Thursday, July 18, 2024
spot_img

Utvalt:

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...
HemTrygghetAvtalVarför ska man ha...

Varför ska man ha avtal?

“Vi känner varandra så bra, det kommer aldrig hända”. Så sa en bekant till mig när han skulle starta ett aktiebolag med ett par goda vänner. Ett år senare var konflikten så intensiv att ett par av ägarna inte ville prata med varandra. Helt i onödan. Avtal är nämligen inte bara ett verktyg för att lösa konflikter– det är ofta det bästa sättet att undvika onödiga problem. 

Av: Anders Lindgren

Bakgrunden till bråket var att en delägare i bolaget hade fått ett jobberbjudande från ett konkurrerande bolag. Jobberbjudandet var “för bra för att tacka nej till”. Hon ville då bli utlöst men man hade inte kommit överens om hur värdet på bolaget skulle beräknas. Med ett bra aktieägaravtal på plats hade värderingsfrågan varit löst från början. Mycket tid, strul och pengar hade besparats.

”Varför skulle vi bli osams, vi har ju arbetat ihop länge?” ”Jag chansar, det har ju aldrig blivit problem tidigare.” ”Nä, jag vill inte verka krånglig.” ”Om det blir problem tar jag dem då.” Känns det igen? Det är sådant man ofta hör.

Statistik visar att över 50 procent av alla småföretag i Sverige aldrig har talat med en jurist. Vad beror det på? Att vi inte vet vad vi behöver? Eller beror det på att många företagare ser avtal som ett sätt att lösa ett problem, inte som ett effektivt sätt att förhindra att onödiga problem uppstår. Jag tror på det senare.  I min värld är ett bra avtal snarare en problemförhindrare än en problemlösare.

Minst lika viktigt som själva avtalet är vägen dit. Att ta fram ett avtal tvingar helt enkelt parterna att prata med varandra. Börja med att skriva upp vilka problem som kan tänkas uppstå under samarbetet. Diskutera noga igenom hur sådana situationer ska lösas. Se till att alla är överens. Om man inte kan komma fram till något bra nu, kommer man garanterat inte kunna göra det sen heller.

Min fyraåriga dotter älskar “sagan om vargen och de tre små grisarna” I berättelsen bygger de två första grisarna hus av halm respektive kvistar som rasar när vargen ”frustar och pustar” på dem. Den sista grisen bygger sitt hus av tegelsten. Det är lite mer tidskrävande, men huset står pall hur vargen än försöker. Samma logik gäller för företag. Om man bygger omsorgsfullt och genomtänkt från början så kan man undvika de problem som uppstår när det “pustas och frustas” från omvärlden.

Lycka till!

Anders Lindgren är medgrundare till  TryggaAvtal.se. TryggaAvtals plattform nyttjar kvalitetssäkrade juristers håltimmar (exempelvis på grund av inställda möten) för att sänka priserna med cirka 60-70 procent på avtal och juristhjälp för småföretagare. Hög kvalitet och personlig hjälp men betydligt bättre för plånboken.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin app Hummy,...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...
X
X