restauranger med flertalet anställda.

Men entreprenörsandan stoppas av krånglig administration och omedveten diskriminering. Det är till exempel fortfarande inte definierat vilka försörjningskrav som gäller för att en person med tillfälligt uppehållstillstånd ska få permanent uppehållstillstånd. För att en nyanländ ska våga satsa på en egen verksamhet måste han eller hon veta vilka regler som gäller.

Det är också svårare för företagare med utländsk bakgrund att få extern finansiering. Upp till dubbelt så många företagare i den här gruppen har sökt men inte fått extern finansiering.  Det är helt enkelt svårare för entreprenören som inte passar in i en traditionell mall att få låna pengar. När ekonomin präglas av brist på riskvilligt kapital hämmas tillväxten i de företag som drivs av personer med utländsk bakgrund.

Tack vare digitaliseringen går det att få tag mycket av den information som avgör ett företags kreditvärdighet automatiskt. Om vi utnyttjar den möjligheten kan den särbehandling som drabbar många utlandsfödda företagare minska.

En egen verksamhet är en väg till integration i ett nytt land. Det ger individen en tillfredsställande vardag och bidrar till Sveriges välfärd. Under alla tider har vi gynnats av att entreprenörer kommit till Sverige. Idag finns 95 000 invandrarägda företag i Sverige som sysselsätter drygt 360 000 personer.

Hur många är det om fem år?

Småföretagande och integration

 

Oliver Mohseni, VD Froda

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det är en ideell...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa som heter...

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar Norell och...

Att lyckas med ett företag idag är verkligen ingen enmansgrej.

Sponsrat inlägg i samarbete med verksamt.se Att våga be om hjälp kan...
X
X