Tuesday, February 7, 2023
spot_img

Utvalt:

Cem Celepli Atchi grundaren bakom Allbry

När Cem Celepli Atchi studerade till socionom väcktes hans...

Makarna Jenny och Ivan Daza driver TakeReference

Makarna Jenny och Ivan Daza driver TakeReference, en rekryteringsfirma...

Välkommen till The Grand Opening av ett nytt co-working space

Mitt Office ett nytt kontorshotell och Co-Working space slår...
HemEntreprenörslivTa klivet, du måste...

Ta klivet, du måste inte starta stort

Anders Nyman är en 45-årig man som ju äldre han blir lär sig uppskatta livet mer och mer. Som ett led i detta har han slutat identifiera sig med sitt yrke vilket han tycker är ett steg i rätt riktning, även om han brinner för det han gör. Till yrket är han grafisk formgivare och bokförläggare och som person har han ett brinnande intresse för design och form.

Av: Nina Jansdotter

Hur kom du in på företagande?
– Jag har länge arbetat inom den grafiska branschen, främst på tidningsförlag, men även reklambyrå. Jag ville dock styra mitt eget liv och vara den som fattar besluten när det gällde jobb, så det föll sig naturligt att ta det klivet. Jag hade även ett behov av att förändra den bransch i vilken jag verkade. Jag hade försökt göra det i tidigare anställningar men mött alldeles för mycket organisatoriska hinder.

Blev det som du trodde?
– Nej, inte alls. Det blev både lättare och mindre dramatiskt än jag trott inom vissa områden, men samtidigt svårare och mer komplicerat än jag trott inom andra. Man kan väl säga att det blev väldigt annorlunda överlag, men i det stora hela blev det bra.

Vad är det bästa med att vara företagare?
– Att kunna genomföra de planer jag har utan beslutsmässiga hinder. Sedan är det väldigt behagligt att också kunna disponera sin tid som man själv vill.

Vad är det mest utmanande?
– Med ovanstående fördelar följer ett stort ansvar och det är väl kanske det som är svårast. För min del har jag en del organisatoriska problem som jag ständigt arbetar med. Sedan jag var liten har uppmärksamhets- och koncentrationssvårigheter, vilket gör att jag måste förlita mig på andra personer omkring mig för att lösa även mer grundläggande funktioner som planering, bokföring, strategiarbeten med mer. Men så länge man omger sig med rätt folk så löser det sig. Jag brukar säga att jag sitter med visionerna och teamet i sin helhet möjliggör dem.

Har du gjort något misstag du kan dela med dig av?
– Ja, massor egentligen, men eftersom jag gått från delägare i ett tidigare bolag till helt egen, har jag lärt mig av de misstag som begicks i den förra verksamheten, så att jag i min egen blivit mindre misstagsbenägen. Men jag har förlorat en del pengar på olika projekt som så här i efterhand verkade dödsdömda från start men som jag då inte vågade släppa med rädsla av att tappa anseende. Idag har jag mer kött på benen, mer skinn på näsan, ett starkare varumärke och vågar vara mer ärlig mot potentiella samarbetsparter och kanske mest mig själv. Ett konkret misstag jag begick var att inte från start vara tydligare med vad företaget skulle arbeta med. Jag tyckte det var självklart men det gav ett alltför rörigt intryck utåt sett, vilket skrämde bort en del kunder märkte jag.

Vad vill du ge för råd till de som nyligen startat eget eller skulle vilja starta?
– Att ta klivet. Det är inte farligt. Man måste inte starta stort. Lägg ut allt du inte är expert på själv så att du inte lägger onödig tid och resurser på saker som du inte egentligen behärskar. Till exempel bokföring, webbdesign och logotype. Ta in proffs som hjälper dig så kommer du se att det både blir billigare i längden och roligare att driva företaget.

Läs gärna Anders krönika Våga kasta dig ut!

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Cem Celepli Atchi grundaren bakom Allbry

När Cem Celepli Atchi studerade till socionom väcktes hans intresse för...

Makarna Jenny och Ivan Daza driver TakeReference

Makarna Jenny och Ivan Daza driver TakeReference, en rekryteringsfirma för rekrytering...

Välkommen till The Grand Opening av ett nytt co-working space

Mitt Office ett nytt kontorshotell och Co-Working space slår upp dörrarna...

Max Söderpalm har skrivit JA-boken med positiv inspiration

Max Söderpalm jobbar som författare, säljtränare och föreläsare. Dessutom driver han...
X
X