Monday, July 15, 2024
spot_img

Utvalt:

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...
HemEntreprenörsliv5 snabba med Kenneth...

5 snabba med Kenneth OE Sundin – Han söker friheten som företagare

Kenneth OE Sundin, är ägare till SMEBOX AB som startade 1999. Han jobbar med att ge entreprenörer och småföretagare inspiration och kunskap för att kunna driva sina företag och utveckla sina affärsmodeller.

Av: Nina Jansdotter

Hur kom du in på företagande?
– Genom en slump. Jag fick med mig några frilansuppdrag då jag slutade en anställning och började en annan. De uppdragen gav mersmak och jag tog med mig min kunskap och mina kontakter och startade mitt första företag 1987. Då började jag att sälja datorer, programvaror och utbildning till hantverkare.

Blev det som du trodde?
– Tja frågan är vad man trodde egentligen. Många sömnlösa nätter var det innan jag bestämde mig. Skulle det fungera ekonomiskt? Skulle jag kunna hitta nya kunder som var beredda att betala för mina tjänster? Stödet som min fru gav mig var avgörande – “Klart du skall satsa!”. Jag sökte friheten och att rå mig själv – och det har jag behållit genom åren – och genom alla de företag jag startat, lagt ned, sålt och drivit vidare. Drömmen om att kunna leva på sitt eget företag har nog varit starkare än drömmen om att bygga en förmögenhet. Rik på upplevelser har jag blivit men jag har nog en bit kvar innan jag kan mäta mig med Kamprad, Branson, Gates och de andra superentreprenörerna.

Vad är det bästa med att vara företagare?
– För mig är det tveklöst friheten och flexibiliteten. Jag drivs av nyfikenhet och en lust att pröva nytt – förvaltning är inget för mig. Att kunna vakna på morgonen och känna – är det inte dags att stiga upp snart så jag får fortsätta med allt det jag brinner för?

Vad är det mest utmanande?
– Det mest utmanande för de allra flesta, liksom för mig, är nog ändå ekonomi och långsiktighet. Att både förstå vikten av och kunna bygga en stabil grund att stå på när man som jag ständigt söker nya utmaningar är en balansgång som jag ständigt jobbar med. För mig är förnyelse och nya initiativ inte problemet utan snarare att vara uthållig och stanna kvar där affärerna går som bäst. Sömnlösa nätter och grubblande över framtiden är nog något jag delar med många företagare.

Har du gjort något misstag du kan dela med dig av?
– Ojoj, det blir nog en hel bok det :-). Någon har sagt att gör man inga misstag som företagare så har man inte ens vågat försöka. Misstag jag kommer att tänka på är att göra sig beroende av andra. Partners, leverantörer, en stor kund etcetera. Så för mig är det viktigt att som räven ha minst två utgångar.
Konkreta misstag – bland annat när jag satsade både pengar och massor av tid på att hjälpa en affärsbekant att bygga upp en ny plattform för försäljning av digitala kunskapsprodukter där jag skulle kunna sälja mina. Helt plötsligt, efter cirka två år, var det andra intressen som drev den entreprenören och jag stod där utan en kanal mot marknaden och inte ett enda steg taget mot att hitta alternativ. Suck – det var två dyrköpta år och en erfarenhet som bekräftar det som ibland sägs att gör gärna fel men gör det fort och

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin app Hummy,...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...
X
X